Surówka z kiszonych ogórków

Opublikowano: 01.04.2022 r., 15:41 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Surówka z kiszonych ogórków podana w małej miseczce.
Surówka z kiszonych ogórków
Surówka z kiszonych ogórków to doskonała opcja dla wszystkich, którzy kochają ciekawe dodatki do dań głównych. Ogórki w tym wydaniu są smaczne i po prostu wspaniałe.
Przygotowanie 15 min
414 kcal
Kcal w porcji
775 g
Wielkość porcji
56
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 1 porcji
  • Ogórek (600 g)
  • Cebula (100 g)
  • Oliwa z oliwek (30 ml)
  • Koperek (45 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, koper
Sprzęt kuchenny
duża miska, sitko

Przepis na surówkę z kiszonych ogórków krok po kroku

Ogórki pokrój w drobną kostkę i odcedź z nadmiaru zalewy.

Cebulę obierz i pokrój w drobną kosteczkę.

Do warzyw dodaj posiekany koperek i oliwę.

Całość dopraw solą i pieprzem do smaku.

Jak oceniasz przepis na surówkę z kiszonych ogórków
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,3% osób

Więcej informacji na temat surówki z kiszonych ogórków

Surówka z kiszonych ogórków to doskonała opcja dla wszystkich, którzy kochają ciekawe dodatki do dań głównych. Ogórki w tym wydaniu są smaczne i po prostu wspaniałe. Na pewno przekona do siebie wszystkich, którzy nigdy nie próbowali tego pysznego specjału.

Przepis na surówkę z kiszonych ogórków będzie świetnym wyborem dla wszystkich, którzy nie przepadają za zbyt skomplikowanymi przepisami, ten jest naprawdę prosty. Warzywa podane w taki sposób świetnie sprawdzi się do obiadu. Jest pełna zdrowych i smacznych warzyw. Ogórki kiszone ze względu na właściwości probiotyczne powinny gościć w menu jak najczęściej. To one wpływają pozytywnie na pracę jelit i całego układu pokarmowego. Choć jedzone są głównie zimą, powinny gościć w diecie przez cały rok. Mają dość sporo witaminy K, która odpowiada za krzepliwość krwi. Można wybrać do niej białą cebulę, szalotki albo czerwoną. Można też pomieszać je razem. Ze względu na dodatek cebuli surówka jest dość ostra, dlatego nie sprawdzi się dobrze dla dzieci. Jeżeli chce się ją podawać najmłodszym, warto zrezygnować z tego warzywa i zamienić je na odrobinę szczypiorku, który również dodaje pikantnego smaku, jednak jest znacznie łagodniejszy dla podniebienia i żołądka

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić surówkę z kiszonych ogórków, by była szybka, a przy okazji pyszna, to ten przepis sprawdzi się idealnie. To doskonały pomysł na surówkę do obiadu, która sprawdza się na co dzień. Jest tak dobra, że ciężko jest przejść obok niej obojętnie. To zarazem niezwykle prosty dodatek. W tej surówce łączy się kiszone ogórki z cebulą. Będzie idealnym wyborem na diecie redukcyjnej, a także dla osób, które dbają o zdrowe i dobrze zbilansowane menu. Dostarczają również sporo błonnika. Choć można znaleźć ją bez problemu w większych sklepach, to jednak domowa wersja jest zdrowsza. Smakuje też dużo lepiej niż sklepowe odpowiedniki, dlatego warto poświęcić chwilę czasu, by przygotować je samemu w domu. Sprawdzą się również dla miłośników gotowania, którzy kochają przetwory, zwłaszcza te w wersji wytrawnej.

Alergeny w surówce z kiszonych ogórków

Lista alergenów dla surówki z kiszonych ogórków przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na surówkę z kiszonych ogórków

Wartości odżywcze surówki z kiszonych ogórków

na 100g gotowej potrawy

To zdrowa opcja, która zawiera sporo witamin, a także wpływa pozytywnie na układ pokarmowy.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(775g)
Energia (kcal)
53.49
414.55
Białko (g)
0.85
6.56

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(775g)
Węglowodany (g)
4.42
34.28
Węglowodany przyswajalne (g)
3.69
28.63
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.73
5.64

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(775g)
Tłuszcz (g)
4.03
31.26
Tłuszcze nasycone (g)
0.71
5.54
Tłuszcze nienasycone (g)
3.32
25.73
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.88
22.33
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.44
3.40
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(775g)
Witamina A (µg (mcg))
26.28
203.70
Witamina B6 (mg)
0.06
0.45
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
8.06
62.45
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.58
4.52
Brak danych dla: koperek.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.03
0.26
Ryboflawina (mg)
0.04
0.34
Niacyna (mg)
0.18
1.43
Foliany (µg (mcg))
16.58
128.50
Beta karoten (µg (mcg))
43.48
337.00
Brak danych dla: koperek.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(775g)
Sód (mg)
5.68
44.05
Potas (mg)
175.54
1360.40
Wapń (mg)
27.47
212.90
Fosfor (mg)
26.15
202.70
Magnez (mg)
14.55
112.75
Żelazo (mg)
0.65
5.02
Cynk (mg)
0.23
1.78
Miedź (mg)
0.04
0.35
Szacunkowy indeks glikemiczny surówki z kiszonych ogórków 56
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania surówki z kiszonych ogórków

Koszt składników
31.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ogórek
600 g
3.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 2
6.00
Za 600 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Oliwa z oliwek
30 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 30 ml
Koperek
45 g
2.00
Za 60,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 45 g
Koszt składników
31.00