Przepis na śledzie po kaszubsku z rodzynkami krok po kroku

Składniki dla 6 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ocet spirytusowy, liść laurowy, cynamon
To będzie niezbędne
patelnia duża

Jeżeli jest taka potrzeba to namocz śledzie.

W tym czasie rozgrzej olej na patelni. Pokrój cebulę w cienkie piórka. Podsmaż aż zmięknie. Gy będzie miękka dorzuć koncentrat pomidorowy, rodzynki, pieprz, sól, cukier, pół łyżeczki cynamonu, 2 łyżki octu i 2 liście laurowe. Przez chwilę wszystko podgrzewaj.

Śledzie pokrój w nieduże paski. Wymieszaj z resztą składników i zostaw na kilkanaście godzin.

Śledzie po kaszubsku z rodzynkami
Śledzie po kaszubsku z rodzynkami
Koszt przygotowania dania
29.41 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
367 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
57

Śledzie po kaszubsku z rodzynkami - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o śledziach po kaszubsku z rodzynkami

Pyszne śledzie po kaszubsku w lekko słodkiej wersji, bo z rodzynkami. Całość dopełnia rozgrzewający aromat cynamonu – niebo w gębie. Przepis godny polecenia każdemu. Przygotowanie przepisu jest nieskomplikowane. Bardzo łatwo i szybko się go robi. Śledź jest zanurzony w pysznym pomidorowym sosie z cebulą oraz w rodzynkach. Sos opiera się o koncentrat pomidorowy, dzięki czemu wszystkie składniki są ze sobą wspaniale połączone. Podawaj ze świeżym pieczywem, ponieważ tak smakuje najlepiej. Super przepis na przykład na święta.

Te sałatkę – śledzie po kaszubsku z rodzynkami - zrób minimum dzień wcześniej. To ważne, ponieważ takie śledzie z rodzynkami są najlepsze tylko gdy wszystkie składniki będą miały szansę by się przegryźć. Śledzie po kaszubsku będą jeszcze pyszniejsze, bardziej wyraziste w smaku i aromatyczne. Jako przystawka sprawdza się na każdej uroczystości, także w zwykły dzień jest fajną propozycją na pyszną sałatkę.

Przepis jest znakomity. Pyszne połączenie słoności filetów śledziowych ze słodkością rodzynek. Wszystko się idealnie balansuje i powstaje coś, co jest godne spróbowania. Cynamon nie jest koniecznością, ale warto spróbować tej wersji. Jest to pyszna i rozgrzewająca opcja, idealna na zimny dzień.

Zorientuj się prze przygotowaniem przepisu jak słone są śledzie. Jeżeli są one zbyt słone należy je wymoczyć. Moczyć filety śledziowe można w mleku albo wodzie. Dobrze sprawdza się także wykorzystanie kefiru albo maślanki. Jeśli wykorzystasz nabiał (mleko, maślankę czy nabiał) wtedy filety śledziowe stają się delikatniejsze. To, ile należy moczyć śledzie, jest uzależnione od stopnia słonego smaku przed moczeniem. Zazwyczaj wystarczy 2 godziny. Czasami może to być krócej, a czasami dłużej. Im dłużej moczy się śledzie tym mają mniej soli w sobie. Uważać trzeba, by nie przesadzić z czasem moczenia. Gdy za długo będzie się moczyć śledzie mogą one stracić smak. Do zrobienia przepisu dobre będą zarówno śledzie w occie, jak i śledzie w oleju bądź filety śledziowe w solance.

Wartości odżywcze śledzi po kaszubsku z rodzynkami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(240g)
Energia (kalorie)
153.23 kcal
367.76 kcal
Białko
10.03 g
24.06 g

Węglowodany w śledziach po kaszubsku z rodzynkami

Na 100g
Na porcję
(240g)
Węglowodany
16.04 g
38.51 g
Węglowodany przyswajalne
14.16 g
33.98 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.89 g
4.53 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(240g)
Tłuszcz
6.00 g
14.41 g
Tłuszcze nasycone
1.75 g
4.21 g
Tłuszcze nienasycone
4.25 g
10.20 g
Tłuszcze jednonasycone
2.78 g
6.66 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
1.47 g
3.54 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol
29.45 mg
70.69 mg

Witaminy w przepisie na śledzie po kaszubsku z rodzynkami

Na 100g
Na porcję
(240g)
Witamina A
24.40 µg (mcg)
58.57 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.38 mg
0.91 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
6.73 µg (mcg)
16.14 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
5.73 mg
13.75 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
2.06 µg (mcg)
4.95 µg (mcg)
Retinol
13.74 µg (mcg)
32.99 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.08 mg
0.19 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.17 mg
0.40 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
2.19 mg
5.26 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
11.01 µg (mcg)
26.42 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
126.58 µg (mcg)
303.79 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na śledzie po kaszubsku z rodzynkami

Na 100g
Na porcję
(240g)
Sód
57.23 mg
137.35 mg
Potas
448.61 mg
1076.65 mg
Wapń
41.80 mg
100.32 mg
Fosfor
144.11 mg
345.86 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
27.91 mg
66.98 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
1.37 mg
3.28 mg
Cynk
0.64 mg
1.52 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.15 mg
0.35 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny śledzi po kaszubsku z rodzynkami 57
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w śledziach po kaszubsku z rodzynkami

Lista alergenów dla śledzi po kaszubsku z rodzynkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Śledź filet

Cena przygotowania śledzi po kaszubsku z rodzynkami

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Śledź filet
700 g
14.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
19.60
Za 700 g
Cebula
300 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Rodzynki
200 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Koncentrat pomidorowy
200 g
1.50
Za 80,0 g
Liczba opakowań 3
3.75
Za 200 g
Cukier
6 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.01
Za 6 g
Olej rzepakowy
20 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Koszt składników
50.00
Jak oceniasz przepis na śledzie po kaszubsku z rodzynkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób