Przepis na tartinki krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek

Jajka umieść w garnku, wlej wodę i ugotuj na twardo.

Wystudź jajka i obierz ze skorupki.

Pokrój w drobną kostkę i umieść w misce.

Dodaj majonez, ketchup, dopraw solą i pieprzem.

Posiekaj koper i natkę pietruszki, dodaj do jajek.

Wymieszaj pastę dokładnie.

Pomidory koktajlowe przekrój na pół.

Ogórka kiszonego pokrój w plastry.

Chleb pokrój na kromki.

Każdą kromkę przekrój na mniejsze kawałki.

Każdy kawałek chleba posmaruj pastą jajeczną, ułóż na nim roszponkę.

Ułóż na wierzchu plastry ogórka i kawałki pomidora koktajlowego.

Tartinki podane na drewnianej desce do krojenia.
Tartinki
Koszt przygotowania dania
34.30 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
352 kcal
Liczba alergenów w daniu
4
70

Tartinki - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o tartinkach

Tartinki to bardzo dobry pomysł na szybkie kanapeczki na lunch. Mini kanapki to danie typu finger food. Jest ono bardzo łatwe do zjedzenia i nie wymaga użycia sztućców. Często podaje się je na bankietach i wystawnych przyjęciach. Można je potraktować także jako degustację. Przepis na tartinki jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia przekąski potrzebne Ci będą następujące składniki spożywcze: chleb pszenny, jajka, koper, ketchup, majonez, koper, pomidory koktajlowe, ogórek kiszony, roszponka, sól, pieprz.

Jak zrobić tartinki? Jajka umieść w garnku, wlej wodę i ugotuj na twardo. Wystudź jajka i obierz ze skorupki. Pokrój w drobną kostkę i umieść w misce. Dodaj majonez, ketchup, dopraw solą i pieprzem. Posiekaj koper i natkę pietruszki, dodaj do jajek. Wymieszaj pastę dokładnie. Pomidory koktajlowe przekrój na pół. Ogórka kiszonego pokrój w plastry. Chleb pokrój na kromki. Każdą kromkę przekrój na mniejsze kawałki. Każdy kawałek chleba posmaruj pastą jajeczną, ułóż na nim roszponkę. Ułóż na wierzchu plastry ogórka i kawałki pomidora koktajlowego.

Jajka zawarte w przepisie są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu. Ogórki kiszone to poddane procesowi fermentacji mlekowej ogórki gruntowe. Ogórki są warzywem niskokalorycznym, a te poddane kiszeniu posiadają ich jeszcze mniej, gdyż cukier w nich zawarty ulega rozkładowi podczas kiszenia. Ogórki są dobrym źródłem fosforu, sodu i potasu, zawierają także sporo magnezu.

Podsumowując tartinki to dobry sposób na śniadanie dla dzieci. Pasty do tartinek można przygotować w dowolnych smakach. Tartinki najlepiej podawać z warzywnymi dodatkami. Prosty przepis można dowolnie modyfikować. Łatwe do zrobienia mini kanapki przygotuj przy najbliższej możliwej okazji.

Wartości odżywcze tartinek

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kalorie)
176.38 kcal
352.76 kcal
Białko
5.46 g
10.92 g

Węglowodany w tartinkach

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany
15.89 g
31.77 g
Węglowodany przyswajalne
14.88 g
29.76 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.01 g
2.01 g
Brak danych dla: roszponka.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz
10.18 g
20.36 g
Tłuszcze nasycone
2.40 g
4.79 g
Brak danych dla: roszponka.
czytaj dalej
Tłuszcze nienasycone
7.77 g
15.54 g
Brak danych dla: roszponka.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
2.59 g
5.18 g
Brak danych dla: roszponka.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
5.18 g
10.36 g
Brak danych dla: roszponka.
czytaj dalej
Cholesterol
82.73 mg
165.46 mg

Witaminy w przepisie na tartinki

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A
70.68 µg (mcg)
141.36 µg (mcg)
Witamina B6
0.10 mg
0.20 mg
Witamina B12
0.20 µg (mcg)
0.40 µg (mcg)
Witamina C
7.13 mg
14.26 mg
Witamina D
0.50 µg (mcg)
0.99 µg (mcg)
Retinol
35.29 µg (mcg)
70.58 µg (mcg)
Tiamina
0.14 mg
0.29 mg
Ryboflawina
0.19 mg
0.37 mg
Niacyna
1.44 mg
2.88 mg
Foliany
45.17 µg (mcg)
90.35 µg (mcg)
Beta karoten
452.93 µg (mcg)
905.87 µg (mcg)
Brak danych dla: koperek ogrodowy świeży.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na tartinki

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód
470.05 mg
940.11 mg
Potas
160.05 mg
320.10 mg
Wapń
72.67 mg
145.35 mg
Fosfor
82.88 mg
165.75 mg
Magnez
14.55 mg
29.11 mg
Żelazo
1.60 mg
3.19 mg
Cynk
0.59 mg
1.19 mg
Miedź
0.09 mg
0.17 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny tartinek 70
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w tartinkach

Lista alergenów dla tartinek przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Chleb pszenny
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez

Cena przygotowania tartinek

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
8 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 2
8.00
Za 8 szt.
Chleb pszenny
500 g
1 mały bochenek
3.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 500 g
Majonez
200 g
4.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
2.96
Za 200 g
Ketchup
200 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 200 g
Pomidory koktajlowe
300 g
5.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
6.00
Za 300 g
Ogórki kiszone
300 g
3 średnie sztuki
6.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
3.60
Za 300 g
Koperek ogrodowy świeży
30 g
1 pęczek
2.50
Za 25,0 g
Liczba opakowań 2
3.00
Za 30 g
Natka pietruszki
30 g
1 pęczek
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 30 g
Roszponka
80 g
3.50
Za 75,0 g
Liczba opakowań 2
3.73
Za 80 g
Koszt składników
54.00
Jak oceniasz przepis na tartinki
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób