Sznycle mielone
- Cebula - 1 sztuka (100 g)
- Czosnek - 2 ząbki (20 g)
- Jajko (1 szt.)
- Bułka tarta - 1/2 szklanki (125 g)
- Bułka pszenna - 1 sztuka (60 g)
- Mięso mielone wieprzowe (500 g)
- Masło - 2 łyżki (20 g)
Przepis na sznycle mielone krok po kroku
Bułkę zalej wodą i namocz do miękkości.
Mięso rozdrobnij w misce, dopraw do smaku, dodaj namoczoną bułkę i dokładnie wymieszaj.
Dodaj drobno posiekaną cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę.
Uformuj kotlety i obtocz je w bułce tartej.
Masło rozgrzej na patelni i usmaż kotlety na złocisty kolor.
-
Mielony z piekarnika
-
Kotlety mielone z piekarnika
-
Kotleciki rybne
-
Mielone z pieczarkami
-
Mielone z piekarnika
-
Kotlety mielone
-
Kotlety mielone z indyka
-
Kotlety mielone z pieczarek
-
Klopsy mielone
-
Kotlety z soczewicy czerwonej
-
Burger domowy
-
Bryzol wołowy
-
Mielone z cukinią
-
Kotlety z kaszy jęczmiennej
-
Sznycel ministerski
-
Kotlety z mięsa z rosołu
-
Kotlety mielone bez bułki
-
Pulpety w sosie grzybowym
-
Kotlety mielone
Więcej informacji na temat sznycli mielonych
Sznycel, czyli nic innego jak panierowany kotlet w bułce tartej, smażony na maśle. Jest to tradycyjne danie kuchni austriackiej, które zyskało popularność na całym Świecie. W Austrii tradycyjnym dodatkiem do dania jest puree ziemniaczane lub sałatka ziemniaczana. Tradycyjny pyszny austriacki sznycel z biegiem czasu doczekał się wielu modyfikacji.
Dlatego dzisiaj przedstawię Wam dobry i prosty przepis na sznycle mielone, czyli nieco zmodyfikowaną wersję oryginalnego przepisu, która w naszych regionach jest bardziej popularna. Tradycyjnie przygotowywany sznycel jest z cielęciny, której cena jest zazwyczaj bardzo wysoka i nie tak łatwo dostać mięso z udźca cielęcego, po prostu użyję mięsa wieprzowego, które jest powszechnie dostępne i dużo tańsze niż cielęcina.
Wieprzowe sznycle to będzie idealny pomysł na obiad z rodziną.
Zatem, jak zrobić sznycle mielone?
W pierwszej kolejności namocz bułkę w wodzie. Mięso przełóż do miski, dopraw do smaku i wymieszaj. Następnie wbij jajko i dodaj rozmoczoną bułkę.
Na końcu dodaj drobno posiekaną cebulę i czosnek przecięty przez praskę. Całość wymieszaj i uformuj sznycle. Usmaż je na patelni z mocno rozgrzanym masłem.
Smaż sznycle przez kilka minut z obu stron tak aby nabrały złocistego koloru.
Jako dodatek do dania idealnie sprawdzi się puree ziemniaczane. Wystarczy, że ugotujesz ziemniaki w lekko osolonej wodzie, a następnie je podusisz z odrobiną masła i mleka. Pamiętaj o porcji warzyw. Idealnie się tutaj sprawdzą warzywa gotowane w wodzie np. brokuły lub na parze. Możesz także postawić na domową wersję surówki z białej lub czerwonej kapusty, przepis znajdziecie w innych moich propozycjach. Surówka z kapusty będzie źródłem witaminy C, witamin z grupy B, kwasu foliowego, błonnika pokarmowego, żelaza, magnezu, wapnia oraz antyoksydantów, które wpływają na naszą odporność. Dodatkowo jest nisko kaloryczna. W tym roku jako dodatek do obiadu postaw na kapustę białą, czerwoną czy kiszoną na pewno wyjdzie Ci na dobre.
Skoro już znasz przepis na sznycle mielone, wykorzystaj mój przepis na obiad.
Alergeny w sznyclach mielonych
Lista alergenów dla sznycli mielonych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bułka tarta
- Bułka pszenna
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
Wartości odżywcze sznycli mielonych
Kotlety możesz przygotować z innego rodzaju mięsa, tradycyjnie smażone są na maśle, ale możesz wymienić je np. na olej rzepakowy.
Energia i białka
(100g)
Węglowodany
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Witaminy
(100g)
Składniki mineralne
(100g)
-
cebula,
czosnek,
jajka,
bułka tarta,
bułka pszenna,
mięso,
masło,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.