Surówka z marchewki i pomarańczy
- Marchewka (200 g)
- Pomarańcza (150 g)
- Oliwa z oliwek - 2 łyżki (20 ml)
Przepis na surówkę z marchewki i pomarańczy krok po kroku
Marchewkę dokładnie myjemy i ścieramy ją na tarce na małych oczkach.
Pomarańcze obieramy ze skóry. Kroimy ją w drobną kostkę.
Wszystkie składniki przekładamy do miski. Łączymy je z oliwą oraz szczyptą soli.
Przed podaniem surówkę chłodzimy w lodówce.
-
Surówka z marchewki
-
Surówka z młodej kapusty
-
Surówka z marchewki i jabłka
-
Surówka z kalarepy
-
Surówka z białej kapusty coleslaw
-
Surówka z pora i marchewki
-
Marchewka po koreańsku
-
Surówka z cukinii
-
Surówka z marchewki i pora
-
Surówka z marchewki z chrzanem
-
Surówka z kapusty włoskiej
-
Surówka z młodej kapusty z majonezem
-
Surówka z białej kapusty jak u chińczyka
-
Surówka z selera i marchewki
-
Surówka z pora marchewki i jabłka
-
Surówka do kebaba
-
Surówka z marchewki z majonezem
-
Surówka z białej kapusty i marchewki
-
Surówki z marchewki
Więcej informacji na temat surówki z marchewki i pomarańczy
Pyszna surówka z marchewki i pomarańczy to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu dodatek, który idealnie sprawdzi się do dań głównych lub do grilla. Marchewka w połączeniu z pomarańczą, oliwą i solą jest bardzo dobra, dzięki składnikom, które dodawane są do niej. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Smaczna surówka zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Możesz ją uzupełnić o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania.
Jak zrobić surówkę z marchewki i pomarańczy? Przygotowanie jej jest bardzo łatwe. Na początku marchewkę dokładnie myjemy i ścieramy ją na tarce na małych oczkach. Pomarańcze obieramy ze skóry. Kroimy ją w drobną kostkę. Wszystkie składniki przekładamy do miski. Łączymy je z oliwą oraz szczyptą soli. Przed podaniem surówkę chłodzimy w lodówce.
Sprawdzony przepis na surówkę z marchewki i pomarańczy nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z marchewki, która posiada wiele wartości odżywczych. Jest to doskonałe źródło karotenoidów, które odpowiadają za kolor warzywa. Beta-karoten wpływa między innymi na poprawę naszej odporności, a także przyśpiesza proces opalania. Posiada również właściwości przeciwutleniające, które chronią nas przed wystąpieniem chorób nowotworowych. Związki zawarte w marchewce regulują poziom cholesterolu we krwi. Odpowiadają za to pektyny. Warzywo również doskonale wpływa na prawidłową pracę żołądka u niemowląt. Surowa marchewka posiada niski indeks glikemiczny IG = 30, natomiast w ugotowanej wzrasta jego wartość. Dlatego osoby chorujące na cukrzycę powinny spożywać ją w surowej postaci. Warzywo stosowanie jest także w medycynie naturalnej. Gotowana marchewka jest również idealnym dodatkiem do obiadu dla dzieci, dzięki czemu ich dieta będzie bogatsza w witaminy.
Ciekawa surówka z marchewki i pomarańczy odpowiednio przygotowana posiada wiele właściwości zdrowotnych. Przepis jest szybki i prosty w przygotowaniu oraz dobry w smaku. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony przepis na dodatek do dania głównego na pewno ułatwi Ci jego przygotowanie.
Alergeny w surówce z marchewki i pomarańczy
Lista alergenów dla surówki z marchewki i pomarańczy przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na surówkę z marchewki i pomarańczy
Wartości odżywcze surówki z marchewki i pomarańczy
Surówka ma niski IG, dzięki czemu możemy na stałe wprowadzić ją do naszego menu.
Energia i białka
(90g)
Węglowodany
(90g)
Tłuszcze
(90g)
Witaminy
(90g)
Składniki mineralne
(90g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.