Tarta z budyniem

Opublikowano: 09.06.2021 r., 12:58 | Autor: Joanna Karyś
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Tarta z budyniem i malinami
Tarta z budyniem
Tarta z budyniem jest prosta do przygotowania. To ciasto można przygotować m.in. z jeżynami lub truskawkami. Sprawdź, jak zrobić tartę z masą budyniową!
Przygotowanie 50 min
Gotowanie i Pieczenie 30 min
441 kcal
Kcal w porcji
185 g
Wielkość porcji
75
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 8 porcji
  • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 1/2 szklanki (85 g)
  • Mąka krupczatka - 1 szklanka (180 g)
  • Cukier - 1/3 szklanki (65 g)
  • Jajko - 1 jajko rozmiar M (1 szt.)
  • Żółtko jajka - 1 sztuka rozmiar M (1 szt.)
  • Sól - 1/3 łyżeczki (2 g)
  • Masło - 1 kostka (200 g)
  • Budyń (proszek) - 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (35 g)
  • Mleko 2% - 2 szklanki (500 ml)
  • Cukier wanilinowy - 1 opakowanie (16 g)
  • Cukier puder - 1/2 szklanki (60 g)
  • Maliny - 4 garście (300 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, garnek, mikser, stolnica, papier do pieczenia, wałek, sitko, folia spożywcza, forma do tarty 25 cm

Przepis na tartę z budyniem krok po kroku

1/2 kostki schłodzonego masła (100 g) pokrój w kostkę.

Wymieszaj mąkę krupczatkę i mąkę tortową. Następnie przesiej je przez sitko na stolnice i dodaj sól oraz 1/3 szklanki cukru (65 g). Dodaj masło i posiekaj je nożem, aż powstaną małe kawałeczki. Dodaj 3 łyżki zimnej wody, 1 jajko i 1 żółtko. Zagnieć ciasto i zawiń je w folię spożywczą. Ciasto umieść w lodówce na ok. 60 min.

Schłodzone ciasto rozwałkuj na duży okrąg i umieść je w formie do tarty. Dobrze uklep dno i zalep brzegi, a potem nakłuj ciasto widelcem. Formę z ciastem schowaj do lodówki na ok. 30 min.

Piekarnik rozgrzej do 190 stopni C (grzanie góra-dół). Na cieście umieść papier do pieczenia i wysyp tam ryż. Spód do tarty piecz 15 min, a potem ściągnij papier z obciążeniem i piecz kolejne 15 min (do przyrumienienia).

W misce wymieszaj 100 ml mleka z budyniem i cukrem pudrem. W garnku zagotuj 400 ml mleka. Gdy mleko się zagotuje, wlej mleko z budyniem i cukrem (cały czas mieszaj). Gotuj, aż masa zgęstnieje. Budyń przykryj folią spożywczą i odstaw do przestudzenia.

W misce umieść 1/2 kostki miękkiego masła (100 g). Zmiksuj z cukrem wanilinowym i partiami dodaj cały budyń. Następnie gotową masę wyłóż na wystudzony spód od tarty. Masę budyniową wyrównaj i umieść w niej maliny.

Ciasto umieść w lodówce.

Jak oceniasz przepis na tartę z budyniem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,6% osób

Więcej informacji na temat tarty z budyniem

Tarta z budyniem to proste do przygotowania ciasto, które idealnie nadaje się na podwieczorek i jako poczęstunek dla gości. Tę tartę można zrobić z różnymi owocami, m.in. z nektarynkami, malinami, truskawkami, jagodami czy brzoskwiniami.

Kruche ciasto należy przygotować w odpowiedni sposób. Zarówno masło, jak i jajko oraz żółtko powinny być schłodzone. Masło można zetrzeć na tarce lub posiekać w mace, a samo ciasto należy szybko zagnieść (możesz użyć do tego miksera z odpowiednią końcówką). Następnie ciasto należy schować do lodówki. Gdy się schłodzi, można je umieścić w formie, a potem nakłuć widelcem. Kruche ciasto na tartę przez połowę czasu najlepiej piec z obciążeniem. Może to być ryż, fasola, jak i specjalne kulki ceramiczne. Tarta budyniowa z owocami nie jest zapiekana później (od razu wykłada się krem i owoce, a potem umieszcza w lodówce), więc ciasto musi być dobrze upieczone.

