Surówka z cukinii i ogórka

Opublikowano: 02.02.2022 r., 8:48 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Surówka z cukinii i ogórka podana w białej miseczce.
Surówka z cukinii i ogórka
Surówka z cukinii i ogórka to wspaniała propozycja na zielony dodatek do obiadu. Pyszna surówka jest bardzo orzeźwiająca i lekko chrupiąca. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 20 min
173 kcal
Kcal w porcji
135 g
Wielkość porcji
20
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 6 porcji
  • Cukinia - 1 średnia sztuka (300 g)
  • Ogórek - 2 duże sztuki (300 g)
  • Oliwa z oliwek - 10 łyżek stołowych (100 ml)
  • Musztarda miodowa (120 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, imbir świeży, szczypiorek, koper, miód
Sprzęt kuchenny
duża miska, obieraczka, miseczka

Przepis na surówka z cukinii i ogórka krok po kroku

Cukinię pokrój w plastry za pomocą obieraczki do warzyw.

Ogórka pokrój w plastry.

Umieść warzywa w misce.

W miseczce umieść miód, sok z cytryny, oliwę z oliwek, dopraw solą i pieprzem, dodaj posiekany koper i szczypiorek.

Zetrzyj na tarce imbir i dodaj do sosu razem z musztardą, wymieszaj.

Polej warzywa sosem i wymieszaj dokładnie.

Surówka powinna się przegryźć przez około 15 minut.

Jak oceniasz przepis na surówka z cukinii i ogórka
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,9% osób

Więcej informacji na temat surówki z cukinii i ogórka

Surówka z cukinii i ogórka to bardzo dobry pomysł na ładnie wyglądającą zieloną surówkę. Pyszna surówka jest świetnym dodatkiem do obiadu. Może stanowić także niskokaloryczną przekąskę pomiędzy posiłkami. Przepis na surówkę z cukinii i ogórka jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia surówki potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: cukinia, ogórek, szczypior, koper, sól, pieprz, oliwa z oliwek, miód, musztarda, imbir, sok z cytryny.

Jak zrobić surówkę z cukinii i ogórka? Cukinię pokrój w plastry za pomocą obieraczki do warzyw. Ogórka pokrój w plastry. Umieść warzywa w misce. W miseczce umieść miód, sok z cytryny, oliwę z oliwek, dopraw solą i pieprzem, dodaj posiekany koper i szczypiorek. Zetrzyj na tarce imbir i dodaj do sosu razem z musztardą, wymieszaj. Polej warzywa sosem i wymieszaj dokładnie. Surówka powinna się przegryźć przez około 15 minut.

Ogórek to warzywo z rodziny dyniowatych. Ogórki mają liczne odmiany, a jedną z nich jest melon. Jest on nisko kalorycznym warzywem, zawierającym duże ilości wody. Oczyszcza organizm z toksyn oraz świetnie sprawdza się na dietach redukcyjnych, polecany jest także osobom chorym na cukrzycę, gdyż ma niski indeks glikemiczny. Cukinia jest popularnym warzywem hodowanym w naszych ogrodach, jest źródłem witaminy C i K oraz mikroelementów takich jak potas, magnez czy żelazo, zawiera małą ilość kalorii. Cukinia jest dobrym źródłem błonnika pokarmowego. Błonnik wpływa na poprawę pracy jelit oraz zapobiega zaparciom. Cukinia wspomaga odchudzanie, ma właściwości antynowotworowe. Ma dobroczynny wpływ na plamkę żółtą dzięki zawartości luteiny.

Podsumowując pyszna surówka powinna być przygotowana na świeżo i spożyta tego samego dnia. Surówka podczas przechowywania w lodówce straci wodę i będzie wyglądać mało apetycznie. Szybki przepis możesz przygotować podczas przyjęcia, gdy zabraknie dodatku do dania głównego. Surówka jest łatwa do zrobienia, więc przygotujesz ją bez większych problemów. Surówka jest dobra także jako dodatek do makaronu.

Alergeny w surówce z cukinii i ogórka

Lista alergenów dla surówki z cukinii i ogórka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Musztarda miodowa

W przepisie na surówka z cukinii i ogórka nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • miód
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze surówki z cukinii i ogórka

na 100g gotowej potrawy

Surówka z cukinii i ogórka to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego. Surówka jest niskokaloryczna i zawiera dużą ilość naturalnych składników mineralnych oraz przeciwutleniaczy. Surówka jest także bardzo dobrym sposobem na nawodnienie komórek.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(135g)
Energia (kcal)
128.44
173.39
Białko (g)
1.30
1.76

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(135g)
Węglowodany (g)
3.24
4.38
Węglowodany przyswajalne (g)
2.06
2.79
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.18
1.59

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(135g)
Tłuszcz (g)
12.85
17.34
Tłuszcze nasycone (g)
2.61
3.53
Tłuszcze nienasycone (g)
10.23
13.82
Brak danych dla: musztarda miodowa.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
8.91
12.03
Brak danych dla: musztarda miodowa.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.32
1.79
Brak danych dla: musztarda miodowa.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(135g)
Witamina A (µg (mcg))
6.07
8.20
Witamina B6 (mg)
0.08
0.11
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
7.63
10.30
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
1.86
2.51
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.06
0.08
Ryboflawina (mg)
0.05
0.07
Niacyna (mg)
0.28
0.38
Foliany (µg (mcg))
12.37
16.69
Beta karoten (µg (mcg))
68.93
93.05

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(135g)
Sód (mg)
164.88
222.59
Potas (mg)
171.34
231.31
Wapń (mg)
21.05
28.42
Fosfor (mg)
38.49
51.96
Magnez (mg)
18.37
24.79
Żelazo (mg)
0.54
0.73
Cynk (mg)
0.28
0.38
Miedź (mg)
0.04
0.06
Szacunkowy indeks glikemiczny surówki z cukinii i ogórka 20
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania surówki z cukinii i ogórka

Koszt składników
28.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cukinia
300 g
1 średnia sztuka
2.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 300 g
Ogórek
300 g
2 duże sztuki
3.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 300 g
Oliwa z oliwek
100 ml
10 łyżek stołowych
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
4.00
Za 100 ml
Musztarda miodowa
120 g
3.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 120 g
Koszt składników
28.00