Submarino

Opublikowano: 30.11.2021 r., 9:23 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Submarino podane w szklance.
Submarino
Submarino to tradycyjny argentyński deser. Pyszna gorąca czekolada jest doskonała na chłodne zimowe dni, można ją podać jako dodatek do deseru lub pić samodzielnie.
Przygotowanie 2 min
Gotowanie 5 min
425 kcal
Kcal w porcji
310 g
Wielkość porcji
26
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 2 porcji
  • Mleko 3,2% - 2 szklanki (500 ml)
  • Śmietanka kremowa 30% (50 g)
  • Czekolada gorzka (70 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
ekstrakt waniliowy
Sprzęt kuchenny
kuchenka, rondelek

Przepis na submarino krok po kroku

Mleko i śmietankę wlej do rondla i podgrzej, aż zacznie wrzeć.

Dodaj aromat waniliowy i wymieszaj.

Mleko przelej do kubków i podawaj z kostkami czekolady na talerzyku obok.

Czekoladę dodaj do gorącego mleka i wymieszaj łyżką.

Jak oceniasz przepis na submarino
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 78,9% osób

Więcej informacji na temat submarino

Submarino to tradycyjny argentyński napój. Gorąca czekolada podana w niekonwencjonalny sposób jest bardzo dobrym pomysłem na napój do deseru lub samodzielny deser. Przepis na el submarino jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go wykonać. Do zrobienia submarino potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mleko krowie, czekolada gorzka 80%, śmietanka kremówka 30%, aromat waniliowy.

Jak zrobić el submarino? Mleko i śmietankę wlej do rondla i podgrzej, aż zacznie wrzeć. Dodaj aromat waniliowy i wymieszaj. Mleko przelej do kubków i podawaj z kostkami czekolady na talerzyku obok. Czekoladę dodaj do gorącego mleka i wymieszaj łyżką.

Kakao, z którego powstaje czekolada, pozyskiwane z rośliny zwanej kakaowcem rośnie w lasach tropikalnych klimatu równikowego. Kakao jest cennym źródłem magnezu, związki zawarte w ziarnach kakaowca mają działanie odprężające. Kakao zawiera kwasy tłuszczowe jednonienasycone, witaminy z grupy B oraz fosfor, cynk i żelazo. Witaminy z grupy B odpowiadają za metabolizm wielu związków w naszym ciele. Żelazo natomiast jest niezbędne do prawidłowego transportu tlenu przez erytrocyty do wszystkich komórek naszego ciała. Mleko jest produktem pochodzącym od zwierząt. Wyróżnić możemy kilka rodzajów mleka takiej jak mleko pełne, półtłuste i chude. W zależności od rodzaju przygotowywanej potrawy możemy wybrać odpowiednią zawartość tłuszczu w mleku. W Polsce najbardziej popularnym rodzajem mleka jest mleko krowie, rzadziej kozie i owcze. Mleko krowie jest doskonałym źródłem wapnia, zawiera tłuszcz mleczny, który jest zemulgowaną formą kwasów tłuszczowych mających możliwość wchłaniania się bezpośrednio bez potrzeby trawienia.

Podsumowując, nazwa napoju nawiązuje do łodzi podwodnej, którą symbolizuje czekolada umieszczana w gorącym mleku. Pozwól, aby każdy miał możliwość dodać tyle czekolady, ile uważa za słuszne. Deser możesz także przygotować z czekolady mlecznej lub białej, a także połączyć wszystkie rodzaje czekolad w jednym kubku. Ciekawym dodatkiem do gorącej czekolady są domowe konfitury.

Alergeny w submarino

Lista alergenów dla submarino przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%
    • Śmietanka kremowa 30%

Wartości odżywcze submarino

na 100g gotowej potrawy

Submarino to słodki deser. Zawiera on sporo składników mineralnych zawartych w gorzkiej czekoladzie. Mleko jest doskonałym źródłem tłuszczu mlecznego oraz laktozy. Deser jest stosunkowo nisko kaloryczny i spożywać go mogą także osoby chorujące na cukrzycę.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(310g)
Energia (kcal)
137.31
425.65
Białko (g)
3.51
10.89

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(310g)
Węglowodany (g)
9.95
30.84
Węglowodany przyswajalne (g)
9.05
28.04
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.90
2.80

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(310g)
Tłuszcz (g)
9.32
28.91
Tłuszcze nasycone (g)
7.24
22.45
Tłuszcze nienasycone (g)
2.08
6.45

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(310g)
Sód (mg)
31.78
98.51
Szacunkowy indeks glikemiczny submarino 26
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania submarino

Koszt składników
10.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mleko 3,2%
500 ml
2 szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.25
Za 500 ml
Śmietanka kremowa 30%
50 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 50 g
Czekolada gorzka
70 g
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
3.50
Za 70 g
Koszt składników
10.50