Przepis na leczo z papryką i cukinią krok po kroku

Składniki
Przyprawy
sól, pieprz, oregano, papryka ostra, czosnek granulowany
To będzie niezbędne
pokrywka do patelni, patelnia głęboka

Wszystkie warzywa dokładnie umyj i pokrój w kostkę.

Pamiętaj, aby z papryk i cukinii usunąć gniazda nasienne.

Na początek podsmaż cebulę na złoty kolor na oliwie z oliwek.

Następnie wrzuć na patelnie wszystkie warzywa, podsmaż, a potem duś pod przykryciem około 15 minut tak, aby były miękkie.

Do warzyw dodaj pomidory w puszce i przyprawy.

Dokładnie wymieszaj składniki i dalej gotuj pod przykryciem około 20 minut na małym ogniu.

Leczo z papryką i cukinią w misce
Leczo z papryką i cukinią
Koszt przygotowania dania
13.85 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
155 kcal
Liczba alergenów w daniu
0
24

Leczo z papryką i cukinią - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o leczu z papryką i cukinią

Pyszne leczo z papryką i cukinią bez mięsa to dobry pomysł na domowy, a co ważne szybki i tani w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się na obiad, jako posiłek do pracy lub kolację. Najlepsze wegetariańskie leczo jest bardzo dobre, dzięki składnikom, które dodawane są do niego. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić. Posiłek zachwyci każdego, i gwarantuję, że zniknie w mgnieniu oka. Domowe leczo możesz doprawić przyprawami wskazanymi w przepisie lub wedle uznania.

Jak zrobić leczo z papryką i cukinią? Przygotowanie go jest proste. Na początku należy dokładnie umyć wszystkie warzywa i pokroić je w kostkę. Warto pamiętać, aby z papryki i cukinii usunąć gniada nasienne. Na początek podsmażamy cebulę na oliwie z oliwek na złoty kolor, a następnie dodajemy wszystkie warzywa na patelnie, podsmażamy, a potem pod przykryciem na małym ogniu dusimy około 15 minut tak, aby były miękkie. Do warzyw dodajemy pomidory w puszcze i przyprawy. Dokładnie mieszamy składniki i dalej gotujemy pod przykryciem około 20 minut na małym ogniu. Leczo jest smaczne w połączeniu z dobrej jakości pieczywem.

Przepis na leczo z papryką i cukinią nie jest skomplikowany tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się między innymi z cukinii, która ma wiele cennych właściwości zdrowotnych. Cukinia jest przede wszystkim warzywem lekkostrawnym, które idealnie sprawdza się u osób z problemami gastrycznymi. Jest bogata w potas, który wpływa na prawidłowe ciśnienie krwi, żelazo, magnez oraz witaminy C, która wpływa na odporność, K oraz B, odpowiadającą za prawidłową prace układu nerwowego. Cukinia zalecana jest także dla osób z nadkwaśnością, ponieważ wpływa na prawidłową prace żołądka oraz ma działanie odkwaszające. Jest to jedno z pierwszych warzyw, które wprowadzane jest do diety małego dziecka.

Dobre leczo posiada wiele właściwości zdrowotnych dla naszego organizmu. Idealnie sprawdzi się również jako danie na imprezę. Domowe i szybkie wege leczo to również doskonała propozycja jako danie na kolacje. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony prosty przepis na pewno ułatwi Ci jego przygotowanie.

Wartości odżywcze lecza z papryką i cukinią

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(400g)
Energia (kalorie)
38.77 kcal
155.08 kcal
Białko
1.66 g
6.64 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Węglowodany w leczu z papryką i cukinią

Na 100g
Na porcję
(400g)
Węglowodany
5.99 g
23.98 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
4.35 g
17.41 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.64 g
6.57 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(400g)
Tłuszcz
1.52 g
6.10 g
Tłuszcze nasycone
0.35 g
1.41 g
Tłuszcze nienasycone
1.17 g
4.69 g
Tłuszcze jednonasycone
0.93 g
3.70 g
Brak danych dla: pieczarki.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.25 g
0.98 g

Witaminy w przepisie na leczo z papryką i cukinią

Na 100g
Na porcję
(400g)
Witamina B6
0.16 mg
0.64 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Witamina C
26.62 mg
106.47 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Witamina E
1.05 mg
4.21 mg
Tiamina
0.07 mg
0.28 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.11 mg
0.45 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Niacyna
1.38 mg
5.50 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Foliany
20.12 µg (mcg)
80.47 µg (mcg)
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na leczo z papryką i cukinią

Na 100g
Na porcję
(400g)
Sód
95.06 mg
380.25 mg
Potas
267.93 mg
1071.70 mg
Wapń
21.67 mg
86.70 mg
Fosfor
39.65 mg
158.61 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Magnez
15.98 mg
63.93 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Żelazo
0.85 mg
3.41 mg
Cynk
0.30 mg
1.21 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Miedź
0.15 mg
0.60 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny lecza z papryką i cukinią 24
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w leczu z papryką i cukinią

Lista alergenów dla lecza z papryką i cukinią przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na leczo z papryką i cukinią

Cena przygotowania lecza z papryką i cukinią

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Papryka czerwona
240 g
2 papryki
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
4.32
Za 240 g
Cukinia
200 g
1 cukinia
2.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 200 g
Pieczarki
250 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 250 g
Pomidory w puszce
800 g
2.30
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
4.60
Za 800 g
Cebula
100 g
1 cebula
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Oliwa z oliwek
20 ml
2 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.80
Za 20 ml
Liczba porcji:
Koszt składników
39.10
Jak oceniasz przepis na leczo z papryką i cukinią
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób