Przepis na smażoną cukinię krok po kroku

Składniki dla 2 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
majeranek, szczypiorek, tymianek
To będzie niezbędne
patelnia duża

Cukinię umyj.

Cukinię pokrój w talarki o średniej grubości - ok. 1,5-2 cm.

W misce wymieszaj talarki cukinii z oliwą i przyprawami.

Cukinię smaż na rozgrzanej patelni, z dwóch stron do zarumienienia.

Jogurt naturalny wymieszaj z drobno posiekanym czosnkiem.

Cukinię podawaj polaną jogurtowo-czosnkowym dipem.

Cukinia smażona na białym talerzu, na drewnianym blacie. Po lewej stronie miseczka z solą krystaliczną, po prawej drewniana łyżka.
Smażona cukinia
Koszt przygotowania dania
5.27 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
163 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
15

Smażona cukinia - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o smażonej cukinii

Smażona cukinia to idealna przekąska na lato, ale nie tylko. Sprawdzi się jako dodatek do obiadu, kolacji, bądź sałatki, a również jako samodzielne danie do podjadania w ciągu dnia. Z pewnością zaprzyjaźnią się z nią również dzieci. Zobacz, jak smażyć cukinię!

Przygotowanie cukinii do smażenia nie jest niczym skomplikowanym. Warzywo wystarczy dokładnie umyć i pokroić w talarki średniej grubości (ok. 1,5-2 cm). Kolejnym krokiem jest skropienie cukinii oliwą i dokładne wymieszanie. Następnie należy przejść do doprawienia cukinii - świetnie w tej roli sprawdzi się czosnek (świeży lub granulowany), a także tymianek lub majeranek. Tak przygotowaną cukinię najlepiej odstawić przykrytą ściereczką na kilka minut, aby przeniknęła smakiem i zapachem ziół. Kolejnym i ostatnim etapem jest smażenie cukinii na patelni. Jeśli przed smażeniem cukinia została skropiona i wymieszana z oliwą problem związany z tym na czym smażyć cukinię automatycznie się rozwiązuje. Równie smaczna będzie także cukinia, którą przed smażeniem obtoczymy w samych przyprawach, a aby ją usmażyć na patelni wystarczy rozgrzać oliwę z oliwek lub olej rzepakowy. Usmażyć ją najlepiej na oliwie z oliwek lub oleju rzepakowym. Ciekawą alternatywą jest także cukinia w jajku. Przepis ten obejmuje moczenie talarków cukinii w masie jajecznej powstałej z roztrzepanych widelcem jajek i odrobiny mleka. Można dodać również bułkę tartą tworząc cukinię w chrupiącej panierce, lub mąkę otrzymując cukinię w cieście naleśnikowym.

Czas smażenia cukinii nie powinien być być zbyt długi. Ważne, aby talarki nie były za bardzo przypieczone, a jedynie zarumienione z dwóch stron. Po smażeniu, zwłaszcza cukinii w jajku, panierce lub cieście naleśnikowym talarki warto odłożyć na ręcznik papierowy i odsączyć nadmiar tłuszczu, aby nie były za bardzo kaloryczne.

Smażona cukinia świetnie smakuje w towarzystwie lekkiego dipu jogurtowo-ziołowego, pasty tahini lub hummusu. Może stanowić element popularnych bowli wegetariańskich, sałatek, a także jako warzywny dodatek do dań mięsnych. Dzięki szybkości i prostocie przygotowania sprawdzi się na każdą okazję.

Wartości odżywcze smażonej cukinii

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(280g)
Energia (kalorie)
Białko
2.39 g
6.70 g
Fenyloalanina
0.03 mg
0.10 mg
Brak danych dla: jogurt naturalny.
czytaj dalej

Węglowodany w smażonej cukinii

Na 100g
Na porcję
(280g)
Węglowodany
4.45 g
12.47 g
Węglowodany przyswajalne
3.74 g
10.47 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.71 g
2.00 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(280g)
Tłuszcz
3.75 g
10.51 g
Tłuszcze nasycone
0.76 g
2.13 g
Tłuszcze nienasycone
2.99 g
8.38 g
Tłuszcze jednonasycone
2.56 g
7.17 g
Tłuszcze wielonasycone
0.43 g
1.21 g
Cholesterol
0.52 mg
1.46 mg

Witaminy w przepisie na smażoną cukinię

Na 100g
Na porcję
(280g)
Witamina A
7.48 µg (mcg)
20.94 µg (mcg)
Witamina B6
0.14 mg
0.38 mg
Witamina B12
0.16 µg (mcg)
0.45 µg (mcg)
Witamina C
12.96 mg
36.28 mg
Witamina D
0.31 µg (mcg)
0.88 µg (mcg)
Witamina E
0.59 mg
1.64 mg
Retinol
0.52 µg (mcg)
1.46 µg (mcg)
Tiamina
0.05 mg
0.14 mg
Ryboflawina
0.12 mg
0.35 mg
Niacyna
0.35 mg
0.98 mg
Foliany
19.85 µg (mcg)
55.59 µg (mcg)
Beta karoten
83.52 µg (mcg)
233.86 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na smażoną cukinię

Na 100g
Na porcję
(280g)
Sód
25.87 mg
72.43 mg
Potas
251.61 mg
704.50 mg
Wapń
64.65 mg
181.03 mg
Fosfor
68.72 mg
192.42 mg
Magnez
17.70 mg
49.55 mg
Żelazo
0.32 mg
0.88 mg
Cynk
0.49 mg
1.36 mg
Miedź
0.04 mg
0.12 mg
Mangan
0.14 mg
0.39 mg
Brak danych dla: jogurt naturalny.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny smażonej cukinii 15
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w smażonej cukinii

Lista alergenów dla smażonej cukinii przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt naturalny

Cena przygotowania smażonej cukinii

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cukinia
400 g
1 sztuka
2.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 2
2.67
Za 400 g
Oliwa z oliwek
20 ml
2 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.80
Za 20 ml
Jogurt naturalny
150 ml
1 opakowanie
1.80
Za 180,0 ml
Liczba opakowań 1
1.50
Za 150 ml
Czosnek
5 g
1 ząbek
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 5 g
Koszt składników
28.80
Jak oceniasz przepis na smażoną cukinię
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób