Przepis na surówkę z marchewki i pomarańczy krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
To będzie niezbędne
tarka, miska

Marchewkę dokładnie myjemy i ścieramy ją na tarce na małych oczkach.

Pomarańcze obieramy ze skóry. Kroimy ją w drobną kostkę.

Wszystkie składniki przekładamy do miski. Łączymy je z oliwą oraz szczyptą soli.

Przed podaniem surówkę chłodzimy w lodówce.

Surówka z marchewki i pomarańczy w misce
Surówka z marchewki i pomarańczy
Koszt przygotowania dania
2.50 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
79 kcal
Liczba alergenów w daniu
0
29

Surówka z marchewki i pomarańczy - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
Dieta:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o surówce z marchewki i pomarańczy

Pyszna surówka z marchewki i pomarańczy to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu dodatek, który idealnie sprawdzi się do dań głównych lub do grilla. Marchewka w połączeniu z pomarańczą, oliwą i solą jest bardzo dobra, dzięki składnikom, które dodawane są do niej. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Smaczna surówka zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Możesz ją uzupełnić o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania.

Jak zrobić surówkę z marchewki i pomarańczy? Przygotowanie jej jest bardzo łatwe. Na początku marchewkę dokładnie myjemy i ścieramy ją na tarce na małych oczkach. Pomarańcze obieramy ze skóry. Kroimy ją w drobną kostkę. Wszystkie składniki przekładamy do miski. Łączymy je z oliwą oraz szczyptą soli. Przed podaniem surówkę chłodzimy w lodówce.

Sprawdzony przepis na surówkę z marchewki i pomarańczy nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z marchewki, która posiada wiele wartości odżywczych. Jest to doskonałe źródło karotenoidów, które odpowiadają za kolor warzywa. Beta-karoten wpływa między innymi na poprawę naszej odporności, a także przyśpiesza proces opalania. Posiada również właściwości przeciwutleniające, które chronią nas przed wystąpieniem chorób nowotworowych. Związki zawarte w marchewce regulują poziom cholesterolu we krwi. Odpowiadają za to pektyny. Warzywo również doskonale wpływa na prawidłową pracę żołądka u niemowląt. Surowa marchewka posiada niski indeks glikemiczny IG = 30, natomiast w ugotowanej wzrasta jego wartość. Dlatego osoby chorujące na cukrzycę powinny spożywać ją w surowej postaci. Warzywo stosowanie jest także w medycynie naturalnej. Gotowana marchewka jest również idealnym dodatkiem do obiadu dla dzieci, dzięki czemu ich dieta będzie bogatsza w witaminy.

Ciekawa surówka z marchewki i pomarańczy odpowiednio przygotowana posiada wiele właściwości zdrowotnych. Przepis jest szybki i prosty w przygotowaniu oraz dobry w smaku. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony przepis na dodatek do dania głównego na pewno ułatwi Ci jego przygotowanie.

Wartości odżywcze surówki z marchewki i pomarańczy

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(90g)
Energia (kalorie)
88.59 kcal
79.74 kcal
Białko
0.79 g
0.71 g

Węglowodany w surówce z marchewki i pomarańczy

Na 100g
Na porcję
(90g)
Węglowodany
9.84 g
8.86 g
Węglowodany przyswajalne
7.35 g
6.62 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.49 g
2.24 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(90g)
Tłuszcz
5.62 g
5.06 g
Tłuszcze nasycone
1.01 g
0.91 g
Tłuszcze nienasycone
4.61 g
4.14 g
Tłuszcze jednonasycone
3.97 g
3.57 g
Tłuszcze wielonasycone
0.64 g
0.57 g
Cholesterol
0.00 mg
0.00 mg

Witaminy w przepisie na surówkę z marchewki i pomarańczy

Na 100g
Na porcję
(90g)
Witamina A
455.81 µg (mcg)
410.23 µg (mcg)
Witamina B6
0.10 mg
0.09 mg
Witamina B12
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina C
21.43 mg
19.29 mg
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina E
1.14 mg
1.02 mg
Retinol
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Tiamina
0.08 mg
0.07 mg
Ryboflawina
0.05 mg
0.04 mg
Niacyna
0.69 mg
0.62 mg
Foliany
17.16 µg (mcg)
15.45 µg (mcg)
Beta karoten
4507.16 µg (mcg)
4056.45 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na surówkę z marchewki i pomarańczy

Na 100g
Na porcję
(90g)
Sód
37.41 mg
33.66 mg
Potas
241.54 mg
217.39 mg
Wapń
35.32 mg
31.79 mg
Fosfor
23.78 mg
21.41 mg
Magnez
10.54 mg
9.49 mg
Żelazo
0.23 mg
0.21 mg
Cynk
0.16 mg
0.15 mg
Miedź
0.04 mg
0.04 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny surówki z marchewki i pomarańczy 29
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w surówce z marchewki i pomarańczy

Lista alergenów dla surówki z marchewki i pomarańczy przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na surówkę z marchewki i pomarańczy

Cena przygotowania surówki z marchewki i pomarańczy

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Marchewka
200 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Pomarańcza
150 g
2.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 150 g
Oliwa z oliwek
20 ml
2 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.80
Za 20 ml
Koszt składników
24.50
Jak oceniasz przepis na surówkę z marchewki i pomarańczy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób