Tofucznica

Opublikowano: 15.06.2022 r., 8:49 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Tofucznica podana w ciemnym naczyniu z dodatkiem chleba.
Tofucznica
Tofucznica to wspaniała propozycja na pyszny posiłek zastępujący jajecznicę. Tofucznicę podawać można z różnymi dodatkami. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na pyszne danie.
Przygotowanie 10 min
Smażenie 7 min
625 kcal
Kcal w porcji
435 g
Wielkość porcji
28
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 2 porcji
  • Tofu wzbogacane wapniem (400 g)
  • Cebula 2 duże sztuki (400 g)
  • Mleko owsiane (70 ml)
  • Olej rzepakowy (100 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka

Przepis na tofucznica krok po kroku

Tofu podziel na mniejsze kawałki.

Cebulę obierz z łupiny i posiekaj w drobną kostkę.

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę.

Dodaj tofu i podsmaż przez 2-3 minuty.

Wlej mleko owsiane.

Dopraw solą i pieprzem, wymieszaj dokładnie składniki.

Podawaj na dużym talerzu z dodatkiem pieczywa żytniego.

Jak oceniasz przepis na tofucznica
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,7% osób

Więcej informacji na temat tofucznicy

Tofucznica to bardzo dobry pomysł na pyszne śniadanie dla całej rodziny. Sprawdzi się ona doskonale jako zamiennik jajecznicy w diecie osób mających alergię na białka jaj. Tofucznicę podawać można z różnymi dodatkami takimi jak warzywa lub wędlina. Przepis na tofucznicę jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: tofu, cebula, mleko owsiane, olej rzepakowy, sól, pieprz.

Jak zrobić tofucznicę? Tofu podziel na mniejsze kawałki. Cebulę obierz z łupiny i posiekaj w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę. Dodaj tofu i podsmaż przez 2-3 minuty. Wlej mleko owsiane. Dopraw solą i pieprzem, wymieszaj dokładnie składniki. Podawaj na dużym talerzu z dodatkiem pieczywa żytniego.

Tofu to produkowany z mleka sojowego odpowiednik twarogu. Według legend pochodzi z Chin. Tofu jest dobrym źródłem białka w diecie. Soja zawiera niezbędne aminokwasy do całkowitego przyswajania białka, dlatego jest tak popularnym zamiennikiem mięsa w diecie wegan i wegetarian. Tofu nie ma konkretnego smaku, dlatego należy je podawać w towarzystwie wyrazistych przypraw. Tofu jest bardzo dobrym źródłem składników mineralnych, zawiera wapń, witaminy z grupy B, a także witaminę E i żelazo. Sojowy twaróg jest niskokaloryczny, dlatego mogą go spożywać osoby na dietach redukcyjnych. Cebula jest źródłem witaminy C oraz substancji o działaniu bakteriobójczym. Dzięki zawartości witaminy C cebula była niegdyś cenionym lekarstwem na szkorbut. Zawarte w niej substancje bakteriobójcze do dziś wykorzystywane są w leczeniu przeziębienia i zapaleniach gardła. Cebula jest także znana z zawartości kwercetyny, która jest silnym przeciwutleniaczem i może obniżać prawdopodobieństwo rozwoju nowotworów. C

Podsumowując wegańska jajecznica z tofu to najlepsze danie śniadaniowe bez dodatku mięsa. Wiesz już jak przyrządzić tofucznicę, dlatego wykorzystaj przepis przy najbliższej możliwej okazji. Najlepsze wegańskie danie przygotujesz także z innym mlekiem roślinnym. Do przygotowania wegańskiej jajecznicy możesz użyć także wędzonego tofu.

Alergeny w tofucznicy

Lista alergenów dla tofucznicy przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Tofu wzbogacane wapniem
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • mleko owsiane

Wartości odżywcze tofucznicy

na 100g gotowej potrawy

Tofucznica to bardzo dobre źródło białka pochodzenia roślinnego. Sprawdzi się ona idealnie dla osób na diecie wegańskiej i wegetariańskiej oraz mających alergię na białka jaj. Tofucznica zawiera dużą ilość składników odżywczych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(435g)
Energia (kcal)
143.79
625.50
Białko (g)
3.81
16.56

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(435g)
Węglowodany (g)
5.11
22.24
Węglowodany przyswajalne (g)
3.80
16.52
Brak danych dla: mleko owsiane.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.93
4.03

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(435g)
Tłuszcz (g)
12.43
54.07
Tłuszcze nasycone (g)
1.18
5.13
Tłuszcze nienasycone (g)
11.25
48.94
Tłuszcze jednonasycone (g)
7.30
31.74
Tłuszcze wielonasycone (g)
3.96
17.21
Cholesterol (mg)
0.00
0.00
Brak danych dla: mleko owsiane.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(435g)
Witamina B12 (µg (mcg))
0.03
0.12
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.05
0.24
Ryboflawina (mg)
0.05
0.21
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(435g)
Sód (mg)
7.13
31.03
Potas (mg)
110.10
478.95
Brak danych dla: mleko owsiane.
czytaj dalej
Wapń (mg)
162.47
706.76
Żelazo (mg)
2.30
9.99
Brak danych dla: mleko owsiane.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny tofucznicy 28
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania tofucznicy

Koszt składników
32.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Tofu wzbogacane wapniem
400 g
6.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
12.00
Za 400 g
Cebula
400 g
2 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 400 g
Mleko owsiane
70 ml
10.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.73
Za 70 ml
Olej rzepakowy
100 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.70
Za 100 ml
Koszt składników
32.50