Tartinki
- Jajko (8 szt.)
- Chleb pszenny - 1 mały bochenek (500 g)
- Majonez (200 g)
- Ketchup (200 g)
- Pomidory koktajlowe (300 g)
- Ogórki kiszone - 3 średnie sztuki (300 g)
- Koperek ogrodowy świeży - 1 pęczek (30 g)
- Natka pietruszki - 1 pęczek (30 g)
- Roszponka (80 g)
Przepis na tartinki krok po kroku
Jajka umieść w garnku, wlej wodę i ugotuj na twardo.
Wystudź jajka i obierz ze skorupki.
Pokrój w drobną kostkę i umieść w misce.
Dodaj majonez, ketchup, dopraw solą i pieprzem.
Posiekaj koper i natkę pietruszki, dodaj do jajek.
Wymieszaj pastę dokładnie.
Pomidory koktajlowe przekrój na pół.
Ogórka kiszonego pokrój w plastry.
Chleb pokrój na kromki.
Każdą kromkę przekrój na mniejsze kawałki.
Każdy kawałek chleba posmaruj pastą jajeczną, ułóż na nim roszponkę.
Ułóż na wierzchu plastry ogórka i kawałki pomidora koktajlowego.
Więcej informacji na temat tartinek
Tartinki to bardzo dobry pomysł na szybkie kanapeczki na lunch. Mini kanapki to danie typu finger food. Jest ono bardzo łatwe do zjedzenia i nie wymaga użycia sztućców. Często podaje się je na bankietach i wystawnych przyjęciach. Można je potraktować także jako degustację. Przepis na tartinki jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia przekąski potrzebne Ci będą następujące składniki spożywcze: chleb pszenny, jajka, koper, ketchup, majonez, koper, pomidory koktajlowe, ogórek kiszony, roszponka, sól, pieprz.
Jak zrobić tartinki? Jajka umieść w garnku, wlej wodę i ugotuj na twardo. Wystudź jajka i obierz ze skorupki. Pokrój w drobną kostkę i umieść w misce. Dodaj majonez, ketchup, dopraw solą i pieprzem. Posiekaj koper i natkę pietruszki, dodaj do jajek. Wymieszaj pastę dokładnie. Pomidory koktajlowe przekrój na pół. Ogórka kiszonego pokrój w plastry. Chleb pokrój na kromki. Każdą kromkę przekrój na mniejsze kawałki. Każdy kawałek chleba posmaruj pastą jajeczną, ułóż na nim roszponkę. Ułóż na wierzchu plastry ogórka i kawałki pomidora koktajlowego.
Jajka zawarte w przepisie są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu. Ogórki kiszone to poddane procesowi fermentacji mlekowej ogórki gruntowe. Ogórki są warzywem niskokalorycznym, a te poddane kiszeniu posiadają ich jeszcze mniej, gdyż cukier w nich zawarty ulega rozkładowi podczas kiszenia. Ogórki są dobrym źródłem fosforu, sodu i potasu, zawierają także sporo magnezu.
Podsumowując tartinki to dobry sposób na śniadanie dla dzieci. Pasty do tartinek można przygotować w dowolnych smakach. Tartinki najlepiej podawać z warzywnymi dodatkami. Prosty przepis można dowolnie modyfikować. Łatwe do zrobienia mini kanapki przygotuj przy najbliższej możliwej okazji.
Alergeny w tartinkach
Lista alergenów dla tartinek przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Chleb pszenny
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Majonez
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Majonez
Wartości odżywcze tartinek
Tartinki to bardzo dobre źródło naturalnego białka pochodzenia zwierzęcego. Tartinki są źródłem węglowodanów prostych, dlatego nie powinny ich spożywać osoby chorujące na cukrzycę.
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.