Tartaletki z budyniem
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) (200 g)
- Masło (250 g)
- Cukier puder - 7 łyżek (70 g)
- Jajko (1 szt.)
- Żółtko jajka (2 szt.)
- Budyń (proszek) - 2 opakowania (160 g)
- Mleko 3,2% (500 ml)
- Cukier - 5 łyżek (50 g)
- Truskawki (300 g)
Przepis na tartaletki z budyniem krok po kroku
Z mąki pszennej, masła (150g), cukru pudru, jajka oraz żółtek zagniatamy kruche ciasto. Przygotowujemy naczynia do tartaletek i wykładamy nim spody. Każdy nakuwamy.
Spody pieczemy w piekarniku około 12 minut w temperaturze 200 st. C.
Następnie gotujemy budyń zgodnie z opisem na opakowaniu na mleku oraz z dodatkiem cukru. Gotowy pozostawiamy do wystudzenia.
Zimny budyń ucieramy z masłem na jednolity krem. Układamy go na upieczone spody.
Tartaletki zdobimy kawałkami truskawek.
-
Tartaletki z warzywami
-
Tartaletki z gruszkami
-
Tartaletki z owocami
-
Tartaletki z pieczarkami
-
Tartaletki wytrawne
-
Tartaletki z mascarpone i owocami
-
Tarta truskawkowa
-
Tartaletki bez pieczenia
-
Tarta z burakami
-
Tartaletki na słono
-
Tarta z kurczakiem i pieczarkami
-
Kruche babeczki z kremem mascarpone
-
Tartaletki z kremem
-
Tartaletki z ciasta francuskiego na słodko
-
Tartaletki wytrawne z kurczakiem
-
Tartaletki cytrynowe z bezą
-
Kruche ciasto z żółtkami
-
Tartaletki z jabłkami
-
Tartaletki
Więcej informacji na temat tartaletek z budyniem
Pyszne tartaletki z budyniem to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu deser, który idealnie sprawdzi się jako słodki dodatek w ciągu dnia. Poczęstunek z kremem budyniowym i owocami jest bardzo dobry, dzięki składnikom, które dodawane są do niego. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Najlepsza słodka i smaczna przekąska zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Ciasto możesz uzupełnić o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania.
Jak zrobić tartaletki z budyniem? Przygotowanie ich jest bardzo łatwe. Na początku z mąki pszennej, masła (150 g), cukru pudru, jajka oraz żółtek zagniatamy kruche ciasto. Przygotowujemy naczynia do tartaletek i wykładamy nim spody. Każdy nakłuwamy widelcem. Spody pieczemy w piekarniku około 12 minut w temperaturze 200 stopni. Następnie gotujemy budyń zgodnie z opisem na opakowaniu na mleku oraz z dodatkiem cukru. Gotowy pozostawiamy do wystudzenia. Zimny budyń ucieramy z masłem na jednolity krem. Układamy go na upieczone spody. Tartaletki zdobimy kawałkami truskawek.
Sprawdzony przepis na tartaletki z budyniem nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z mąki pszennej, która jest bardzo zróżnicowana. Mąk pszennych na rynku można znaleźć wiele, między innymi tortową, krupczatkę lub razową. Ważne jest również, aby do odpowiedniego wypieku wybrać prawidłowy typ mąki. Mąki również w zależności od rodzaju różnią się składem i wartościami odżywczymi. Warto wybierać ciemniejsze, ponieważ mają w swoim składzie więcej dobrego dla naszego zdrowia. Mąka jasna podczas procesu produkcji traci część wartości odżywczych, natomiast im typ wyższy tym straty mniejsze. Dodatkowo mąki o wyższych typach zawierają więcej błonnika pokarmowego, a także dostarczają witamin z grupy B oraz A, C i A. Ponadto zawierają żelazo, magnez czy wapń.
Mini tarty z owocami odpowiednio przygotowane posiadają wiele właściwości zdrowotnych. Są szybkie i łatwe w przygotowaniu oraz dobre w smaku. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony przepis na smaczne ciasto na pewno ułatwi Ci jego przygotowanie.
Alergeny w tartaletkach z budyniem
Lista alergenów dla tartaletek z budyniem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Mleko 3,2%
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Żółtko jajka
Wartości odżywcze tartaletek z budyniem
Mini tarty posiadają wysoki IG, przez co powinniśmy spożywać je okazjonalnie.
Energia i białka
(250g)
Węglowodany
(250g)
Tłuszcze
(250g)
Witaminy
(250g)
Składniki mineralne
(250g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.