Ciasto z mascarpone i galaretką

Opublikowano: 13.01.2022 r., 13:43 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ciasto z mascarpone i galaretką ułożone na blaszce.
Ciasto z mascarpone i galaretką
Ciasto z mascarpone i galaretką to wspaniała opcja na letni deser ma lekką konsystencję i delikatny smak. Świetnie sprawdzi się na co dzień, ale także na imprezy.
Przygotowanie 25 min
Pieczenie i Miksowanie 45 min
438 kcal
Kcal w porcji
121 g
Wielkość porcji
78
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 1,5 szklanki (225 g)
  • Jajko (4 szt.)
  • Cukier 1/2 szklanki (100 g)
  • Olej rzepakowy 3 łyżki (45 ml)
  • Galaretka 2 szt (140 g)
  • Mascarpone (500 g)
  • Proszek do pieczenia 1 łyżeczka (4 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier wanilinowy
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, duża miska, blaszka do pieczenia 25x35 cm, papier do pieczenia, czajnik, sitko, miseczka, lodówka

Przepis na ciasto z mascarpone i galaretką krok po kroku

Oddziel białka od żółtek.

Białka włóż do dużej miski i ubij na puszystą pianę z cukrem waniliowym.

Do piany dodawaj żółtka i cukier, cały czas mieszając.

Do masy dodaj olej i ubijaj przez kilka sekund.

Do miski z ciastem przesiej mąkę i proszek do pieczenia.

Całość dokładnie wymieszaj za pomocą łyżki.

Ciasto przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia.

Blachę włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez 45 minut.

Do miski wsyp galaretki i zalej je 3 szklankami wrzącej wody. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw do schłodzenia, tak by nie zdążyła całkiem stężeć.

Gotowy blat ciasta posmaruj serkiem i ułóż na nim pokrojone truskawki.

Ciasto zalej galaretką i wstaw do lodówki na 3 - 4 godziny.

Jak oceniasz przepis na ciasto z mascarpone i galaretką
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,4% osób

Więcej informacji na temat ciasta z mascarpone i galaretką

Ciasto z mascarpone i galaretką jest opcją idealną dla wszystkich miłośników serników. W tej wersji całość jest znacznie łatwiejsza, dlatego świetnie sprawdzi się dla początkujących osób. Będzie idealnym wyborem zwłaszcza na ciepłe, letnie dni ze względu na lekkość i smaczny, owocowy aromat.

Przepis na ciasto z mascarpone i galaretką będzie idealnym wyborem dla wszystkich, którzy kochają domowe wypieki w najprostszej formie. Do wykonania tego ciasta nie trzeba dużych umiejętności, czy czasu. Całość można wykonać w kilkanaście minut. Do tego biszkopt, który jest jego bazą, wychodzi z tego przepisu naprawdę miękki, o idealnej strukturze. To ciasto sprawdzi się dla każdego, kto kocha owocowe smaki.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić ciasto z mascarpone i galaretką, by było naprawdę lekkie, a przy tym nieskomplikowane, to właśnie ta receptura świetnie się nada. Powstaje z niej ciasto, które zachwyca prostotą. Składa się na nie puszysty i bardzo miękki biszkopt, który otoczony jest delikatnym serkiem mascarpone i galaretką z owocami. W wersji nieco lżejszej można również sięgnąć po ricottę, która dobrze smakuje, świetnie się rozprowadza, a przy okazji ma mniej kalorii i tłuszczu. Ten wypiek wspaniale komponuje się z galaretką truskawkową i świeżymi owocami. Dlatego najlepiej robić je latem. Do przygotowania można użyć również mrożonych owoców i wsadzić je od razu do chłodzącej się galaretki. W takim wypadku należy jednak pamiętać, że owoce sprawią, że szybciej stężeje, więc należy od razu rozprowadzić ją na cieście. W takim wydaniu truskawki smakują wyśmienicie. To owoce słodkie, o lekko kwaskowej nucie, dlatego wspaniale dopełniają słodkawy serek, czy galaretkę, to właśnie dzięki nim całość nie jest zbyt mdła. Natomiast serek mascarpone jest idealnym dodatkiem do wypieku, ze względu na naprawdę kremową konsystencję.

Ten placek to wspaniały pomysł na pyszny, ale również łatwy letni deser, który sprawdzi się na każdą okazję. To dobre rozwiązanie dla wszystkich, którzy nie przepadają za zbyt pracochłonnymi wypiekami. Pomimo swojej prostoty jest pyszne, a przy tym niezwykle efektowne.

Alergeny w cieście z mascarpone i galaretką

Lista alergenów dla ciasta z mascarpone i galaretką przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • mascarpone

Wartości odżywcze ciasta z mascarpone i galaretką

na 100g gotowej potrawy

Ten deser, tak jak inne, nie powinien gościć zbyt często w diecie, ze względu na duży udział cukru prostego.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(121g)
Energia (kcal)
362.22
438.29
Białko (g)
7.60
9.20

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(121g)
Węglowodany (g)
32.37
39.17
Węglowodany przyswajalne (g)
32.32
39.10
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.05
0.06
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(121g)
Tłuszcz (g)
21.88
26.47
Tłuszcze nasycone (g)
17.49
21.17
Tłuszcze nienasycone (g)
4.38
5.31
Cholesterol (mg)
113.73
137.61
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(121g)
Sód (mg)
42.78
51.77
Wapń (mg)
81.46
98.57
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.35
1.64
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta z mascarpone i galaretką 78
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta z mascarpone i galaretką

Koszt składników
35.70
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
225 g
1,5 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.68
Za 225 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Cukier
100 g
1/2 szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Olej rzepakowy
45 ml
3 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.32
Za 45 ml
Galaretka
140 g
2 szt
1.80
Za 75,0 g
Liczba opakowań 2
3.36
Za 140 g
Mascarpone
500 g
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
13.00
Za 500 g
Proszek do pieczenia
4 g
1 łyżeczka
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.08
Za 4 g
Koszt składników
35.70