Śledzie po kaszubsku z rodzynkami
- Śledź filet (700 g)
- Cebula (300 g)
- Rodzynki (200 g)
- Koncentrat pomidorowy (200 g)
- Cukier (6 g)
- Olej rzepakowy (20 ml)
Przepis na śledzie po kaszubsku z rodzynkami krok po kroku
Jeżeli jest taka potrzeba to namocz śledzie.
W tym czasie rozgrzej olej na patelni. Pokrój cebulę w cienkie piórka. Podsmaż aż zmięknie. Gy będzie miękka dorzuć koncentrat pomidorowy, rodzynki, pieprz, sól, cukier, pół łyżeczki cynamonu, 2 łyżki octu i 2 liście laurowe. Przez chwilę wszystko podgrzewaj.
Śledzie pokrój w nieduże paski. Wymieszaj z resztą składników i zostaw na kilkanaście godzin.
-
Śledzie pod pierzynką
-
Śledzie w occie
-
Śledzie po japońsku
-
Śledzie salsa na ostro
-
Śledzie z żurawiną i czerwoną cebulą
-
Śledzie salsa
-
Śledzie po wiejsku
-
Śledzie po kaszubsku
-
Śledzie po giżycku
-
Śledzie po cygańsku
-
Tatar ze śledzia z majonezem
-
Śledzie po meksykańsku
-
Śledzie w śmietanie z jabłkiem
-
Sałatka śledziowa z ziemniakami
-
Matiasy
-
Śledź w oleju
-
Kiszone śledzie
-
Rolmopsy
-
Śledzie na wigilię
Więcej informacji na temat śledzi po kaszubsku z rodzynkami
Pyszne śledzie po kaszubsku w lekko słodkiej wersji, bo z rodzynkami. Całość dopełnia rozgrzewający aromat cynamonu – niebo w gębie. Przepis godny polecenia każdemu. Przygotowanie przepisu jest nieskomplikowane. Bardzo łatwo i szybko się go robi. Śledź jest zanurzony w pysznym pomidorowym sosie z cebulą oraz w rodzynkach. Sos opiera się o koncentrat pomidorowy, dzięki czemu wszystkie składniki są ze sobą wspaniale połączone. Podawaj ze świeżym pieczywem, ponieważ tak smakuje najlepiej. Super przepis na przykład na święta.
Te sałatkę – śledzie po kaszubsku z rodzynkami - zrób minimum dzień wcześniej. To ważne, ponieważ takie śledzie z rodzynkami są najlepsze tylko gdy wszystkie składniki będą miały szansę by się przegryźć. Śledzie po kaszubsku będą jeszcze pyszniejsze, bardziej wyraziste w smaku i aromatyczne. Jako przystawka sprawdza się na każdej uroczystości, także w zwykły dzień jest fajną propozycją na pyszną sałatkę.
Przepis jest znakomity. Pyszne połączenie słoności filetów śledziowych ze słodkością rodzynek. Wszystko się idealnie balansuje i powstaje coś, co jest godne spróbowania. Cynamon nie jest koniecznością, ale warto spróbować tej wersji. Jest to pyszna i rozgrzewająca opcja, idealna na zimny dzień.
Zorientuj się prze przygotowaniem przepisu jak słone są śledzie. Jeżeli są one zbyt słone należy je wymoczyć. Moczyć filety śledziowe można w mleku albo wodzie. Dobrze sprawdza się także wykorzystanie kefiru albo maślanki. Jeśli wykorzystasz nabiał (mleko, maślankę czy nabiał) wtedy filety śledziowe stają się delikatniejsze. To, ile należy moczyć śledzie, jest uzależnione od stopnia słonego smaku przed moczeniem. Zazwyczaj wystarczy 2 godziny. Czasami może to być krócej, a czasami dłużej. Im dłużej moczy się śledzie tym mają mniej soli w sobie. Uważać trzeba, by nie przesadzić z czasem moczenia. Gdy za długo będzie się moczyć śledzie mogą one stracić smak. Do zrobienia przepisu dobre będą zarówno śledzie w occie, jak i śledzie w oleju bądź filety śledziowe w solance.
Alergeny w śledziach po kaszubsku z rodzynkami
Lista alergenów dla śledzi po kaszubsku z rodzynkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Śledź filet
Wartości odżywcze śledzi po kaszubsku z rodzynkami
Jest to przepis, który jest źródłem kwasów omega-3. Są to ważne dla zdrowia kwasy tłuszczowe.
Energia i białka
(240g)
Węglowodany
(240g)
Tłuszcze
(240g)
Witaminy
(240g)
Składniki mineralne
(240g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.