Surówka z białej kapusty z koperkiem

Opublikowano: 02.02.2022 r., 12:52 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Świeża surówka z kapusty i koperku
Surówka z białej kapusty z koperkiem
Surówka z białej kapusty z koperkiem jest zdrowa, a przy okazji naprawdę łatwa w przygotowaniu. Będzie idealnym dodatkiem do wszelakich dań głównych, nie tylko mięsnych.
Przygotowanie 15 min
81 kcal
Kcal w porcji
131 g
Wielkość porcji
25
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 8 porcji
  • Kapusta biała (600 g)
  • Marchewka (180 g)
  • Cebula czerwona (100 g)
  • Musztarda (25 g)
  • Majonez (50 g)
  • Jogurt naturalny (50 ml)
  • Koperek ogrodowy świeży (45 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ocet winny
Sprzęt kuchenny
tarka, duża miska, szatkownica

Przepis na surówkę z białej kapusty z koperkiem krok po kroku

Kapustę opłucz i poszatkuj przy pomocy szatkownicy.

Marchew i cebulę zetrzyj na tarce o dużych oczkach.

W miseczce wymieszaj musztardę, majonez, jogurt i ocet. Dopraw solą i pieprzem do smaku.

Warzywa wymieszaj z sosem i posyp posiekanym koperkiem.

Jak oceniasz przepis na surówkę z białej kapusty z koperkiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,8% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat surówki z białej kapusty z koperkiem

Surówka z białej kapusty z koperkiem jest zdrowa, a przy okazji naprawdę łatwa w przygotowaniu. Będzie idealnym dodatkiem do wszelakich dań głównych, nie tylko mięsnych. To naprawdę wartościowy dodatek, który można przygotować z kilku produktów, które są tanie i łatwo dostępne.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić surówkę z białej kapusty z koperkiem, która zachwyca smakiem, a przy okazji jest niezwykle prosta, to ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Do jej stworzenia nie potrzeba żadnej obróbki termicznej, co jest największym plusem. Jednak przyda się za to szatkownica, która pozwala na szybszą i mniej pracochłonną obróbkę wstępną. Ta surówka jest bardzo prosta, ale jednocześnie wciąż smaczna i ciekawa. Będzie dobrym rozwiązaniem również dla początkujących osób, które dopiero zaczynają swoją przygodę z gotowaniem, ze względu na mały stopień skomplikowania.

Przepis na surówkę z białej kapusty z koperkiem jest wspaniałym sposobem na włączenie do swojej diety znacznej ilości warzyw, w naprawdę smaczny sposób. Całość zajmuje tylko kilka chwil. Wszystkie składniki są łatwo dostępne w każdym większym sklepie. Głównym jest oczywiście biała kapusta. To warzywo niezwykle niedoceniane. Warto to zmienić, gdyż jest bogactwem wielu cennych składników mineralnych i odżywczych. Zawiera naprawdę sporo witaminy A, która nazywana jest substancją młodości nie bez powodu, dba ona bowiem o prawidłową kondycję skóry, włosów i paznokci, a także dobry wzrok. Dodatkowo kapusta dostarcza również witaminy C, która jest antyoksydantem o silnym działaniu przeciwnowotworowym, ale również wspiera działanie układu odpornościowego. Ze względu na to, że kapusty nie poddaje się obróbce termicznej, witaminy tej jest naprawdę sporo. Do całości dodaje się również świeży koperek, który poza wspaniałym smakiem ma również dobroczynny wpływ na zdrowie, zwłaszcza na układ pokarmowy. Olejki eteryczne, które są w nim zawarte, stymulują wydzielanie żółci i soków żołądkowych, co ułatwia trawienie. Dlatego ta surówka to doskonały pomysł na dodatek do obiadu. Jest nie tylko smaczna i zdrowa, ale również szybka.

Alergeny w surówce z białej kapusty z koperkiem

Lista alergenów dla surówki z białej kapusty z koperkiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Musztarda
    • Majonez
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt naturalny

W przepisie na surówkę z białej kapusty z koperkiem nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • ocet winny
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze surówki z białej kapusty z koperkiem

na 100g gotowej potrawy

To zdrowy dodatek, który powinien gościć w diecie na co dzień.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(131g)
Energia (kcal)
62.51
81.89
Białko (g)
1.52
2.00

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(131g)
Węglowodany (g)
6.42
8.41
Węglowodany przyswajalne (g)
4.19
5.48
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.23
2.93

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(131g)
Tłuszcz (g)
3.80
4.98
Tłuszcze nasycone (g)
0.79
1.03
Tłuszcze nienasycone (g)
3.01
3.95
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.85
1.12
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.16
2.83
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.01
0.01
Brak danych dla: musztarda, jogurt naturalny.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
2.10
2.74

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(131g)
Witamina A (µg (mcg))
163.50
214.18
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.11
0.14
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.03
0.05
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
26.01
34.07
Witamina D (µg (mcg))
0.07
0.09
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.36
0.48
Brak danych dla: cebula czerwona, koperek ogrodowy świeży.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.81
1.06
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.06
0.07
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.06
0.08
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.39
0.51
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
35.23
46.16
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
1445.31
1893.36
Brak danych dla: cebula czerwona, koperek ogrodowy świeży.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(131g)
Sód (mg)
84.82
111.12
Potas (mg)
200.30
262.39
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Wapń (mg)
50.12
65.66
Fosfor (mg)
34.73
45.50
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Magnez (mg)
13.37
17.51
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.65
0.86
Cynk (mg)
0.25
0.33
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.03
0.04
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny surówki z białej kapusty z koperkiem 25
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania surówki z białej kapusty z koperkiem

Koszt składników
21.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kapusta biała
600 g
5.00
Za 2000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 600 g
Marchewka
180 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 180 g
Cebula czerwona
100 g
1.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 100 g
Musztarda
25 g
2.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.28
Za 25 g
Majonez
50 g
4.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
0.74
Za 50 g
Jogurt naturalny
50 ml
1.80
Za 180,0 ml
Liczba opakowań 1
0.50
Za 50 ml
Koperek ogrodowy świeży
45 g
2.50
Za 25,0 g
Liczba opakowań 2
4.50
Za 45 g
Koszt składników
21.30