Tarta z bananami
- Mąka pszenna typ 500 - 2 szklanki (400 g)
- Masło - 1,5 kostki (300 g)
- Jajko (6 szt.)
- Cukier (150 g)
- Mascarpone (500 g)
- Banan - 5 średnich sztuk (500 g)
- Miód (50 g)
- Orzechy włoskie (150 g)
Przepis na tarta z bananami krok po kroku
Zimne masło pokrój w kostkę.
Umieść je w malakserze, dodaj 1 jajko, mąkę i 50 g cukru, rozdrobnij do postania kruszonki.
Wysyp ją na blat i zagnieć gładkie ciasto.
Owiń je folią spożywczą i schłodź w zamrażarce przez 30 minut.
Rozwałkuj ciasto i wyklej formę do tarty.
W misce umieść serek mascarpone i 5 jajek, dodaj 100 g cukru i zmiksuj.
Spód ciasta nakłuj widelcem.
Wyłóż serek mascarpone na ciasto.
Obierz banany ze skórki i przekrój wzdłuż.
Banany umieść na masie z serka i jajek.
Polej miodem i posyp posiekanymi orzechami włoskimi.
Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 50 minut.
Tarte schłodź w lodówce przed podaniem.
-
Tarta z mascarpone
-
Tarta z białą czekoladą
-
Tartaletki z mascarpone i owocami
-
Tarta z mascarpone i owocami
-
Tarta z truskawkami i mascarpone
-
Tarta z malinami i mascarpone
-
Tarta malinowa
-
Tarta z brzoskwiniami
-
Tarta z borówkami i mascarpone
-
Tarta pistacjowa
-
Tarta Thermomix
-
Tarta brokułowa
-
Tarta cytrynowa z mascarpone
-
Tarta czekoladowa z mascarpone
-
Tarta z gruszkami i mascarpone
-
Kruche ciasto do tarty
-
Tarta z lemon curd i mascarpone
-
Tarta oreo z mascarpone
-
Tarta z mascarpone
Więcej informacji na temat tarty z bananami
Tarta z bananami to świetny pomysł na proste ciasto na kruchym spodzie. Ciasto kruche jest bardzo uniwersalne i można je podawać z wieloma różnymi farszami na słodko i na słono. Przepis na tarte z bananami jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia cukierniczego, aby go przygotować. Do zrobienia ciasta potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, masło, cukier, jajka, banany, serek mascarpone, miód, orzechy włoskie.
Jak zrobić tarte z bananami? Zimne masło pokrój w kostkę. Umieść je w malakserze, dodaj jajka, mąkę i cukier, rozdrobnij do postania kruszonki. Wysyp ją na blat i zagnieć gładkie ciasto. Owiń je folią spożywczą i schłodź w zamrażarce przez 30 minut. Rozwałkuj ciasto i wyklej formę do tarty. W misce umieść serek mascarpone i jajka, dodaj cukier i zmiksuj. Spód ciasta nakłuj widelcem. Wyłóż serek mascarpone na ciasto. Obierz banany ze skórki i przekrój wzdłuż. Banany umieść na masie z serka i jajek. Polej miodem i posyp posiekanymi orzechami włoskimi. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 50 minut. Tarte schłodź w lodówce przed podaniem.
Miód jest produktem pochodzenia zwierzęcego, wytwarzają go bowiem pszczoły. Prawdziwy miód nie powinien zawierać dodatku cukru. Miód naturalnie ulega krystalizacji, tylko świeży miód ma płynną konsystencję. Miodu od setek lat używa się w celach leczniczych, ma on właściwości bakteriobójcze i przeciwzapalne. Niegdyś miodem smarowało się rany, co miało przyspieszać ich gojenie. Enzymy i składniki mineralne zawarte w miodzie nie powinny być poddawane działaniu wysokiej temperatury, gdyż pod jej wpływem tracą swoje właściwości.
Podsumowując pyszna tarta na słodko z bananami to wyśmienity pomysł na deser. Prosty przepis na kruche ciasto możesz wykorzystać także do zrobienia tarty na słono. Tarta jest dobra do spożycia po schłodzeniu w lodówce. Można ją przechowywać przez 2-3 dni. Tarta z bananami to także świetny deser dla dzieci. Ciekawym pomysłem na przełamanie smaku słodkiej tarty jest dodanie do niej solonych orzechów arachidowych zamiast orzechów włoskich.
Alergeny w tarcie z bananami
Lista alergenów dla tarty z bananami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- mascarpone
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Orzechy włoskie
Wartości odżywcze tarty z bananami
Tarta z bananami to słodki domowy wypiek zawierający dużą ilość cukru oraz węglowodanów prostych. Tarta nie powinna być spożywana przez nas częściej niż dwa razy w tygodniu. Ciasto zawiera dużą ilość kalorii.
Energia i białka
(235g)
Węglowodany
(235g)
Tłuszcze
(235g)
Witaminy
(235g)
Składniki mineralne
(235g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.