Przepis na cukinia z patelni krok po kroku

Składniki
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka

Cukinię umyj i pokrój w grubsze plastry, dopraw solą i pieprzem.

Przygotuj ciasto: w misce umieść jajka, mąkę pszenną i mleko, dopraw solą i pieprzem i wymieszaj dokładnie do połączenia składników.

Zetrzyj ser do ciasta i wymieszaj.

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy.

Każdy kawałek cukinii panieruj w cieście i smaż na patelni, aż będzie rumiany.

Posyp cukinię posiekanym koperkiem.

Cukinia z patelni podana na białym talerzu.
Cukinia z patelni
Koszt przygotowania dania
15.14 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
361 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
65

Cukinia z patelni - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o cukinii z patelni

Cukinia z patelni to doskonała propozycja na pyszny obiad. Smażona cukinia w panierce świetnie sprawdza się także na zimno, podana ze świeżym chlebem lub jako dodatek do sałatki zamiast mięsa. Przepis na cukinię z patelni jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego aby ją usmażyć. Do zrobienia cukinii potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: cukinia, jajka, mąka pszenna, mleko, sól, pieprz, ser żółty, koper oraz olej rzepakowy.

Jak przygotować cukinię na patelni? Cukinię umyj i pokrój w grubsze plastry, dopraw solą i pieprzem. Przygotuj ciasto, w którym o panierujesz warzywo. W misce umieść jajka, mąkę pszenną i mleko, dopraw solą i pieprzem i wymieszaj dokładnie do połączenia składników. Zetrzyj ser do ciasta i wymieszaj. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy. Każdy kawałek cukinii panieruj w cieście i smaż na patelni, aż będzie rumiany. Podawaj posypaną koperkiem.

Cukinia jest popularnym warzywem hodowanym w naszych ogrodach, jest źródłem witaminy C i K oraz mikroelementów takich jak potas, magnez czy żelazo, zawiera małą ilość kalorii. Cukinia jest dobrym źródłem błonnika pokarmowego. Błonnik wpływa na poprawę pracy jelit oraz zapobiega zaparciom. Cukinia wspomaga odchudzanie, ma właściwości antynowotworowe. Ma dobroczynny wpływ na plamkę żółtą dzięki zawartości luteiny. Jajka są skarbnicą witamin rozpuszczalnych w tłuszczach takich jak A,D czy K, jest w nich także potas, fosfor, wapń i żelazo. Wapń jest budulcem naszych kości, bierze udział w prawidłowym krzepnięciu krwi, jest potrzebny do transportu bodźców między komórkami mięśniowo - nerwowymi.

Podsumowując wiesz już jak zrobić cukinię z patelni, możesz więc przygotować ją na obiad dla całej rodziny. Pomysł na cukinię w panierce jest szybki do zrobienia. Prosty przepis możesz modyfikować według swoich upodobań smakowych i podawać z różnymi sosami. Smażona pyszna cukinia jest także doskonałym dodatkiem do kanapek. Cukinia jest dobra do spożycia na ciepło i zimno, nie należy jej jednak przechowywać w lodówce po przygotowaniu.

Wartości odżywcze cukinii z patelni

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kalorie)
144.44 kcal
361.10 kcal
Białko
5.55 g
13.86 g
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Węglowodany w cukinii z patelni

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany
10.59 g
26.48 g
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
10.03 g
25.07 g
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz
9.02 g
22.55 g
Tłuszcze nasycone
2.47 g
6.18 g
Tłuszcze nienasycone
6.55 g
16.36 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
4.69 g
11.71 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
1.86 g
4.65 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na cukinia z patelni

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina B6
0.13 mg
0.33 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.15 mg
0.37 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.19 mg
0.47 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
1.02 mg
2.55 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na cukinia z patelni

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód
72.00 mg
180.00 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Potas
198.51 mg
496.27 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Wapń
68.12 mg
170.30 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Fosfor
99.50 mg
248.74 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
18.37 mg
45.93 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Cynk
0.72 mg
1.79 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny cukinii z patelni 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w cukinii z patelni

Lista alergenów dla cukinii z patelni przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser żółty
    • Mleko 3,2%

Cena przygotowania cukinii z patelni

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cukinia
1000 g
2 duże sztuki
2.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 4
6.67
Za 1000 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Mąka pszenna typ 500
200 g
1 szklanka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Ser żółty
100 g
4.20
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
2.80
Za 100 g
Olej rzepakowy
100 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.70
Za 100 ml
Mleko 3,2%
150 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.38
Za 150 ml
Liczba porcji:
Koszt składników
30.70
Jak oceniasz przepis na cukinia z patelni
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób