Przepis na szaszłyki na grilla z kurczaka krok po kroku
- Piersi kurczaka bez skóry 300 g
- Cukinia 300 g 1 średnia sztuka
- Papryka czerwona 150 g 1 mała sztuka
- Cebula 100 g 1 duża sztuka
- Oliwa z oliwek 40 ml 4 łyżki stołowe
Cukinię i paprykę umyj, następnie warzywa pokrój w kostkę.
Cebule obierz i pokrój w ćwiartki.
Kurczaka umyj, osusz i pokrój w kostkę.
Kurczaka, cukinię, paprykę oraz cebulę włóż do miski, dopraw solą i pieprzem.
Następnie do miski dodaj płaską łyżeczkę kurkumy oraz papryki ostrej.
Do miski dodaj oliwę i dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.
Produkty z miski nadziewaj na patyczki szaszłykowe.
Szaszłyki grilluj przez około 12 minut na dobrze rozgrzanym grillu (co jakiś czas obróć szaszłyki na drugą stronę).
Gotowe szaszłyki podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami.
-
Pierś z kurczaka
-
Pad thai z kurczakiem
-
Kotleciki siekane z kurczaka
-
Pieczona pierś z kurczaka
-
Filet z kurczaka z piekarnika
-
Sałatka z kurczakiem i makaronem
-
Tagliatelle z kurczakiem
-
Kotlety z piersi kurczaka
-
Makaron po chińsku
-
Kurczak po toskańsku
-
Kurczak na ryżu
-
Quritto
-
Pierożki wonton z kurczakiem
-
Strogonow z kurczaka
-
Leczo z kurczakiem
-
Terrina
-
Pierś z kurczaka ze szpinakiem
-
Pierś z kurczaka z pieczarkami
-
Filet z kurczaka

(liczba kalorii)
Szaszłyki na grilla z kurczaka - cechy przepisu
Więcej o szaszłykach na grilla z kurczaka
Szaszłyki na grilla z kurczaka to świetna propozycja na pyszny obiad dla całej rodziny. Smaczne szaszłyki doskonale smakują dodatkiem sosu na bazie jogurtu naturalnego. Przepis na szaszłyki na grilla z kurczaka jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania szaszłyków niezbędne będą następujące produkty spożywcze: mięso z piersi kurczaka bez skóry, cukinia, papryka czerwona, cebula, oliwa z oliwek oraz przyprawy (sól, pieprz, kurkuma oraz papryka ostra).
Jak zrobić szaszłyki na grilla z kurczaka? Cukinię i paprykę umyj, następnie warzywa pokrój w kostkę. Cebule obierz i pokrój w ćwiartki. Kurczaka umyj, osusz i pokrój w kostkę. Kurczaka, cukinię, paprykę oraz cebulę włóż do miski, dopraw solą i pieprzem. Następnie do miski dodaj płaską łyżeczkę kurkumy oraz papryki ostrej. Do miski dodaj oliwę i dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Produkty z miski nadziewaj na patyczki szaszłykowe. Szaszłyki grilluj na dobrze rozgrzanym grillu. Gotowe szaszłyki podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami.
Papryka raz cukinia wykorzystane do przygotowania szaszłyków stanowią doskonałe źródło witamin oraz składników mineralnych. Papryka stanowi bogate źródło witaminy C, której podaż w odpowiedniej ilości pozytywnie wpływa na układ odpornościowy naszego organizmu. Dodatkowo witamina ta zaliczana jest do silnych przeciwutleniaczy, dlatego może wpływać na zmniejszenie produkcji wolnych rodników oraz spowolnienie procesów starzenia się organizmu.
Cukinia natomiast stanowi źródło witaminy C i K składników mineralnych takich jak potas, magnez czy żelazo. Cukinia jest warzywem niskokalorycznym.
Podsumowując pyszne szaszłyki stanowią doskonały pomysł na pyszne danie obiadowe dla rodziny, a także przekąskę podczas spotkań ze znajomymi. Przepis można dowolnie modyfikować, dodając różne warzywa. Najlepsze szaszłyki są dobre do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Szaszłyków nie powinno przechowywać się w lodówce, ponieważ warzywa oraz mięso stracą soczystość.
Wartości odżywcze szaszłyków na grilla z kurczaka
Energia i białka
(200g)
Węglowodany w szaszłykach na grilla z kurczaka
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy w przepisie na szaszłyki na grilla z kurczaka
(200g)
Składniki mineralne w przepisie na szaszłyki na grilla z kurczaka
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w szaszłykach na grilla z kurczaka
Lista alergenów dla szaszłyków na grilla z kurczaka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na szaszłyki na grilla z kurczaka