Surówka z fasolki szparagowej i jabłka

Opublikowano: 22.07.2021 r., 13:51 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Świeża surówka z warzywami i owocami
Surówka z fasolki szparagowej i jabłka
Przepis na tę surówkę jest wyśmienitą inspiracją jako dodatek do obiadu bądź do grilla. Jest to przepis oparty o fasolkę konserwową, a nie gotowaną. Pyszna, aromatyczna i zdrowa.
Przygotowanie 10 min
83 kcal
Kcal w porcji
160 g
Wielkość porcji
36
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 6 porcji
  • Fasolka szparagowa (700 g)
  • Jabłko (150 g)
  • Cebula czerwona (100 g)
  • Cukier (6 g)
  • Olej rzepakowy (15 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, sok z cytryny
Sprzęt kuchenny
duża miska

Przepis na surówkę z fasolki szparagowej i jabłka krok po kroku

Fasolkę szparagową konserwową pokrój drobniej.

Jabłko i cebulę obierz, a następnie pokrój w niewielką kostkę.

Dodaj warzywa i jabłko do miski, polej wszystko sokiem cytryny, dopraw solą i pieprzem oraz cukrem. Wymieszaj.

Jak oceniasz przepis na surówkę z fasolki szparagowej i jabłka
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,1% osób

Więcej informacji na temat surówki z fasolki szparagowej i jabłka

Przepis na tę surówkę jest wyśmienitą inspiracją jako dodatek do obiadu bądź do grilla. Jest to przepis oparty o fasolkę konserwową, a nie gotowaną. Pyszna, aromatyczna i zdrowa. Przepisy z fasolką szparagową konserwową są dobre, ponieważ możesz zrobić je także w zimie, gdzie warzywa konserwowe są najlepsze. Dodatkowo wykonanie zajmie dosłownie chwilę. Nie ma potrzeby gotować fasolki, więc czas wykonania bardzo się skraca. Surówka jest pyszna do ziemniaków i mięsa lub ryby. Stanowi dobry dodatek do ulubionego jedzenia.

Tak jak wspomniano, by zrobić tę surówkę należy wykorzystać w tym celu fasolki konserwowej. Przepis na fasolkę marynowaną do słoików jest dostępny w przepisach na tej stronie. Taka marynowana fasolka szparagowa zielona lub żółta jest idealna, by zrobić z niej tę surówkę. Poza fasolką szparagową w skład surówki wchodzi jabłko i cebula czerwona. Trzy proste składniki, a jako dodatek do potraw jest znakomity. Surówka jest wymieszana z sosem na bazie oleju, soku z cytryny, soli i pieprzu. Ewentualnie zamiast soku z cytryny można dodać sok z limonki lub ocet. Surówka ma smak słony z lekką słodyczą jabłka. Jest to połączenie, które bardzo dużo osób lubi. Jest to surówka bardzo wyrazista w smaku. Pasuje do wielu potraw, między innymi do kanapek czy omleta.

Przepis na tę surówkę zrobisz nie tylko latem. Jest to pomysł najbardziej nakierowany na zimę – w momencie, gdy to warzywo nie ma już swojego sezonu i świeżej nie można kupić w sklepie lub na targu. Gdy jest sezon na fasolkę szparagową najlepsze co można zrobić to spróbować przedłużyć jej trwałość, by jak najdłużej można było się cieszyć jej smakiem. Dzięki możliwości konserwowania żywności lub mrożenia jedzenia mamy taką szansę. Przetwory zimowe są tak samo wartościowe jak świeże warzywa. Śmiało korzystajmy z tego. Surówka ma niski indeks glikemiczny i zawiera dużo błonnika. Białko również znajduje się w surówce, pochodzi ono z fasolki szparagowej. Ma mnóstwo witamin i minerałów, bardzo potrzebnych każdemu do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Alergeny w surówce z fasolki szparagowej i jabłka

Lista alergenów dla surówki z fasolki szparagowej i jabłka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na surówkę z fasolki szparagowej i jabłka

Wartości odżywcze surówki z fasolki szparagowej i jabłka

na 100g gotowej potrawy

Przepis bezmleczny, bezglutenowy, wegański i wegetariański. Ma niski indeks glikemiczny.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(160g)
Energia (kcal)
51.97
83.15
Białko (g)
1.40
2.25
Fenyloalanina (mg)
0.05
0.08
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(160g)
Węglowodany (g)
8.85
14.16
Węglowodany przyswajalne (g)
6.46
10.33
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.39
3.82

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(160g)
Tłuszcz (g)
1.72
2.75
Tłuszcze nasycone (g)
0.20
0.32
Tłuszcze nienasycone (g)
1.52
2.44
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(160g)
Sód (mg)
2.48
3.96
Potas (mg)
149.55
239.28
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Wapń (mg)
32.65
52.24
Żelazo (mg)
0.63
1.01
Szacunkowy indeks glikemiczny surówki z fasolki szparagowej i jabłka 36
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania surówki z fasolki szparagowej i jabłka

Koszt składników
25.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Fasolka szparagowa
700 g
7.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
9.80
Za 700 g
Jabłko
150 g
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.42
Za 150 g
Cebula czerwona
100 g
1.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 100 g
Cukier
6 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.01
Za 6 g
Olej rzepakowy
15 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.10
Za 15 ml
Koszt składników
25.00