Szybkie gołąbki
- Mięso mielone wieprzowe (400 g)
- Ryż basmati - 1 woreczek (100 g)
- Cebula - 1/2 sztuki (50 g)
- Czosnek - 2 ząbki (10 g)
- Kapusta włoska - 1 sztuka (300 g)
- Passata pomidorowa - 1 opakowanie (200 g)
- Bulion warzywny - 1 szklanka (200 ml)
Przepis na szybkie gołąbki krok po kroku
Kapustę obierz, umyj i wytnij twardą część z każdego liścia.
Przełóż liście do garnka i zalej gorącą wodą.
Mięso przełóż do dużej miski, dodaj ugotowany ryż, posiekaną drobno cebulę i czosnek.
Farsz mięsny wymieszaj i dopraw do smaku.
Mięsny farsz zawijaj w liście kapusty i przełóż je do naczynia żaroodpornego.
Bulion zagotuj i wymieszaj z passatą pomidorową, dodaj odrobinę mąki i delikatnie podgrzewaj.
Sosem pomidorowym zalej naczynie z gołąbkami i upiecz w piekarniku przez 40 minut w 180 st. C.
-
Gołąbki
-
Gołąbki bez zawijania
-
Szarma
-
Sos pomidorowy do gołąbków
-
Gołąbki z młodej kapusty
-
Gołąbki z kapusty włoskiej
-
Gołąbki z piekarnika
-
Gołąbki wegetariańskie
-
Gołąbki bez zawijania w piekarniku w sosie pomidorowym
-
Gołąbki z kapusty pekińskiej
-
Gołąbki w sosie pomidorowym
-
Gołąbki z ziemniakami
-
Oszukane gołąbki
-
Gołąbki z kaszą jęczmienną
-
Gołąbki z ryżem
-
Farsz do gołąbków
-
Dolma
-
Gołąbki z kaszą gryczaną
-
Gołąbki
Więcej informacji na temat szybkich gołąbków
Nie masz pomysłu na niedzielny, rodzinny obiad? W takim razie poznaj mój przepis na szybkie gołąbki. Sprawdzą się one idealnie na obiad, ale nie tylko.
Jak zrobić szybkie gołąbki z ryżem, krok po kroku tłumaczę nieco niżej.
Do ich przygotowania będziesz potrzebować podstawowe, ogólnodostępne składniki takie jak kapusta włoska, w zależności ile gołąbków chcesz przygotować. Ja zużyłam połowę średniej główki. Dodatkowo mięso mielone, świetnie sprawdza się tutaj wieprzowina lub mięso mieszane wieprzowo-wołowe.
Jeśli chcesz przygotować szybkie gołąbki w nieco odchudzonej wersji postaw na drób.
Który należy do chudych mięs, jest to źródło łatwo przyswajalnego, pełnowartościowego białka. Mięso drobiowe dostarczy do naszego organizmu dodatkowo spore ilości witamin z grupy B, witaminę A, D, E. Zawiera niewiele tłuszczu, dlatego jest on polecany do dań lekkostrawnych. Drugim głównym składnikiem jest kapusta. Warto także dodać, że kapusta jest bogatym źródłem witaminy C, A, E, K, czyli antyoksydantów, które pełnią ważne rolę w naszym układzie odpornościowym, witaminy z grupy B, a także magnez, potas, żelazo, wapń.
Co ważne produkty te należą do produktów o niskim indeksie glikemicznym, co jest szczególnie ważne dla osób z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej. Do takich zaburzeń należy między innymi insulinooporność czy choroba, jaką jest cukrzyca typu 2.
Potrzebny będzie też ryż, jeśli chcesz zachować danie na poziomie niskiego indeksu glikemicznego postaw na ryż basmati. Będzie to również dobra opcja dla osób z chorobami glutenozależnymi, do których należy celiakii czy alergia na pszenicę.
Gdy gołąbki będą już zawinięte w liście kapusty, koniecznie ułóż je w naczyniu żaroodpornym i zapiecz w piekarniku. Dodatkowo przygotuj sos na bazie passaty pomidorowej, który również opisuję nieco niżej. Gotowe danie możesz podawać z ziemniaczanym, delikatnym puree.
Te pyszne, szybkie gołąbki będą idealnym rozwiązaniem dla wszystkich osób w Twojej rodzinie. Z pewnością pokochają je nie tylko dorośli, ale też dzieci. Dlatego koniecznie wykorzystaj mój prosty przepis na dobre, pieczone gołąbki w kapuście.
Alergeny w szybkich gołąbkach
Lista alergenów dla szybkich gołąbków przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny
Wartości odżywcze szybkich gołąbków
Jeśli zależy Ci na czasie, przygotuj gołąbki bez zawijania.
Energia i białka
(100g)
Węglowodany
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Witaminy
(100g)
Składniki mineralne
(100g)
-
mięso,
ryż basmati,
cebula,
czosnek,
kapusta,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.