Przepis na szybkie gołąbki krok po kroku

Składniki dla 12 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
piekarnik, kuchenka, garnek, naczynie żaroodporne, miska

Kapustę obierz, umyj i wytnij twardą część z każdego liścia.

Przełóż liście do garnka i zalej gorącą wodą.

Mięso przełóż do dużej miski, dodaj ugotowany ryż, posiekaną drobno cebulę i czosnek.

Farsz mięsny wymieszaj i dopraw do smaku.

Mięsny farsz zawijaj w liście kapusty i przełóż je do naczynia żaroodpornego.

Bulion zagotuj i wymieszaj z passatą pomidorową, dodaj odrobinę mąki i delikatnie podgrzewaj.

Sosem pomidorowym zalej naczynie z gołąbkami i upiecz w piekarniku przez 40 minut w 180 st. C.

szybkie gołąbki
Szybkie gołąbki
Koszt przygotowania dania
19.89 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
126 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
50

Szybkie gołąbki - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o szybkich gołąbkach

Nie masz pomysłu na niedzielny, rodzinny obiad? W takim razie poznaj mój przepis na szybkie gołąbki. Sprawdzą się one idealnie na obiad, ale nie tylko.

Jak zrobić szybkie gołąbki z ryżem, krok po kroku tłumaczę nieco niżej.

Do ich przygotowania będziesz potrzebować podstawowe, ogólnodostępne składniki takie jak kapusta włoska, w zależności ile gołąbków chcesz przygotować. Ja zużyłam połowę średniej główki. Dodatkowo mięso mielone, świetnie sprawdza się tutaj wieprzowina lub mięso mieszane wieprzowo-wołowe.

Jeśli chcesz przygotować szybkie gołąbki w nieco odchudzonej wersji postaw na drób.

Który należy do chudych mięs, jest to źródło łatwo przyswajalnego, pełnowartościowego białka. Mięso drobiowe dostarczy do naszego organizmu dodatkowo spore ilości witamin z grupy B, witaminę A, D, E. Zawiera niewiele tłuszczu, dlatego jest on polecany do dań lekkostrawnych. Drugim głównym składnikiem jest kapusta. Warto także dodać, że kapusta jest bogatym źródłem witaminy C, A, E, K, czyli antyoksydantów, które pełnią ważne rolę w naszym układzie odpornościowym, witaminy z grupy B, a także magnez, potas, żelazo, wapń.

Co ważne produkty te należą do produktów o niskim indeksie glikemicznym, co jest szczególnie ważne dla osób z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej. Do takich zaburzeń należy między innymi insulinooporność czy choroba, jaką jest cukrzyca typu 2.

Potrzebny będzie też ryż, jeśli chcesz zachować danie na poziomie niskiego indeksu glikemicznego postaw na ryż basmati. Będzie to również dobra opcja dla osób z chorobami glutenozależnymi, do których należy celiakii czy alergia na pszenicę.

Gdy gołąbki będą już zawinięte w liście kapusty, koniecznie ułóż je w naczyniu żaroodpornym i zapiecz w piekarniku. Dodatkowo przygotuj sos na bazie passaty pomidorowej, który również opisuję nieco niżej. Gotowe danie możesz podawać z ziemniaczanym, delikatnym puree.

Te pyszne, szybkie gołąbki będą idealnym rozwiązaniem dla wszystkich osób w Twojej rodzinie. Z pewnością pokochają je nie tylko dorośli, ale też dzieci. Dlatego koniecznie wykorzystaj mój prosty przepis na dobre, pieczone gołąbki w kapuście.

Wartości odżywcze szybkich gołąbków

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kalorie)
126.34 kcal
126.34 kcal
Białko
6.58 g
6.58 g

Węglowodany w szybkich gołąbkach

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany
9.78 g
9.78 g
Węglowodany przyswajalne
2.61 g
2.61 g
Brak danych dla: ryż basmati.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.17 g
1.17 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz
6.85 g
6.85 g
Tłuszcze nasycone
3.19 g
3.19 g
Tłuszcze nienasycone
3.67 g
3.67 g
Tłuszcze jednonasycone
3.01 g
3.01 g
Brak danych dla: ryż basmati.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.63 g
0.63 g
Brak danych dla: ryż basmati.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na szybkie gołąbki

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A
7.86 µg (mcg)
7.86 µg (mcg)
Brak danych dla: ryż basmati.
czytaj dalej
Witamina B6
0.19 mg
0.19 mg
Brak danych dla: ryż basmati.
czytaj dalej
Witamina B12
0.22 µg (mcg)
0.22 µg (mcg)
Brak danych dla: ryż basmati.
czytaj dalej
Witamina C
11.22 mg
11.22 mg
Brak danych dla: ryż basmati.
czytaj dalej
Retinol
0.63 µg (mcg)
0.63 µg (mcg)
Brak danych dla: ryż basmati.
czytaj dalej
Tiamina
0.26 mg
0.26 mg
Brak danych dla: ryż basmati.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.10 mg
0.10 mg
Brak danych dla: ryż basmati.
czytaj dalej
Niacyna
1.69 mg
1.69 mg
Brak danych dla: ryż basmati.
czytaj dalej
Foliany
14.35 µg (mcg)
14.35 µg (mcg)
Brak danych dla: ryż basmati.
czytaj dalej
Beta karoten
78.49 µg (mcg)
78.49 µg (mcg)
Brak danych dla: ryż basmati.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na szybkie gołąbki

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód
102.04 mg
102.04 mg
Potas
213.26 mg
213.26 mg
Brak danych dla: ryż basmati.
czytaj dalej
Wapń
19.65 mg
19.65 mg
Brak danych dla: ryż basmati.
czytaj dalej
Fosfor
70.94 mg
70.94 mg
Brak danych dla: ryż basmati.
czytaj dalej
Magnez
13.29 mg
13.29 mg
Brak danych dla: ryż basmati.
czytaj dalej
Żelazo
0.71 mg
0.71 mg
Brak danych dla: ryż basmati.
czytaj dalej
Cynk
0.82 mg
0.82 mg
Brak danych dla: ryż basmati.
czytaj dalej
Miedź
0.07 mg
0.07 mg
Brak danych dla: ryż basmati.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny szybkich gołąbków 50
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w szybkich gołąbkach

Lista alergenów dla szybkich gołąbków przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny

Cena przygotowania szybkich gołąbków

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mięso mielone wieprzowe
400 g
8.00
Za 400.0 g
Liczba opakowań 1
8.00
Za 400 g
Ryż basmati
100 g
1 woreczek
5.00
Za 400.0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 100 g
Cebula
50 g
1/2 sztuki
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50.0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Kapusta włoska
300 g
1 sztuka
12.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
3.60
Za 300 g
Passata pomidorowa
200 g
1 opakowanie
5.00
Za 500.0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 200 g
Bulion warzywny
200 ml
1 szklanka
15.00
Za 700.0 ml
Liczba opakowań 1
4.29
Za 200 ml
Koszt składników
51.00
Jak oceniasz przepis na szybkie gołąbki
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 80.0% osób