Przepis na pikle z cukinii krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
ziele angielskie, liść laurowy, gorczyca
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, duży garnek, słoiki, duża miska

Cukinię dokładnie umyj i pokrój w dużą kostkę i przełóż do słoików.

W garnku zagotuj 4 szklanki wody.

Dodaj do niej ocet, miód, sól, liść laurowy, ziele i gorczycę.

Całość gotuj przez 10 minut, a następnie zalej nią cukinię.

Pasteryzuj w garnku z gorącą wodą przez 15 minut.

Często zadawane pytania

Pikle z cukinii pokrojone w kostkę i podane w słoiku.
pikle z cukinii
Koszt przygotowania dania
14.72 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
52 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
35

Pikle z cukinii - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o piklach z cukinii

Pikle z cukinii to naprawdę wspaniała opcja na przetwory, które świetnie sprawdzą się na zimę. W takim wydaniu cukinia jest niezwykle chrupiąca, a przy tym lekko słodko kwaśna. Tak przygotowana świetnie sprawdza się jako dodatek do surówek, sałatek, a także pysznych kanapek. Ma wspaniały aromat i fakturę. To bardzo łatwa receptura na pyszny dodatek. Dowiedz się jak zrobić najlepsze pikle.

Przepis na pikle z cukinii jest bardzo prosty, więc spokojnie mogą się za niego zabrać nawet początkujące osoby. Całość nie zabiera też zbyt dużo czasu. To dlatego, że cała zalewa jest bardzo ekspresowa. Głównym składnikiem w tym przetworze jest oczywiście cukinia, dlatego należy wybrać najlepszą. Idealnym czasem na przygotowanie tego dania będzie lato i początek jesieni, kiedy to można znaleźć najsmaczniejsze cukinie w każdym sklepie i ryneczku. Choć można obierać cukinię ze skóry, nie warto tego robić. To właśnie pod skórką skrywa się najwięcej witamin i składników prozdrowotnych, których w cukinii nie brakuje. Zawiera również bardzo mało kalorii, dzięki czemu jest świetnym wyborem również na diecie redukcyjnej. Jest wspaniałym źródłem witamin z grupy B, a także witaminy A, C, E i K, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. To warzywo jest niezwykle zdrowe, dlatego warto wykorzystywać każdą sposobność, by znalazło się w diecie. Ten przepis pozwala na to w naprawdę smaczny sposób. To dzięki wielu aromatycznym przyprawom i wspaniałej zalewie. Zalewa octowa do cukinii ma niezwykle intensywny smak, co wspaniale komponuje się z tym łagodnym smakiem tego warzywa. Całość łączy się również z miodem, dzięki czemu pikle nie są zbyt kwaśne. Choć dobrze sprawdza się każdy rodzaj miodu, to idealnie połączyć zalewę szczególnie z akacjowym.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić pikle z cukinii, by były bardzo łatwe, a przy okazji niezwykle smaczne, ta receptura idealnie się sprawdzi. Całość można łatwo odwzorować w domu, w kilku krokach, dzięki czemu poradzi sobie z tym przepisem nawet osoba robiąca pikle po raz pierwszy. To przetwory, które świetnie sprawdzą się na zimę. Są dobre zarówno na świeżo, jak i gdy poleżakują. Te pyszne pikle będą świetną opcją na przedłużenie życia cukinii. Sprawiają, że wszystkie potrawy z ich dodatkiem stają się niezwykle smaczne.

Wartości odżywcze pikli z cukinii

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(183g)
Energia (kalorie)
28.77 kcal
52.66 kcal
Białko
1.00 g
1.83 g
Fenyloalanina
0.03 mg
0.06 mg
Brak danych dla: miód.
czytaj dalej

Węglowodany w piklach z cukinii

Na 100g
Na porcję
(183g)
Węglowodany
5.92 g
10.83 g
Węglowodany przyswajalne
5.09 g
9.31 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.83 g
1.51 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(183g)
Tłuszcz
0.26 g
0.48 g
Tłuszcze nasycone
0.18 g
0.33 g
Tłuszcze nienasycone
0.08 g
0.15 g
Tłuszcze jednonasycone
0.01 g
0.01 g
Brak danych dla: ocet spirytusowy.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.07 g
0.13 g
Brak danych dla: ocet spirytusowy.
czytaj dalej
Tłuszcze trans
0.00 g
0.00 g
Cholesterol
0.00 mg
0.00 mg

Witaminy w przepisie na pikle z cukinii

Na 100g
Na porcję
(183g)
Witamina A
8.17 µg (mcg)
14.96 µg (mcg)
Witamina B6
0.13 mg
0.24 mg
Witamina B12
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina C
14.65 mg
26.81 mg
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina E
0.10 mg
0.18 mg
Retinol
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Tiamina
0.04 mg
0.07 mg
Ryboflawina
0.08 mg
0.14 mg
Niacyna
0.37 mg
0.68 mg
Foliany
19.70 µg (mcg)
36.05 µg (mcg)
Beta karoten
98.09 µg (mcg)
179.51 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na pikle z cukinii

Na 100g
Na porcję
(183g)
Sód
218.42 mg
399.71 mg
Potas
215.79 mg
394.90 mg
Wapń
14.27 mg
26.12 mg
Fosfor
31.77 mg
58.14 mg
Magnez
14.94 mg
27.34 mg
Żelazo
0.33 mg
0.60 mg
Cynk
0.27 mg
0.50 mg
Miedź
0.04 mg
0.08 mg
Mangan
0.16 mg
0.29 mg
Brak danych dla: miód.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pikli z cukinii 35
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w piklach z cukinii

Lista alergenów dla pikli z cukinii przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • gorczyca

Cena przygotowania pikli z cukinii

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cukinia
1500 g
5 szt
2.00
Za 300.0 g
Liczba opakowań 5
10.00
Za 1500 g
Sól
10 g
1 łyżka
1.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.01
Za 10 g
Ocet spirytusowy
250 ml
1 szklanka
3.00
Za 500.0 ml
Liczba opakowań 1
1.50
Za 250 ml
Miód
75 g
3 łyżki
15.00
Za 350.0 g
Liczba opakowań 1
3.21
Za 75 g
Koszt składników
29.00
Jak oceniasz przepis na pikle z cukinii
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób