Surówka z cukinii z majonezem

Opublikowano: 31.01.2022 r., 16:02 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Surówka z cukinii z majonezem podana w małej miseczce.
Surówka z cukinii z majonezem
Surówka z cukinii z majonezem to naprawdę wspaniała opcja na zdrowy i niskokaloryczny dodatek do dań głównych. Całość jest smaczna, pełna witamin i prosta.
Przygotowanie 10 min
113 kcal
Kcal w porcji
153 g
Wielkość porcji
15
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 6 porcji
  • Cukinia (600 g)
  • Seler naciowy (180 g)
  • Cebula szalotka (50 g)
  • Majonez (75 g)
  • Musztarda (10 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, szczypiorek
Sprzęt kuchenny
duża miska

Przepis na surówkę z cukinii z majonezem krok po kroku

Cukinię obierz i pokrój w drobną kostkę. Włóż do durszlaka i posyp solą. Pozostaw na 5-10 minut, a następnie ostrożnie wyciśnij wodę.

Seler naciowy i szalotki pokrój w kostkę i wymieszaj z cukinią.

W miseczce zmieszaj majonez i musztardę. Gotowym sosem polej surówkę.

Surówkę podawaj z posiekanym szczypiorkiem.

Jak oceniasz przepis na surówkę z cukinii z majonezem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 83,8% osób

Więcej informacji na temat surówki z cukinii z majonezem

Surówka z cukinii z majonezem to naprawdę wspaniała opcja na zdrowy i niskokaloryczny dodatek do dań głównych. Całość jest smaczna, pełna witamin i prosta.

Przepis na surówkę z cukinii z majonezem pozwala na stworzenie jednego z najprostszych dodatków do drugiego dania. Cukinia jest zwykle zjadana po obróbce termicznej, przez co tarci wiele swoich cennych składników. Najzdrowsza jest opcja świeża, dlatego warto znaleźć sposób na zwiększenie spożycia właśnie wersji nieprzetworzonej. Ta surówka na to pozwala. Dzięki niej można zajadać się pyszną surówką, a przy okazji dostarczyć sobie naprawdę sporo cennych właściwości. Do przygotowania tego dodatku nie trzeba zbyt dużo sprzętu kuchennego. Przyda się jednak tarka, gdyż starta w cienkie paseczki cukinia jest smaczniejsza. Można ją jednak przygotować również bez niego. Świetnie sprawdza się również pokrojona w plasterki. Wtedy dużo lepiej czuć jej smak.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić surówkę z cukinii i majonezu, by była niezwykle pyszna, to ten przepis sprawdzi się idealnie. Jego bazą jest oczywiście cukinia. To naprawdę świetne źródło wielu witamin i składników odżywczych. Choć wygląda niepozornie, dostarcza żelaza, które przydatne jest zwłaszcza na diecie roślinnej. Oprócz tego jest źródłem magnezu i potasu, pierwiastków, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania układu mięśniowego, ale również krwionośnego. Oprócz składników mineralnych dostarcza też witaminy C, która jest niezwykle ważna w kontekście zachowania zdrowego układu immunologicznego. Cukinia zawiera również wiele cennych antyoksydantów, które pomagają zachować zdrowy organizm, a także chronią przed pojawieniem się nowotworów. Jednym z głównych przeciwutleniaczy w cukinii jest beta-karoten, który występuje także w pomidorach czy dyni. Chroni on wzrok, a także serce. W wersji na surowo z dodatkiem majonezu pyszna. To dobra opcja również dla dzieci. Jest najlepsza latem, kiedy dostępna jest świeża cukinia. Wspaniale sprawdzi się do obiadu. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić surówkę z cukinii i majonezu w łatwy sposób, ten prosty przepis będzie świetną inspiracją. To pomysł na naprawdę wspaniały dodatek.

Alergeny w surówce z cukinii z majonezem

Lista alergenów dla surówki z cukinii z majonezem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler naciowy
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
    • Musztarda

Wartości odżywcze surówki z cukinii z majonezem

na 100g gotowej potrawy

To niezwykle zdrowy dodatek, który dostarcza wielu witamin.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(153g)
Energia (kcal)
74.24
113.59
Białko (g)
1.19
1.82
Fenyloalanina (mg)
0.04
0.06
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(153g)
Węglowodany (g)
3.65
5.58
Węglowodany przyswajalne (g)
2.45
3.75
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.19
1.82

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(153g)
Tłuszcz (g)
6.42
9.82
Tłuszcze nasycone (g)
1.29
1.98
Tłuszcze nienasycone (g)
5.13
7.85
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.39
2.12
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
3.74
5.72
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.02
0.02
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
3.44
5.27

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(153g)
Witamina A (µg (mcg))
12.24
18.73
Witamina B6 (mg)
0.14
0.21
Witamina B12 (µg (mcg))
0.01
0.02
Witamina C (mg)
12.79
19.57
Witamina D (µg (mcg))
0.02
0.03
Witamina E (mg)
0.41
0.62
Retinol (µg (mcg))
1.23
1.88
Tiamina (mg)
0.04
0.07
Ryboflawina (mg)
0.07
0.11
Niacyna (mg)
0.38
0.57
Foliany (µg (mcg))
25.16
38.50
Beta karoten (µg (mcg))
132.80
203.18

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(153g)
Sód (mg)
85.71
131.14
Potas (mg)
243.83
373.05
Wapń (mg)
21.73
33.24
Fosfor (mg)
35.82
54.80
Magnez (mg)
15.72
24.05
Żelazo (mg)
0.38
0.58
Cynk (mg)
0.28
0.42
Miedź (mg)
0.05
0.07
Mangan (mg)
0.15
0.24
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny surówki z cukinii z majonezem 15
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania surówki z cukinii z majonezem

Koszt składników
26.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cukinia
600 g
2.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 2
4.00
Za 600 g
Seler naciowy
180 g
10.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
4.50
Za 180 g
Cebula szalotka
50 g
6.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 50 g
Majonez
75 g
4.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
1.11
Za 75 g
Musztarda
10 g
2.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.11
Za 10 g
Koszt składników
26.00