Przepis na tartę z budyniem krok po kroku

Składniki
To będzie niezbędne
piekarnik, kuchenka, garnek, mikser, stolnica, papier do pieczenia, wałek, sitko, folia spożywcza, forma do tarty 25 cm

1/2 kostki schłodzonego masła (100 g) pokrój w kostkę.

Wymieszaj mąkę krupczatkę i mąkę tortową. Następnie przesiej je przez sitko na stolnice i dodaj sól oraz 1/3 szklanki cukru (65 g). Dodaj masło i posiekaj je nożem, aż powstaną małe kawałeczki. Dodaj 3 łyżki zimnej wody, 1 jajko i 1 żółtko. Zagnieć ciasto i zawiń je w folię spożywczą. Ciasto umieść w lodówce na ok. 60 min.

Schłodzone ciasto rozwałkuj na duży okrąg i umieść je w formie do tarty. Dobrze uklep dno i zalep brzegi, a potem nakłuj ciasto widelcem. Formę z ciastem schowaj do lodówki na ok. 30 min.

Piekarnik rozgrzej do 190 stopni C (grzanie góra-dół). Na cieście umieść papier do pieczenia i wysyp tam ryż. Spód do tarty piecz 15 min, a potem ściągnij papier z obciążeniem i piecz kolejne 15 min (do przyrumienienia).

W misce wymieszaj 100 ml mleka z budyniem i cukrem pudrem. W garnku zagotuj 400 ml mleka. Gdy mleko się zagotuje, wlej mleko z budyniem i cukrem (cały czas mieszaj). Gotuj, aż masa zgęstnieje. Budyń przykryj folią spożywczą i odstaw do przestudzenia.

W misce umieść 1/2 kostki miękkiego masła (100 g). Zmiksuj z cukrem wanilinowym i partiami dodaj cały budyń. Następnie gotową masę wyłóż na wystudzony spód od tarty. Masę budyniową wyrównaj i umieść w niej maliny.

Ciasto umieść w lodówce.

Tarta z budyniem znajduje się na białym talerzu. Obok leży biało-zielona ściereczka. W tyle widać rozsypane maliny i miseczkę z malinami.
Tarta z budyniem
Koszt przygotowania dania
30.16 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
441 kcal
Liczba alergenów w daniu
4
75

Tarta z budyniem - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o tarcie z budyniem

Tarta z budyniem to proste do przygotowania ciasto, które idealnie nadaje się na podwieczorek i jako poczęstunek dla gości. Tę tartę można zrobić z różnymi owocami, m.in. z nektarynkami, malinami, truskawkami, jagodami czy brzoskwiniami.

Kruche ciasto należy przygotować w odpowiedni sposób. Zarówno masło, jak i jajko oraz żółtko powinny być schłodzone. Masło można zetrzeć na tarce lub posiekać w mace, a samo ciasto należy szybko zagnieść (możesz użyć do tego miksera z odpowiednią końcówką). Następnie ciasto należy schować do lodówki. Gdy się schłodzi, można je umieścić w formie, a potem nakłuć widelcem. Kruche ciasto na tartę przez połowę czasu najlepiej piec z obciążeniem. Może to być ryż, fasola, jak i specjalne kulki ceramiczne. Tarta budyniowa z owocami nie jest zapiekana później (od razu wykłada się krem i owoce, a potem umieszcza w lodówce), więc ciasto musi być dobrze upieczone.

Ten przepis na budyniową tartę z malinami możesz zmodyfikować. Do ciasta możesz dodać cukier wanilinowy. Krem do tarty najczęściej robi się z budyniem waniliowym lub śmietankowym, ale możesz też zrobić go z budyniem truskawkowym. Możesz też pokusić się na tartę z masą budyniową i galaretką.

Masę budyniową możesz przygotować też z innych składników. Zamiast masła możesz zdecydować się na serek mascarpone. Aby przygotować ten krem budyniowy, należy zacząć od zagotowania mleka. Gdy już będzie się gotować, należy dodać budyń wymieszany z mlekiem. Budyń gotuje się krótko. Należy ściągnąć garnek z palnika, gdy masa będzie gęsta. Następnie serek mascarpone należy ubić z cukrem pudrem. Miksując na małych obrotach, należy dodać cały budyń. Gdy składniki się połączą, masa jest gotowa. Bardzo często do budyniu dodawane jest żółtko, ale możesz pominąć ten składnik.

Tarta z budyniem będzie dobra zarówno z jeżynami, jak i brzoskwiniami. Możesz zdecydować się na takie owoce, które najbardziej lubisz. Ciasto jest proste w przygotowaniu, więc nawet osoba niedoświadczona powinna sobie poradzić z jego wykonaniem. Krucha tarta na słodko smakuje zarówno dzieciom, jak i dorosłym.

Wartości odżywcze tarty z budyniem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(185g)
Energia (kalorie)
238.63 kcal
441.46 kcal
Brak danych dla: sól.
czytaj dalej

Węglowodany w tarcie z budyniem

Na 100g
Na porcję
(185g)
Węglowodany
29.09 g
53.81 g
Brak danych dla: sól.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
27.49 g
50.86 g
Brak danych dla: sól.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(185g)
Tłuszcz
12.31 g
22.77 g
Brak danych dla: sól, cukier wanilinowy, cukier puder.
czytaj dalej
Tłuszcze nasycone
8.09 g
14.97 g
Brak danych dla: sól, cukier wanilinowy, cukier puder.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na tartę z budyniem

Na 100g
Na porcję
(185g)
Ryboflawina
0.16 mg
0.29 mg
Brak danych dla: sól, cukier wanilinowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na tartę z budyniem

Na 100g
Na porcję
(185g)
Sód
85.99 mg
159.09 mg
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Potas
110.78 mg
204.94 mg
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Wapń
56.01 mg
103.61 mg
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Cynk
0.42 mg
0.78 mg
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny tarty z budyniem 75
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w tarcie z budyniem

Lista alergenów dla tarty z budyniem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
    • Mąka krupczatka
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Mleko 2%

Cena przygotowania tarty z budyniem

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
85 g
1/2 szklanki
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 85 g
Mąka krupczatka
180 g
1 szklanka
3.20
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.58
Za 180 g
Cukier
65 g
1/3 szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.16
Za 65 g
Jajko
1 szt.
1 jajko rozmiar M
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Żółtko jajka
1 szt.
1 sztuka rozmiar M
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Sól
2 g
1/3 łyżeczki
1.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.00
Za 2 g
Masło
200 g
1 kostka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Budyń (proszek)
35 g
1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
1.00
Za 40,0 g
Liczba opakowań 1
0.88
Za 35 g
Mleko 2%
500 ml
2 szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.25
Za 500 ml
Cukier wanilinowy
16 g
1 opakowanie
0.60
Za 16,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 16 g
Cukier puder
60 g
1/2 szklanki
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 60 g
Maliny
300 g
4 garście
8.00
Za 125,0 g
Liczba opakowań 3
19.20
Za 300 g
Liczba porcji:
Koszt składników
56.10
Jak oceniasz przepis na tartę z budyniem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób