Surówka z cukinii marchewki i cebuli

Opublikowano: 31.01.2022 r., 16:05 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Surówka z cukinii marchewki i cebuli podana w czarnej misce z pałeczkami.
Surówka z cukinii marchewki i cebuli
Surówka z cukinii marchewki i cebuli jest świetnym sposobem na przemycenie do swojej diety dużej ilości zdrowych warzyw w naprawdę smaczny i szybki sposób.
Przygotowanie 10 min
81 kcal
Kcal w porcji
156 g
Wielkość porcji
25
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 6 porcji
  • Oliwa z oliwek - 2 łyżki (30 ml)
  • Sok cytrynowy - 2 łyżki (30 ml)
  • Musztarda - 1 łyżka (25 g)
  • Cukier (2 g)
  • Marchewka - 2 szt (90 g)
  • Cukinia (600 g)
  • Cebula czerwona - 1 szt (100 g)
  • Natka pietruszki (45 g)
  • Liście mięty (15 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
tarka, duża miska, miseczka

Przepis na surówkę z cukinii marchewki i cebuli krok po kroku

Marchew, cebulę i cukinie obierz i zetrzyj na tarce.

W miseczce zmieszaj oliwę, sok z cytryny, musztardę, cukier i przyprawy.

Surówkę polej sosem i podawaj z natką pietruszki oraz miętą.

Jak oceniasz przepis na surówkę z cukinii marchewki i cebuli
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,2% osób

Więcej informacji na temat surówki z cukinii marchewki i cebuli

Surówka z cukinii marchewki i cebuli jest świetnym sposobem na przemycenie do swojej diety dużej ilości zdrowych warzyw w naprawdę smaczny i szybki sposób. Będzie doskonałym dodatkiem do potraw mięsnych i jarskich. Jest smaczna, prosta i szybka w przygotowaniu. Dodatek, który nigdy się nie nudzi.

Przepis na surówkę z cukinii, marchewki i cebuli jest wspaniałą opcją dla osób, które kochają warzywa. W takiej wersji są one naprawdę smaczne. Choć zwykle zjada się je poddane obróbce termicznej, to jednak najzdrowsza opcja to ta surowa. Warzywa poddane obróbce termicznej tracą wiele swoich cennych właściwości, a to właśnie głównie z ich powodu staramy się wplatać je do codziennego menu. Dlatego warto znaleźć sposób na zwiększenie spożycia właśnie wersji nieprzetworzonej. Ta surówka na to pozwala. Dzięki niej można zajadać się pyszną surówką, a przy okazji dostarczyć sobie naprawdę sporo cennych właściwości. Do przygotowania tego dodatku nie trzeba zbyt dużo sprzętu kuchennego. Przyda się jednak tarka.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić surówkę z cukinii, marchewki i cebuli, by była smaczna i prosta, to ten przepis sprawdzi się idealnie. By ją przygotować wystarczy tylko kilka produktów. To naprawdę świetne źródło wielu witamin i składników odżywczych. Choć wygląda niepozornie, dostarcza żelaza, które przydatne jest zwłaszcza na diecie roślinnej. Oprócz tego jest źródłem magnezu i potasu, pierwiastków, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania układu mięśniowego, ale również krwionośnego. Oprócz składników mineralnych dostarcza też witaminy C, która jest niezwykle ważna w kontekście zachowania zdrowego układu immunologicznego. Cukinia zawiera również wiele cennych antyoksydantów, które pomagają zachować zdrowy organizm, a także chronią przed pojawieniem się nowotworów. Jednym z głównych przeciwutleniaczy w cukinii jest beta-karoten, który występuje także w pomidorach czy dyni. Chroni on wzrok, a także serce. Oprócz cukinii znajduje się w niej również cebula, która jest naturalnym antybiotykiem.

To wspaniała opcja, która sprawdzi się do obiadu, gdyż jest łatwa, a przy okazji bardzo szybka. Ta prosta surówka wspaniale prezentuje się na stole, a jeszcze lepiej komponuje się z pozostałymi daniami.

Alergeny w surówce z cukinii marchewki i cebuli

Lista alergenów dla surówki z cukinii marchewki i cebuli przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Musztarda

Wartości odżywcze surówki z cukinii marchewki i cebuli

na 100g gotowej potrawy

To zdrowy dodatek, który dostarcza sporo witamin i składników mineralnych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(156g)
Energia (kcal)
52.33
81.64
Białko (g)
1.26
1.97

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(156g)
Węglowodany (g)
4.75
7.41
Węglowodany przyswajalne (g)
3.28
5.12
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.47
2.29

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(156g)
Tłuszcz (g)
3.58
5.59
Tłuszcze nasycone (g)
0.80
1.25
Tłuszcze nienasycone (g)
2.78
4.33
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.36
3.68
Brak danych dla: musztarda, cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.42
0.65
Brak danych dla: musztarda, cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: oliwa z oliwek, musztarda.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(156g)
Witamina A (µg (mcg))
110.33
172.11
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.13
0.20
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
20.61
32.16
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.61
0.95
Brak danych dla: cebula czerwona, liście mięty.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.05
0.08
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.08
0.12
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.49
0.77
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
27.15
42.35
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
1116.01
1740.98
Brak danych dla: cebula czerwona, liście mięty.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(156g)
Sód (mg)
44.38
69.24
Potas (mg)
240.92
375.83
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Wapń (mg)
27.33
42.64
Fosfor (mg)
34.79
54.27
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Magnez (mg)
17.83
27.82
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.71
1.10
Cynk (mg)
0.32
0.49
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.05
0.08
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny surówki z cukinii marchewki i cebuli 25
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania surówki z cukinii marchewki i cebuli

Koszt składników
44.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Oliwa z oliwek
30 ml
2 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 30 ml
Sok cytrynowy
30 ml
2 łyżki
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 2
1.50
Za 30 ml
Musztarda
25 g
1 łyżka
2.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.28
Za 25 g
Cukier
2 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.01
Za 2 g
Marchewka
90 g
2 szt
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.23
Za 90 g
Cukinia
600 g
2.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 2
4.00
Za 600 g
Cebula czerwona
100 g
1 szt
1.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 100 g
Natka pietruszki
45 g
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 2
3.00
Za 45 g
Liście mięty
15 g
6.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 15 g
Koszt składników
44.00