Przepis na submarino krok po kroku

Składniki dla 2 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
ekstrakt waniliowy
To będzie niezbędne
kuchenka, rondelek

Mleko i śmietankę wlej do rondla i podgrzej, aż zacznie wrzeć.

Dodaj aromat waniliowy i wymieszaj.

Mleko przelej do kubków i podawaj z kostkami czekolady na talerzyku obok.

Czekoladę dodaj do gorącego mleka i wymieszaj łyżką.

Submarino podane w szklance.
Submarino
Koszt przygotowania dania
5.50 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
425 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
26

Submarino - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o submarino

Submarino to tradycyjny argentyński napój. Gorąca czekolada podana w niekonwencjonalny sposób jest bardzo dobrym pomysłem na napój do deseru lub samodzielny deser. Przepis na el submarino jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go wykonać. Do zrobienia submarino potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mleko krowie, czekolada gorzka 80%, śmietanka kremówka 30%, aromat waniliowy.

Jak zrobić el submarino? Mleko i śmietankę wlej do rondla i podgrzej, aż zacznie wrzeć. Dodaj aromat waniliowy i wymieszaj. Mleko przelej do kubków i podawaj z kostkami czekolady na talerzyku obok. Czekoladę dodaj do gorącego mleka i wymieszaj łyżką.

Kakao, z którego powstaje czekolada, pozyskiwane z rośliny zwanej kakaowcem rośnie w lasach tropikalnych klimatu równikowego. Kakao jest cennym źródłem magnezu, związki zawarte w ziarnach kakaowca mają działanie odprężające. Kakao zawiera kwasy tłuszczowe jednonienasycone, witaminy z grupy B oraz fosfor, cynk i żelazo. Witaminy z grupy B odpowiadają za metabolizm wielu związków w naszym ciele. Żelazo natomiast jest niezbędne do prawidłowego transportu tlenu przez erytrocyty do wszystkich komórek naszego ciała. Mleko jest produktem pochodzącym od zwierząt. Wyróżnić możemy kilka rodzajów mleka takiej jak mleko pełne, półtłuste i chude. W zależności od rodzaju przygotowywanej potrawy możemy wybrać odpowiednią zawartość tłuszczu w mleku. W Polsce najbardziej popularnym rodzajem mleka jest mleko krowie, rzadziej kozie i owcze. Mleko krowie jest doskonałym źródłem wapnia, zawiera tłuszcz mleczny, który jest zemulgowaną formą kwasów tłuszczowych mających możliwość wchłaniania się bezpośrednio bez potrzeby trawienia.

Podsumowując, nazwa napoju nawiązuje do łodzi podwodnej, którą symbolizuje czekolada umieszczana w gorącym mleku. Pozwól, aby każdy miał możliwość dodać tyle czekolady, ile uważa za słuszne. Deser możesz także przygotować z czekolady mlecznej lub białej, a także połączyć wszystkie rodzaje czekolad w jednym kubku. Ciekawym dodatkiem do gorącej czekolady są domowe konfitury.

Wartości odżywcze submarino

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(310g)
Energia (kalorie)
137.31 kcal
425.65 kcal
Białko
3.51 g
10.89 g

Węglowodany w submarino

Na 100g
Na porcję
(310g)
Węglowodany
9.95 g
30.84 g
Węglowodany przyswajalne
9.05 g
28.04 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.90 g
2.80 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(310g)
Tłuszcz
9.32 g
28.91 g
Tłuszcze nasycone
7.24 g
22.45 g
Tłuszcze nienasycone
2.08 g
6.45 g

Składniki mineralne w przepisie na submarino

Na 100g
Na porcję
(310g)
Sód
31.78 mg
98.51 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny submarino 26
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w submarino

Lista alergenów dla submarino przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%
    • Śmietanka kremowa 30%

Cena przygotowania submarino

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mleko 3,2%
500 ml
2 szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.25
Za 500 ml
Śmietanka kremowa 30%
50 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 50 g
Czekolada gorzka
70 g
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
3.50
Za 70 g
Koszt składników
10.50
Jak oceniasz przepis na submarino
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób