Tarta z budyniem
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 1/2 szklanki (85 g)
- Mąka krupczatka - 1 szklanka (180 g)
- Cukier - 1/3 szklanki (65 g)
- Jajko - 1 jajko rozmiar M (1 szt.)
- Żółtko jajka - 1 sztuka rozmiar M (1 szt.)
- Sól - 1/3 łyżeczki (2 g)
- Masło - 1 kostka (200 g)
- Budyń (proszek) - 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (35 g)
- Mleko 2% - 2 szklanki (500 ml)
- Cukier wanilinowy - 1 opakowanie (16 g)
- Cukier puder - 1/2 szklanki (60 g)
- Maliny - 4 garście (300 g)
Przepis na tartę z budyniem krok po kroku
1/2 kostki schłodzonego masła (100 g) pokrój w kostkę.
Wymieszaj mąkę krupczatkę i mąkę tortową. Następnie przesiej je przez sitko na stolnice i dodaj sól oraz 1/3 szklanki cukru (65 g). Dodaj masło i posiekaj je nożem, aż powstaną małe kawałeczki. Dodaj 3 łyżki zimnej wody, 1 jajko i 1 żółtko. Zagnieć ciasto i zawiń je w folię spożywczą. Ciasto umieść w lodówce na ok. 60 min.
Schłodzone ciasto rozwałkuj na duży okrąg i umieść je w formie do tarty. Dobrze uklep dno i zalep brzegi, a potem nakłuj ciasto widelcem. Formę z ciastem schowaj do lodówki na ok. 30 min.
Piekarnik rozgrzej do 190 stopni C (grzanie góra-dół). Na cieście umieść papier do pieczenia i wysyp tam ryż. Spód do tarty piecz 15 min, a potem ściągnij papier z obciążeniem i piecz kolejne 15 min (do przyrumienienia).
W misce wymieszaj 100 ml mleka z budyniem i cukrem pudrem. W garnku zagotuj 400 ml mleka. Gdy mleko się zagotuje, wlej mleko z budyniem i cukrem (cały czas mieszaj). Gotuj, aż masa zgęstnieje. Budyń przykryj folią spożywczą i odstaw do przestudzenia.
W misce umieść 1/2 kostki miękkiego masła (100 g). Zmiksuj z cukrem wanilinowym i partiami dodaj cały budyń. Następnie gotową masę wyłóż na wystudzony spód od tarty. Masę budyniową wyrównaj i umieść w niej maliny.
Ciasto umieść w lodówce.
-
Orzechowiec
-
Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem
-
Drożdżówka z budyniem
-
Jabłecznik z budyniem
-
Sernik bez spodu
-
Szarlotka z budyniem
-
Szybkie ciasto z truskawkami budyniowe
-
3 bit bez pieczenia
-
Ciasto z rabarbarem i budyniem
-
Sernik z jogurtów greckich
-
Sernik na kruchym spodzie
-
Babeczki z budyniem
-
Pastel de nata
-
Ciasto królewiec
-
Ciasto z jabłkami i budyniem
-
Ciasto z budyniem
-
Ciasto budyniowe
-
Ciasto michałek
-
Ciasta z budyniem
Więcej informacji na temat tarty z budyniem
Tarta z budyniem to proste do przygotowania ciasto, które idealnie nadaje się na podwieczorek i jako poczęstunek dla gości. Tę tartę można zrobić z różnymi owocami, m.in. z nektarynkami, malinami, truskawkami, jagodami czy brzoskwiniami.
Kruche ciasto należy przygotować w odpowiedni sposób. Zarówno masło, jak i jajko oraz żółtko powinny być schłodzone. Masło można zetrzeć na tarce lub posiekać w mace, a samo ciasto należy szybko zagnieść (możesz użyć do tego miksera z odpowiednią końcówką). Następnie ciasto należy schować do lodówki. Gdy się schłodzi, można je umieścić w formie, a potem nakłuć widelcem. Kruche ciasto na tartę przez połowę czasu najlepiej piec z obciążeniem. Może to być ryż, fasola, jak i specjalne kulki ceramiczne. Tarta budyniowa z owocami nie jest zapiekana później (od razu wykłada się krem i owoce, a potem umieszcza w lodówce), więc ciasto musi być dobrze upieczone.
Ten przepis na budyniową tartę z malinami możesz zmodyfikować. Do ciasta możesz dodać cukier wanilinowy. Krem do tarty najczęściej robi się z budyniem waniliowym lub śmietankowym, ale możesz też zrobić go z budyniem truskawkowym. Możesz też pokusić się na tartę z masą budyniową i galaretką.
Masę budyniową możesz przygotować też z innych składników. Zamiast masła możesz zdecydować się na serek mascarpone. Aby przygotować ten krem budyniowy, należy zacząć od zagotowania mleka. Gdy już będzie się gotować, należy dodać budyń wymieszany z mlekiem. Budyń gotuje się krótko. Należy ściągnąć garnek z palnika, gdy masa będzie gęsta. Następnie serek mascarpone należy ubić z cukrem pudrem. Miksując na małych obrotach, należy dodać cały budyń. Gdy składniki się połączą, masa jest gotowa. Bardzo często do budyniu dodawane jest żółtko, ale możesz pominąć ten składnik.
Tarta z budyniem będzie dobra zarówno z jeżynami, jak i brzoskwiniami. Możesz zdecydować się na takie owoce, które najbardziej lubisz. Ciasto jest proste w przygotowaniu, więc nawet osoba niedoświadczona powinna sobie poradzić z jego wykonaniem. Krucha tarta na słodko smakuje zarówno dzieciom, jak i dorosłym.
Alergeny w tarcie z budyniem
Lista alergenów dla tarty z budyniem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
- Mąka krupczatka
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Żółtko jajka
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Mleko 2%
Wartości odżywcze tarty z budyniem
Energia i białka
(185g)
Węglowodany
(185g)
Tłuszcze
(185g)
Witaminy
(185g)
Składniki mineralne
(185g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.