Sos BBQ
- Sos Worcestershire (100 ml)
- Sos sojowy (25 ml)
- Cukier trzcinowy (25 g)
- Musztarda (10 g)
- Ocet winny (20 ml)
- Czosnek (10 g)
- Ketchup (50 g)
- Mąka ziemniaczana (10 g)
Przepis na sos bbq krok po kroku
Do garnka włóż wszystkie składniki sosu poza mąką (czosnek powinien być obrany i przeciśnięty przez praskę).
Składniki wymieszaj i zagotuj, następnie gotuj sos przez 5 minut na małym ogniu.
Mąkę wymieszaj z 2 łyżkami wody, następnie dodaj ją pod koniec gotowania do sosu.
Całość dokładnie wymieszaj, sos przełóż do mniejszego pojemniczka i pozostaw do wystygnięcia.
Więcej informacji na temat sosu bbq
Sos barbecue jest bardzo popularnym sosem w kuchni amerykańskiej. Sos bbq jest używany do przyprawiania różnych potraw mięsnych takich jak żeberka, wołowina, kurczak. Jak sama nazwa wskazuje sos nadaje się idealnie jako dodatek na grilla. Przepis na sos barbecue jest łatwy w przygotowaniu, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia kulinarnego, aby go wykonać. Jest to prosty przepis i szybki z którym poradzi sobie każda osoba. Jak zrobić sos barbecue? Składniki które będą potrzebne do przygotowania sosu to sos Worcestershire, sos sojowy, cukier trzcinowy, musztarda, ocet winny, czosnek, ketchup i mąka ziemniaczana.
Jak zrobić domowy sos barbecue? Do garnka włóż wszystkie składniki oprócz mąki (czosnek przeciśnięty przez praskę). Składniki gotuj przez 5 minut na małym ogniu. W oddzielnej misce mąkę ziemniaczaną wymieszaj z 2 łyżkami wody i dodaj do sosu pod koniec gotowania. Całość dokładnie wymieszaj i przełóż do mniejszych pojemniczków. Sos grillowy mamy gotowy. Podawaj sos po wystygnięciu.
Ketchup używany do przygotowania sosu jest produktem, który zawiera spore ilości likopenu (większe niż pomidor surowy). Związek ten należy do grupy karotenoidów, czyli barwników roślinnych. Jest jednym z przeciwutleniaczy, który zmniejsza proces powstawania wolnych rodników i zmniejsza ryzyko rozwoju choroby nowotworowej. Dodatkowo jest to związek chemiczny, który spowalnia procesy starzenia się skóry.
Podsumowując sos barbecue nadawać będzie się idealnie jako dodatek na grilla ze znajomymi lub z rodziną. Sos idealnie komponuję się jako dodatek do mięs z grilla. Sos możemy wykorzystać też na co dzień w kuchni jako dodatek do tortilli lub do burgerów. Możemy w sosie marynować różne rodzaje mięsa. Sos barbecue ma bardzo charakterystyczny smak i zapach wędzonki. Jego smak jest słodko-kwaśny. Sos bbq często możemy spotkać jako dodatek w pizzeriach do pizzy. Jest to doskonały wybór, ponieważ sos poza tym, że jest smaczny to dostarcza stosunkowo mało kalorii - dlatego starowi dobry wybór jeśli lubimy dania z dodatkiem sosu.
Alergeny w sosie bbq
Lista alergenów dla sosu BBQ przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Sos Worcestershire
- Sos sojowy
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Sos Worcestershire
-
Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Sos sojowy
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Musztarda
-
Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
- Ocet winny
Wartości odżywcze sosu bbq
Ketchup używany do przygotowania sosu jest produktem, który zawiera spore ilości likopenu (większe niż pomidor surowy). Związek ten należy do grupy karotenoidów, czyli barwników roślinnych. Jest jednym z przeciwutleniaczy, który zmniejsza proces powstawania wolnych rodników i zmniejsza ryzyko rozwoju choroby nowotworowej.
Energia i białka
(25g)
Węglowodany
(25g)
Tłuszcze
(25g)
Witaminy
(25g)
Składniki mineralne
(25g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.