Surówka z cukinii i marchewki

Opublikowano: 16.02.2022 r., 12:24 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Surówka z cukinii i marchewki w białej miseczce
Surówka z cukinii i marchewki
Surówka z cukinii i marchewki jest szybka w wykonaniu. Kilka minut wystarczy, by Twoje danie obiadowe wzbogacił smak tej pysznej surówki.
Przygotowanie 20 min
82 kcal
Kcal w porcji
150 g
Wielkość porcji
50
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 5 porcji
  • Cukinia 1 sztuka (500 g)
  • Marchewka 1 sztuka (45 g)
  • Jabłko 1 sztuka (180 g)
  • Sok z cytryny 1 łyżka (12 ml)
  • Majonez 2 łyżki (30 g)
  • Cukier 1/2 łyżeczki (3 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
tarka

Przepis na surówkę z cukinii i marchewki krok po kroku

Cukinię, jabłko i marchewkę umyj. Marchew również obierz ze skórki.

Wszystko zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

Włóż wszystko do miski i dodaj sok z cytryny, majonez oraz sól i pieprz do smaku.

Jak oceniasz przepis na surówkę z cukinii i marchewki
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,3% osób

Więcej informacji na temat surówki z cukinii i marchewki

Surówka z cukinii i marchewki jest szybka w wykonaniu. Kilka minut wystarczy, by Twoje danie obiadowe wzbogacił smak tej pysznej surówki.

Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić surówkę z cukinii i marchewki to już pokazuję mój sprawdzony przepis. Na początku umyj cukinię, marchewki i jabłko. Marchewki dodatkowo obierz, a z jabłka usuń gniazdo nasienne. Przygotowane składniki zetrzyj na tarce. Wszystko umieść w misce i dodaj sok z cytryny, majonez, a także sól i pieprz do smaku. Sami widzicie, że przepis na surówkę z cukinii i marchewki jest szybki w przygotowaniu. A z niego powstaje naprawdę pyszna surówka.

Ta surówka to świetny pomysł na dodatek do obiadu składającego się z dań mięsnych, warzywnych, placków np. ziemniaczanych czy pieczonych warzywnych tart.

Choć smak cukinii jest neutralny, to jest to bardzo dobre źródło witamin takich jak: witamina C, witamina E i witaminy z grupy B. 100 g cukinii dostarcza około 20 kcal, dlatego jest to warzywo szczególnie polecane dla osób chcących zadbać o swoją masę ciała. Niska kaloryczność wynika z tego, że w 90 procentach składa się ona z wody. Jest warzywem łatwostrawnym, dlatego jest bezpieczna do spożycia nawet przez najmłodsze dzieci, już po 6. miesiącu życia. Można spożywać ją w formie surowej lub gotowanej.

Surówki z warzyw to dobre rozwiązanie dla osób, które chciałyby wzbogacić swoją dietę w witaminy i składniki odżywcze. Codziennie powinno spożywać się przynajmniej 400 g warzyw. Dieta zbilansowana, bogata w warzywa i błonnik jest najlepsza dla naszego zdrowia. Żaden suplement nie zapewni tego, co odpowiednio zbilansowana dieta bogata w świeże warzywa.

Dobra surówka nie uda się bez dobrych marchewek. Jeśli jednak w Twojej lodówce masz kilka wysuszonych i pomarszczonych marchewek to nic straconego. Wystarczy, że umieścisz takie warzywa w naczyniu z zimną wodą na kilka godzin. Odzyskają one wówczas swoją jędrność i chrupkość.

Mam nadzieję, że wiecie już jak zrobić surówkę z cukinii i marchewki. Koniecznie sami ją wypróbujcie i przekonajcie się, jak łatwa jest w przygotowaniu.

Alergeny w surówce z cukinii i marchewki

Lista alergenów dla surówki z cukinii i marchewki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez

Wartości odżywcze surówki z cukinii i marchewki

na 100g gotowej potrawy

100 g cukinii dostarcza około 20 kcal, dlatego jest to warzywo szczególnie polecane dla osób chcących zadbać o swoją masę ciała. Niska kaloryczność wynika z tego, że w 90 procentach składa się ona z wody. Jest warzywem łatwostrawnym, dlatego jest bezpieczna do spożycia nawet przez najmłodsze dzieci, już po 6. miesiącu życia.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(150g)
Energia (kcal)
55.10
82.64
Białko (g)
0.95
1.42

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(150g)
Węglowodany (g)
6.28
9.41
Węglowodany przyswajalne (g)
4.90
7.35
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.38
2.07

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(150g)
Tłuszcz (g)
3.18
4.77
Tłuszcze nasycone (g)
0.71
1.06
Tłuszcze nienasycone (g)
2.47
3.70
Tłuszcze trans (g)
0.01
0.01
Cholesterol (mg)
1.64
2.45

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(150g)
Witamina A (µg (mcg))
56.62
84.93
Witamina B6 (mg)
0.12
0.19
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.01
Witamina C (mg)
12.57
18.86
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.01
0.01
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.29
0.43
Retinol (µg (mcg))
0.58
0.88
Tiamina (mg)
0.04
0.06
Ryboflawina (mg)
0.07
0.11
Niacyna (mg)
0.37
0.56
Foliany (µg (mcg))
17.90
26.85
Beta karoten (µg (mcg))
568.20
852.31

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(150g)
Sód (mg)
34.45
51.68
Potas (mg)
213.95
320.93
Wapń (mg)
14.13
21.19
Fosfor (mg)
30.00
45.00
Magnez (mg)
13.69
20.54
Żelazo (mg)
0.30
0.45
Cynk (mg)
0.24
0.36
Miedź (mg)
0.04
0.07
Szacunkowy indeks glikemiczny surówki z cukinii i marchewki 50
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania surówki z cukinii i marchewki

Koszt składników
14.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cukinia
500 g
1 sztuka
2.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 2
3.33
Za 500 g
Marchewka
45 g
1 sztuka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.11
Za 45 g
Jabłko
180 g
1 sztuka
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 180 g
Sok z cytryny
12 ml
1 łyżka
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 1
0.60
Za 12 ml
Majonez
30 g
2 łyżki
4.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
0.44
Za 30 g
Cukier
3 g
1/2 łyżeczki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.01
Za 3 g
Koszt składników
14.50