Spaghetti z marchewką

Opublikowano: 13.10.2022 r., 13:45 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Makaron z marchewką na talerzu
Spaghetti z marchewką
Wegetariańskie spaghetti z marchewką to idealny pomysł na obiad nie tylko dla osób na diecie roślinnej ale dla wszystkich. Pamiętaj, że obiad bez mięs powinien znaleźć się w Twoim domu minimum raz w tygodniu.
Przygotowanie 15 min
Gotowanie i Smażenie 15 min
268 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
80
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 2 porcji
  • Makaron spaghetti - 1 szklanka (250 g)
  • Oliwa z oliwek - 1 łyżka (10 ml)
  • Cebula - 1 sztuka (100 g)
  • Czosnek - 1 ząbek (5 g)
  • Passata pomidorowa - 1 szklanka (250 g)
  • Marchewka - 2 sztuki (120 g)
  • Tofu wzbogacane wapniem - 1 kostka (180 g)
  • Seler korzeniowy - 1 kawałek (100 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, garnek

Przepis na spaghetti z marchewką krok po kroku

Makaron ugotuj w lekko osolonej wodzie.

Oliwę z oliwek rozgrzej na patelni, zeszklij drobno pokrojoną cebulę i czosnek.

Warzywa obierz ze skóry i zetrzyj na tarce. Dodaj na patelnię.

Tofu odciśnij z zalewy i rozdrobnij w palcach, dodaj na patelnię.

Na końcu wlej passatę i dopraw do smaku.

Podgrzewaj przez 10 minut i dodaj makaron.

Jak oceniasz przepis na spaghetti z marchewką
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,7% osób

Więcej informacji na temat spaghetti z marchewką

Pasta to drugie pod względem popularności danie włoskie zaraz po pizzy.

Chrupiący placek z Twoimi ulubionymi dodatkami i spaghetti bolognese to dania sławne na cały świat.

Oba doczekały się wielu pysznych modyfikacji. Dzisiaj przedstawię Ci przepis na spaghetti z marchewką. Poradzi sobie z nim nawet osoba, która nie ma doświadczenia kulinarnego. Danie jest szybkie i łatwe w przygotowaniu. Mój prosty przepis to dobry pomysł na obiad lub kolację z rodziną.

Aby przygotować spaghetti z marchewką, będziesz potrzebować kilku ogólnodostępnych składników, czyli makaron, oliwa z oliwek, cebula, czosnek, marchewka, seler i tofu.

Przy wyborze tofu zwróć uwagę na zwartość wapnia. Produkty roślinne charakteryzują się jego mniejszą zawartością niż tradycyjny nabiał, dlatego warto tutaj wybierać produkty fortyfikowane tym składnikiem mineralnym. Wtedy są one w stanie zapewnić nam taką samą ilość wapnia co tradycyjny produkt. Dla przykładu 1 szklanka mleka krowiego dostarcza nam 250 mg wapnia, jeśli sięgniemy p napój roślinny sojowy, który będzie fortyfikowany, uzyskamy podobną ilość. Należy pamiętać, że wapń jest niezwykle ważny dla naszego organizmu. To główny składnik budulcowy naszych kości, zębów, ale także zapewnia wytrzymałość naszych mięśni, uczestniczy w procesach skurczu i rozkurczu mięśni.

Dlatego koniecznie zwracaj uwagę na jego zawartość w produktach roślinnych, ale nie tylko.

W moim przepisie użyłam tradycyjny makaron spaghetti, który naturalnie zawiera w swoim składzie gluten. Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Osoby te powinny korzystać właśnie z takich produktów i zwracać szczególną uwagę na symbol przekreślonego kłosa, oznacza on, że produkt nie zawiera więcej niż 20 ppm (20 mg na kg produktu) glutenu w swoim składzie.

Gluten jest jak najbardziej bezpieczny i nieszkodliwy dla osób zdrowych i nie należy go wykluczać, bazując na modowych trenach. Odstawienie glutenu ze swojej diety na własną rękę może doprowadzić do zaburzeń wchłaniania.

Dokładnie, jak zrobić spaghetti z marchewką opisuję nieco niżej, przygotuj je, przekonaj się, że jest najlepsze.

Alergeny w spaghetti z marchewką

Lista alergenów dla spaghetti z marchewką przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • makaron spaghetti
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Tofu wzbogacane wapniem
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler korzeniowy

Wartości odżywcze spaghetti z marchewką

na 100g gotowej potrawy

W podobny sposób możesz przygotować spaghetti z dodatkiem mięsa, wystarczy zamienić je na tofu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
134.37
268.74
Białko (g)
5.56
11.12

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
23.67
47.34
Węglowodany przyswajalne (g)
19.98
39.95
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
3.70
7.39

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
2.61
5.23
Tłuszcze nasycone (g)
0.76
1.52
Tłuszcze nienasycone (g)
1.85
3.71
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.99
1.98
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.86
1.73
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: oliwa z oliwek, tofu wzbogacane wapniem.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
0.00
0.00
Brak danych dla: makaron spaghetti.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina B6 (mg)
0.16
0.32
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
5.00
9.99
Brak danych dla: makaron spaghetti.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: makaron spaghetti.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.75
1.50
Tiamina (mg)
0.13
0.26
Ryboflawina (mg)
0.09
0.18
Niacyna (mg)
2.56
5.11
Foliany (µg (mcg))
24.82
49.65

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
72.21
144.42
Potas (mg)
303.49
606.99
Wapń (mg)
84.46
168.92
Fosfor (mg)
116.82
233.65
Magnez (mg)
41.10
82.20
Żelazo (mg)
2.35
4.70
Cynk (mg)
0.91
1.81
Miedź (mg)
0.23
0.46
Mangan (mg)
0.73
1.45
Brak danych dla: cebula, marchewka.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny spaghetti z marchewką 80
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania spaghetti z marchewką

Koszt składników
51.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Makaron spaghetti
250 g
1 szklanka
4.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 250 g
Oliwa z oliwek
10 ml
1 łyżka
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.40
Za 10 ml
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Czosnek
5 g
1 ząbek
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 5 g
Passata pomidorowa
250 g
1 szklanka
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 250 g
Marchewka
120 g
2 sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 120 g
Tofu wzbogacane wapniem
180 g
1 kostka
6.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.40
Za 180 g
Seler korzeniowy
100 g
1 kawałek
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 100 g
Koszt składników
51.50