Przepis na leczo z papryką i cukinią krok po kroku
- Papryka czerwona 240 g 2 papryki
- Cukinia 200 g 1 cukinia
- Pieczarki 250 g
- Pomidory w puszce 800 g
- Cebula 100 g 1 cebula
- Oliwa z oliwek 20 ml 2 łyżki
Wszystkie warzywa dokładnie umyj i pokrój w kostkę.
Pamiętaj, aby z papryk i cukinii usunąć gniazda nasienne.
Na początek podsmaż cebulę na złoty kolor na oliwie z oliwek.
Następnie wrzuć na patelnie wszystkie warzywa, podsmaż, a potem duś pod przykryciem około 15 minut tak, aby były miękkie.
Do warzyw dodaj pomidory w puszce i przyprawy.
Dokładnie wymieszaj składniki i dalej gotuj pod przykryciem około 20 minut na małym ogniu.
Często zadawane pytania
-
Leczo z cukinii
-
Leczo z kiełbasą
-
Leczo z kabaczkiem
-
Leczo warzywne
-
Leczo z kurczakiem
-
Leczo z pieczarkami
-
Leczo do słoików
-
Leczo z papryki
-
Leczo na zimę
-
Leczo z kiełbasą i cukinią
-
Leczo z cukinią kiełbasą papryką i pieczarkami
-
Leczo z dyni
-
Leczo z cukinią i pieczarkami
-
Leczo z bakłażanem
-
Leczo Thermomix
-
Leczo z parówkami
-
Leczo bez mięsa
-
Leczo z mięsem mielonym
-
Leczo

(liczba kalorii)
Leczo z papryką i cukinią - cechy przepisu
Więcej o leczu z papryką i cukinią
Pyszne leczo z papryką i cukinią bez mięsa to dobry pomysł na domowy, a co ważne szybki i tani w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się na obiad, jako posiłek do pracy lub kolację. Najlepsze wegetariańskie leczo jest bardzo dobre, dzięki składnikom, które dodawane są do niego. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić. Posiłek zachwyci każdego, i gwarantuję, że zniknie w mgnieniu oka. Domowe leczo możesz doprawić przyprawami wskazanymi w przepisie lub wedle uznania.
Jak zrobić leczo z papryką i cukinią? Przygotowanie go jest proste. Na początku należy dokładnie umyć wszystkie warzywa i pokroić je w kostkę. Warto pamiętać, aby z papryki i cukinii usunąć gniada nasienne. Na początek podsmażamy cebulę na oliwie z oliwek na złoty kolor, a następnie dodajemy wszystkie warzywa na patelnie, podsmażamy, a potem pod przykryciem na małym ogniu dusimy około 15 minut tak, aby były miękkie. Do warzyw dodajemy pomidory w puszcze i przyprawy. Dokładnie mieszamy składniki i dalej gotujemy pod przykryciem około 20 minut na małym ogniu. Leczo jest smaczne w połączeniu z dobrej jakości pieczywem.
Przepis na leczo z papryką i cukinią nie jest skomplikowany tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się między innymi z cukinii, która ma wiele cennych właściwości zdrowotnych. Cukinia jest przede wszystkim warzywem lekkostrawnym, które idealnie sprawdza się u osób z problemami gastrycznymi. Jest bogata w potas, który wpływa na prawidłowe ciśnienie krwi, żelazo, magnez oraz witaminy C, która wpływa na odporność, K oraz B, odpowiadającą za prawidłową prace układu nerwowego. Cukinia zalecana jest także dla osób z nadkwaśnością, ponieważ wpływa na prawidłową prace żołądka oraz ma działanie odkwaszające. Jest to jedno z pierwszych warzyw, które wprowadzane jest do diety małego dziecka.
Dobre leczo posiada wiele właściwości zdrowotnych dla naszego organizmu. Idealnie sprawdzi się również jako danie na imprezę. Domowe i szybkie wege leczo to również doskonała propozycja jako danie na kolacje. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony prosty przepis na pewno ułatwi Ci jego przygotowanie.
Wartości odżywcze lecza z papryką i cukinią
Energia i białka
(400g)
Węglowodany w leczu z papryką i cukinią
(400g)
Tłuszcze
(400g)
Witaminy w przepisie na leczo z papryką i cukinią
(400g)
Składniki mineralne w przepisie na leczo z papryką i cukinią
(400g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w leczu z papryką i cukinią
Lista alergenów dla lecza z papryką i cukinią przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na leczo z papryką i cukinią