Przepis na surówkę z cukinii i pomidorów krok po kroku

Składniki dla 5 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, natka pietruszki świeża, sok z cytryny
To będzie niezbędne
spiralizer do warzyw

Cukinię umyj. Pokrój ją w cienkie paski lub w kształt spaghetti z pomocą spiralizera.

Pomidorki umyj i przekrój na pół.

Mozzarellę zetrzyj na tarce.

Pietruszkę posiekaj.

Umieść wszystko w misce.

Dodaj sok z cytryny, oliwę. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Dokładnie wymieszaj.

Surówka z cukinii i pomidorów w białej misce.
Surówka z cukinii i pomidorów
Koszt przygotowania dania
16.98 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
137 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
20

Surówka z cukinii i pomidorów - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o surówce z cukinii i pomidorów

Surówka z cukinii i pomidorów jest szybka w wykonaniu. Kilka minut wystarczy, by Twoje danie obiadowe wzbogacił smak tej pysznej surówki.

Do wykonania tej surówki potrzebne będą świeże pomidory koktajlowe, cukinia i mozzarella. Sos powstaje na bazie natki pietruszki, oliwy z oliwek i soku z cytryny. Ze względu na obecność sera ta surówka to będzie świetny pomysł na dodatek do obiadu lub samodzielne danie.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić surówkę z cukinii i pomidorów to już pokazuje mój sprawdzony sposób. Na początek umyj warzywa. Pomidorki przekrój na pół. Cukinię (razem ze skórką) pokrój w cienkie paseczki. Jeśli posiadasz spiralizer możesz cukinię pokroić w kształt makaronu spaghetti. Kolejnym krokiem jest starcie cukinii na tarce. Do składników dodaj również posiekaną natkę pietruszki. Całość dopraw sokiem z cytryny, oliwą, solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj.

Sami widzicie, że przepis na surówkę z cukinii i pomidorów jest prosty w wykonaniu. A z niego powstaje pyszna surówka.

Choć smak cukinii jest neutralny, to jest to bardzo dobre źródło witamin takich jak: witamina C, witamina E i witaminy z grupy B. 100g cukinii dostarcza około 20kcal, dlatego jest to warzywo szczególnie polecane dla osób chcących zadbać o swoją masę ciała. Niska kaloryczność wynika z tego, że w 90 procentach składa się ona z wody. Jest warzywem łatwostrawnym dlatego jest bezpieczna do spożycia nawet przez najmłodsze dzieci, już po 6. miesiącu życia. Można spożywać ją w formie surowej lub gotowanej.

Pomidory to świetne źródło witaminy C i potasu. Ten ostatni składnik pomaga m.in. utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi. Wraz z dużą garścią pomidorków koktajlowych (ok. 100 g) dostarczymy tylko 19 kcal, dlatego to świetne uzupełnienie posiłków podczas stosowania diety niskokalorycznej.

Surówki z warzyw to dobre rozwiązanie dla osób, które chciałyby wzbogacić swoją dietę w witaminy i składniki odżywcze. Codziennie powinno spożywać się przynajmniej 400g warzyw. Dieta zbilansowana, bogata w warzywa i błonnik jest najlepsza dla naszego zdrowia. Żaden suplement nie zapewni tego, co odpowiednio zbilansowana dieta bogata w świeże warzywa. Dodatek oliwy z oliwek do warzyw zwiększa przyswajanie z nich witamin rozpuszczalnych w tłuszczach czyli A, D, E i K.

Ta surówka to nie tylko dobra w smaku przekąska, ale także źródło witamin i wartości odżywczych.

Wartości odżywcze surówki z cukinii i pomidorów

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kalorie)
68.88 kcal
137.75 kcal
Białko
3.56 g
7.13 g

Węglowodany w surówce z cukinii i pomidorów

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany
3.59 g
7.18 g
Węglowodany przyswajalne
2.60 g
5.20 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.99 g
1.98 g
Sacharoza (cukier)
0.03 g
0.06 g
Brak danych dla: pietruszka.
czytaj dalej
Glukoza
0.96 g
1.92 g
Brak danych dla: pietruszka.
czytaj dalej
Fruktoza
1.15 g
2.31 g
Brak danych dla: pietruszka.
czytaj dalej
Skrobia
0.00 g
0.00 g
Brak danych dla: pietruszka.
czytaj dalej
Laktoza
0.00 g
0.00 g
Brak danych dla: pietruszka.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz
4.79 g
9.59 g
Tłuszcze nasycone
2.23 g
4.46 g
Tłuszcze nienasycone
2.57 g
5.13 g
Tłuszcze jednonasycone
2.20 g
4.40 g
Tłuszcze wielonasycone
0.37 g
0.73 g
Cholesterol
9.45 mg
18.90 mg

Witaminy w przepisie na surówkę z cukinii i pomidorów

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A
40.67 µg (mcg)
81.33 µg (mcg)
Witamina B6
0.11 mg
0.22 mg
Witamina B12
0.27 µg (mcg)
0.55 µg (mcg)
Witamina C
14.35 mg
28.70 mg
Witamina D
0.05 µg (mcg)
0.10 µg (mcg)
Witamina E
0.38 mg
0.77 mg
Retinol
20.81 µg (mcg)
41.63 µg (mcg)
Tiamina
0.04 mg
0.09 mg
Ryboflawina
0.08 mg
0.17 mg
Niacyna
0.45 mg
0.89 mg
Foliany
19.15 µg (mcg)
38.31 µg (mcg)
Beta karoten
218.93 µg (mcg)
437.87 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na surówkę z cukinii i pomidorów

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód
63.93 mg
127.87 mg
Potas
224.78 mg
449.57 mg
Wapń
72.33 mg
144.66 mg
Fosfor
70.31 mg
140.61 mg
Magnez
15.46 mg
30.93 mg
Żelazo
0.35 mg
0.69 mg
Cynk
0.57 mg
1.15 mg
Miedź
0.05 mg
0.10 mg
Mangan
0.14 mg
0.28 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny surówki z cukinii i pomidorów 20
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w surówce z cukinii i pomidorów

Lista alergenów dla surówki z cukinii i pomidorów przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser Mozzarella

Cena przygotowania surówki z cukinii i pomidorów

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cukinia
500 g
1 sztuka
2.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 2
3.33
Za 500 g
Pomidory koktajlowe
360 g
20 sztuk
5.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
7.20
Za 360 g
Ser Mozzarella
125 g
4.50
Za 125,0 g
Liczba opakowań 1
4.50
Za 125 g
Pietruszka
20 g
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 20 g
Sok z cytryny
20 ml
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 1
1.00
Za 20 ml
Oliwa z oliwek
20 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.80
Za 20 ml
Koszt składników
41.00
Jak oceniasz przepis na surówkę z cukinii i pomidorów
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób