Przepis na leczo z papryką i cukinią krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, oregano, papryka ostra, czosnek granulowany
To będzie niezbędne
pokrywka do patelni, patelnia głęboka

Wszystkie warzywa dokładnie umyj i pokrój w kostkę.

Pamiętaj, aby z papryk i cukinii usunąć gniazda nasienne.

Na początek podsmaż cebulę na złoty kolor na oliwie z oliwek.

Następnie wrzuć na patelnie wszystkie warzywa, podsmaż, a potem duś pod przykryciem około 15 minut tak, aby były miękkie.

Do warzyw dodaj pomidory w puszce i przyprawy.

Dokładnie wymieszaj składniki i dalej gotuj pod przykryciem około 20 minut na małym ogniu.

Leczo z papryką i cukinią w misce
Leczo z papryką i cukinią
Koszt przygotowania dania
13.85 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
155 kcal
Liczba alergenów w daniu
0
24

Leczo z papryką i cukinią - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o leczu z papryką i cukinią

Pyszne leczo z papryką i cukinią bez mięsa to dobry pomysł na domowy, a co ważne szybki i tani w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się na obiad, jako posiłek do pracy lub kolację. Najlepsze wegetariańskie leczo jest bardzo dobre, dzięki składnikom, które dodawane są do niego. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić. Posiłek zachwyci każdego, i gwarantuję, że zniknie w mgnieniu oka. Domowe leczo możesz doprawić przyprawami wskazanymi w przepisie lub wedle uznania.

Jak zrobić leczo z papryką i cukinią? Przygotowanie go jest proste. Na początku należy dokładnie umyć wszystkie warzywa i pokroić je w kostkę. Warto pamiętać, aby z papryki i cukinii usunąć gniada nasienne. Na początek podsmażamy cebulę na oliwie z oliwek na złoty kolor, a następnie dodajemy wszystkie warzywa na patelnie, podsmażamy, a potem pod przykryciem na małym ogniu dusimy około 15 minut tak, aby były miękkie. Do warzyw dodajemy pomidory w puszcze i przyprawy. Dokładnie mieszamy składniki i dalej gotujemy pod przykryciem około 20 minut na małym ogniu. Leczo jest smaczne w połączeniu z dobrej jakości pieczywem.

Przepis na leczo z papryką i cukinią nie jest skomplikowany tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się między innymi z cukinii, która ma wiele cennych właściwości zdrowotnych. Cukinia jest przede wszystkim warzywem lekkostrawnym, które idealnie sprawdza się u osób z problemami gastrycznymi. Jest bogata w potas, który wpływa na prawidłowe ciśnienie krwi, żelazo, magnez oraz witaminy C, która wpływa na odporność, K oraz B, odpowiadającą za prawidłową prace układu nerwowego. Cukinia zalecana jest także dla osób z nadkwaśnością, ponieważ wpływa na prawidłową prace żołądka oraz ma działanie odkwaszające. Jest to jedno z pierwszych warzyw, które wprowadzane jest do diety małego dziecka.

Dobre leczo posiada wiele właściwości zdrowotnych dla naszego organizmu. Idealnie sprawdzi się również jako danie na imprezę. Domowe i szybkie wege leczo to również doskonała propozycja jako danie na kolacje. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony prosty przepis na pewno ułatwi Ci jego przygotowanie.

Wartości odżywcze lecza z papryką i cukinią

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(400g)
Energia (kalorie)
38.77 kcal
155.08 kcal
Białko
1.66 g
6.64 g

Węglowodany w leczu z papryką i cukinią

Na 100g
Na porcję
(400g)
Węglowodany
5.99 g
23.98 g
Węglowodany przyswajalne
4.35 g
17.41 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.64 g
6.57 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(400g)
Tłuszcz
1.52 g
6.10 g
Tłuszcze nasycone
0.35 g
1.41 g
Tłuszcze nienasycone
1.17 g
4.69 g
Tłuszcze jednonasycone
0.93 g
3.70 g
Tłuszcze wielonasycone
0.25 g
0.98 g
Tłuszcze trans
0.00 g
0.00 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Cholesterol
0.00 mg
0.00 mg

Witaminy w przepisie na leczo z papryką i cukinią

Na 100g
Na porcję
(400g)
Witamina A
30.11 µg (mcg)
120.45 µg (mcg)
Witamina B6
0.16 mg
0.64 mg
Witamina B12
0.01 µg (mcg)
0.02 µg (mcg)
Witamina C
26.62 mg
106.47 mg
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.01 µg (mcg)
Witamina E
1.05 mg
4.21 mg
Retinol
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Tiamina
0.07 mg
0.28 mg
Ryboflawina
0.11 mg
0.45 mg
Niacyna
1.38 mg
5.50 mg
Foliany
20.12 µg (mcg)
80.47 µg (mcg)
Beta karoten
321.16 µg (mcg)
1284.62 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na leczo z papryką i cukinią

Na 100g
Na porcję
(400g)
Sód
95.06 mg
380.25 mg
Potas
267.93 mg
1071.70 mg
Wapń
21.67 mg
86.70 mg
Fosfor
39.65 mg
158.61 mg
Magnez
15.98 mg
63.93 mg
Żelazo
0.85 mg
3.41 mg
Cynk
0.30 mg
1.21 mg
Miedź
0.15 mg
0.60 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny lecza z papryką i cukinią 24
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w leczu z papryką i cukinią

Lista alergenów dla lecza z papryką i cukinią przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na leczo z papryką i cukinią

Cena przygotowania lecza z papryką i cukinią

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Papryka czerwona
240 g
2 papryki
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
4.32
Za 240 g
Cukinia
200 g
1 cukinia
2.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 200 g
Pieczarki
250 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 250 g
Pomidory w puszce
800 g
2.30
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
4.60
Za 800 g
Cebula
100 g
1 cebula
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Oliwa z oliwek
20 ml
2 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.80
Za 20 ml
Koszt składników
39.10
Jak oceniasz przepis na leczo z papryką i cukinią
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób