Przepis na surówkę z cukinii i marchewki krok po kroku
- Cukinia 500 g 1 sztuka
- Marchewka 45 g 1 sztuka
- Jabłko 180 g 1 sztuka
- Sok z cytryny 12 ml 1 łyżka
- Majonez 30 g 2 łyżki
- Cukier 3 g 1/2 łyżeczki
Cukinię, jabłko i marchewkę umyj. Marchew również obierz ze skórki.
Wszystko zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
Włóż wszystko do miski i dodaj sok z cytryny, majonez oraz sól i pieprz do smaku.
Często zadawane pytania
-
Surówka z marchewki
-
Surówka z marchewki i jabłka
-
Surówka z kalarepy
-
Kiszona kapusta
-
Surówka z białej kapusty coleslaw
-
Surówka z pora i marchewki
-
Surówka z marchewki i pora
-
Surówka z marchewki z chrzanem
-
Surówka z kapusty włoskiej
-
Surówka z młodej kapusty z majonezem
-
Surówka z selera i marchewki
-
Surówka z pora marchewki i jabłka
-
Surówka z marchewki z majonezem
-
Surówka z białej kapusty i marchewki
-
Surówka z marchewki i selera
-
Surówka z młodej kapusty i ogórka
-
Surówka z kapusty pekińskiej i marchewki
-
Surówka z kapusty pekińskiej z sosem winegret
-
Surówki z marchewki

(liczba kalorii)
Surówka z cukinii i marchewki - cechy przepisu
Więcej o surówce z cukinii i marchewki
Surówka z cukinii i marchewki jest szybka w wykonaniu. Kilka minut wystarczy, by Twoje danie obiadowe wzbogacił smak tej pysznej surówki.
Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić surówkę z cukinii i marchewki to już pokazuję mój sprawdzony przepis. Na początku umyj cukinię, marchewki i jabłko. Marchewki dodatkowo obierz, a z jabłka usuń gniazdo nasienne. Przygotowane składniki zetrzyj na tarce. Wszystko umieść w misce i dodaj sok z cytryny, majonez, a także sól i pieprz do smaku. Sami widzicie, że przepis na surówkę z cukinii i marchewki jest szybki w przygotowaniu. A z niego powstaje naprawdę pyszna surówka.
Ta surówka to świetny pomysł na dodatek do obiadu składającego się z dań mięsnych, warzywnych, placków np. ziemniaczanych czy pieczonych warzywnych tart.
Choć smak cukinii jest neutralny, to jest to bardzo dobre źródło witamin takich jak: witamina C, witamina E i witaminy z grupy B. 100 g cukinii dostarcza około 20 kcal, dlatego jest to warzywo szczególnie polecane dla osób chcących zadbać o swoją masę ciała. Niska kaloryczność wynika z tego, że w 90 procentach składa się ona z wody. Jest warzywem łatwostrawnym, dlatego jest bezpieczna do spożycia nawet przez najmłodsze dzieci, już po 6. miesiącu życia. Można spożywać ją w formie surowej lub gotowanej.
Surówki z warzyw to dobre rozwiązanie dla osób, które chciałyby wzbogacić swoją dietę w witaminy i składniki odżywcze. Codziennie powinno spożywać się przynajmniej 400 g warzyw. Dieta zbilansowana, bogata w warzywa i błonnik jest najlepsza dla naszego zdrowia. Żaden suplement nie zapewni tego, co odpowiednio zbilansowana dieta bogata w świeże warzywa.
Dobra surówka nie uda się bez dobrych marchewek. Jeśli jednak w Twojej lodówce masz kilka wysuszonych i pomarszczonych marchewek to nic straconego. Wystarczy, że umieścisz takie warzywa w naczyniu z zimną wodą na kilka godzin. Odzyskają one wówczas swoją jędrność i chrupkość.
Mam nadzieję, że wiecie już jak zrobić surówkę z cukinii i marchewki. Koniecznie sami ją wypróbujcie i przekonajcie się, jak łatwa jest w przygotowaniu.
Wartości odżywcze surówki z cukinii i marchewki
Energia i białka
(150g)
Węglowodany w surówce z cukinii i marchewki
(150g)
Tłuszcze
(150g)
Witaminy w przepisie na surówkę z cukinii i marchewki
(150g)
Składniki mineralne w przepisie na surówkę z cukinii i marchewki
(150g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w surówce z cukinii i marchewki
Lista alergenów dla surówki z cukinii i marchewki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Majonez
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Majonez