Ten przepis na budyniową tartę z malinami możesz zmodyfikować. Do ciasta możesz dodać cukier wanilinowy. Krem do tarty najczęściej robi się z budyniem waniliowym lub śmietankowym, ale możesz też zrobić go z budyniem truskawkowym. Możesz też pokusić się na tartę z masą budyniową i galaretką.

Masę budyniową możesz przygotować też z innych składników. Zamiast masła możesz zdecydować się na serek mascarpone. Aby przygotować ten krem budyniowy, należy zacząć od zagotowania mleka. Gdy już będzie się gotować, należy dodać budyń wymieszany z mlekiem. Budyń gotuje się krótko. Należy ściągnąć garnek z palnika, gdy masa będzie gęsta. Następnie serek mascarpone należy ubić z cukrem pudrem. Miksując na małych obrotach, należy dodać cały budyń. Gdy składniki się połączą, masa jest gotowa. Bardzo często do budyniu dodawane jest żółtko, ale możesz pominąć ten składnik.

Tarta z budyniem będzie dobra zarówno z jeżynami, jak i brzoskwiniami. Możesz zdecydować się na takie owoce, które najbardziej lubisz. Ciasto jest proste w przygotowaniu, więc nawet osoba niedoświadczona powinna sobie poradzić z jego wykonaniem. Krucha tarta na słodko smakuje zarówno dzieciom, jak i dorosłym.

Alergeny w tarcie z budyniem

Lista alergenów dla tarty z budyniem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
    • Mąka krupczatka
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Mleko 2%

Wartości odżywcze tarty z budyniem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(185g)
Energia (kcal)
238.63
441.46
Białko (g)
3.56
6.58

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(185g)
Węglowodany (g)
29.09
53.81
Węglowodany przyswajalne (g)
27.49
50.86
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.60
2.95

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(185g)
Tłuszcz (g)
12.31
22.77
Tłuszcze nasycone (g)
8.09
14.97
Tłuszcze nienasycone (g)
4.21
7.79
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.53
6.52
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.69
1.27
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
58.74
108.66

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(185g)
Witamina A (µg (mcg))
128.67
238.04
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.05
0.09
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.26
0.48
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
5.24
9.70
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.51
0.94
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.39
0.72
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
126.43
233.89
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.19
0.34
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.16
0.29
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.35
2.49
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
41.30
76.41
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
25.34
46.87
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(185g)
Sód (mg)
85.99
159.09
Potas (mg)
110.78
204.94
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Wapń (mg)
56.01
103.61
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
70.02
129.53
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
11.86
21.94
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.52
2.82
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.42
0.78
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.05
0.09
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny tarty z budyniem 75
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania tarty z budyniem

Koszt składników
56.10
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
85 g
1/2 szklanki
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 85 g
Mąka krupczatka
180 g
1 szklanka
3.20
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.58
Za 180 g
Cukier
65 g
1/3 szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.16
Za 65 g
Jajko
1 szt.
1 jajko rozmiar M
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Żółtko jajka
1 szt.
1 sztuka rozmiar M
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Sól
2 g
1/3 łyżeczki
1.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.00
Za 2 g
Masło
200 g
1 kostka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Budyń (proszek)
35 g
1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
1.00
Za 40,0 g
Liczba opakowań 1
0.88
Za 35 g
Mleko 2%
500 ml
2 szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.25
Za 500 ml
Cukier wanilinowy
16 g
1 opakowanie
0.60
Za 16,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 16 g
Cukier puder
60 g
1/2 szklanki
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 60 g
Maliny
300 g
4 garście
8.00
Za 125,0 g
Liczba opakowań 3
19.20
Za 300 g
Koszt składników
56.10