Tofucznica
- Tofu wzbogacane wapniem (400 g)
- Cebula - 2 duże sztuki (400 g)
- Mleko owsiane (70 ml)
- Olej rzepakowy (100 ml)
Przepis na tofucznica krok po kroku
Tofu podziel na mniejsze kawałki.
Cebulę obierz z łupiny i posiekaj w drobną kostkę.
Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę.
Dodaj tofu i podsmaż przez 2-3 minuty.
Wlej mleko owsiane.
Dopraw solą i pieprzem, wymieszaj dokładnie składniki.
Podawaj na dużym talerzu z dodatkiem pieczywa żytniego.
Więcej informacji na temat tofucznicy
Tofucznica to bardzo dobry pomysł na pyszne śniadanie dla całej rodziny. Sprawdzi się ona doskonale jako zamiennik jajecznicy w diecie osób mających alergię na białka jaj. Tofucznicę podawać można z różnymi dodatkami takimi jak warzywa lub wędlina. Przepis na tofucznicę jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: tofu, cebula, mleko owsiane, olej rzepakowy, sól, pieprz.
Jak zrobić tofucznicę? Tofu podziel na mniejsze kawałki. Cebulę obierz z łupiny i posiekaj w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę. Dodaj tofu i podsmaż przez 2-3 minuty. Wlej mleko owsiane. Dopraw solą i pieprzem, wymieszaj dokładnie składniki. Podawaj na dużym talerzu z dodatkiem pieczywa żytniego.
Tofu to produkowany z mleka sojowego odpowiednik twarogu. Według legend pochodzi z Chin. Tofu jest dobrym źródłem białka w diecie. Soja zawiera niezbędne aminokwasy do całkowitego przyswajania białka, dlatego jest tak popularnym zamiennikiem mięsa w diecie wegan i wegetarian. Tofu nie ma konkretnego smaku, dlatego należy je podawać w towarzystwie wyrazistych przypraw. Tofu jest bardzo dobrym źródłem składników mineralnych, zawiera wapń, witaminy z grupy B, a także witaminę E i żelazo. Sojowy twaróg jest niskokaloryczny, dlatego mogą go spożywać osoby na dietach redukcyjnych. Cebula jest źródłem witaminy C oraz substancji o działaniu bakteriobójczym. Dzięki zawartości witaminy C cebula była niegdyś cenionym lekarstwem na szkorbut. Zawarte w niej substancje bakteriobójcze do dziś wykorzystywane są w leczeniu przeziębienia i zapaleniach gardła. Cebula jest także znana z zawartości kwercetyny, która jest silnym przeciwutleniaczem i może obniżać prawdopodobieństwo rozwoju nowotworów. C
Podsumowując wegańska jajecznica z tofu to najlepsze danie śniadaniowe bez dodatku mięsa. Wiesz już jak przyrządzić tofucznicę, dlatego wykorzystaj przepis przy najbliższej możliwej okazji. Najlepsze wegańskie danie przygotujesz także z innym mlekiem roślinnym. Do przygotowania wegańskiej jajecznicy możesz użyć także wędzonego tofu.
Alergeny w tofucznicy
Lista alergenów dla tofucznicy przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Tofu wzbogacane wapniem
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- mleko owsiane
Wartości odżywcze tofucznicy
Tofucznica to bardzo dobre źródło białka pochodzenia roślinnego. Sprawdzi się ona idealnie dla osób na diecie wegańskiej i wegetariańskiej oraz mających alergię na białka jaj. Tofucznica zawiera dużą ilość składników odżywczych.
Energia i białka
(435g)
Węglowodany
(435g)
Tłuszcze
(435g)
Witaminy
(435g)
Składniki mineralne
(435g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.