Przepis na smażoną cukinię krok po kroku
- Cukinia 400 g 1 sztuka
- Oliwa z oliwek 20 ml 2 łyżki
- Jogurt naturalny 150 ml 1 opakowanie
- Czosnek 5 g 1 ząbek
Cukinię umyj.
Cukinię pokrój w talarki o średniej grubości - ok. 1,5-2 cm.
W misce wymieszaj talarki cukinii z oliwą i przyprawami.
Cukinię smaż na rozgrzanej patelni, z dwóch stron do zarumienienia.
Jogurt naturalny wymieszaj z drobno posiekanym czosnkiem.
Cukinię podawaj polaną jogurtowo-czosnkowym dipem.
Często zadawane pytania
-
Leczo z cukinii
-
Sałatka z cukinii
-
Cukinia marynowana
-
Surówka z cukini
-
Surówka z cukinii
-
Cukinia z patelni
-
Pikle z cukinii
-
Sałatka z cukinii do słoików
-
Sałatka z cukinii na zimę
-
Surówka do łososia
-
Sałatka z cukinii i ogórka
-
Leczo z papryką i cukinią
-
Mizeria z cukinii
-
Surówka z cukinii i marchewki
-
Surówka z cukinii i pomidorów
-
Surówka z cukinii i ogórka
-
Surówka z cukinii z majonezem
-
Surówka z cukinii marchewki i cebuli
-
Surówka z cukinii

(liczba kalorii)
Smażona cukinia - cechy przepisu
Więcej o smażonej cukinii
Smażona cukinia to idealna przekąska na lato, ale nie tylko. Sprawdzi się jako dodatek do obiadu, kolacji, bądź sałatki, a również jako samodzielne danie do podjadania w ciągu dnia. Z pewnością zaprzyjaźnią się z nią również dzieci. Zobacz, jak smażyć cukinię!
Przygotowanie cukinii do smażenia nie jest niczym skomplikowanym. Warzywo wystarczy dokładnie umyć i pokroić w talarki średniej grubości (ok. 1,5-2 cm). Kolejnym krokiem jest skropienie cukinii oliwą i dokładne wymieszanie. Następnie należy przejść do doprawienia cukinii - świetnie w tej roli sprawdzi się czosnek (świeży lub granulowany), a także tymianek lub majeranek. Tak przygotowaną cukinię najlepiej odstawić przykrytą ściereczką na kilka minut, aby przeniknęła smakiem i zapachem ziół. Kolejnym i ostatnim etapem jest smażenie cukinii na patelni. Jeśli przed smażeniem cukinia została skropiona i wymieszana z oliwą problem związany z tym na czym smażyć cukinię automatycznie się rozwiązuje. Równie smaczna będzie także cukinia, którą przed smażeniem obtoczymy w samych przyprawach, a aby ją usmażyć na patelni wystarczy rozgrzać oliwę z oliwek lub olej rzepakowy. Usmażyć ją najlepiej na oliwie z oliwek lub oleju rzepakowym. Ciekawą alternatywą jest także cukinia w jajku. Przepis ten obejmuje moczenie talarków cukinii w masie jajecznej powstałej z roztrzepanych widelcem jajek i odrobiny mleka. Można dodać również bułkę tartą tworząc cukinię w chrupiącej panierce, lub mąkę otrzymując cukinię w cieście naleśnikowym.
Czas smażenia cukinii nie powinien być być zbyt długi. Ważne, aby talarki nie były za bardzo przypieczone, a jedynie zarumienione z dwóch stron. Po smażeniu, zwłaszcza cukinii w jajku, panierce lub cieście naleśnikowym talarki warto odłożyć na ręcznik papierowy i odsączyć nadmiar tłuszczu, aby nie były za bardzo kaloryczne.
Smażona cukinia świetnie smakuje w towarzystwie lekkiego dipu jogurtowo-ziołowego, pasty tahini lub hummusu. Może stanowić element popularnych bowli wegetariańskich, sałatek, a także jako warzywny dodatek do dań mięsnych. Dzięki szybkości i prostocie przygotowania sprawdzi się na każdą okazję.
Wartości odżywcze smażonej cukinii
Energia i białka
(280g)
Węglowodany w smażonej cukinii
(280g)
Tłuszcze
(280g)
Witaminy w przepisie na smażoną cukinię
(280g)
Składniki mineralne w przepisie na smażoną cukinię
(280g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w smażonej cukinii
Lista alergenów dla smażonej cukinii przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Jogurt naturalny