Sernik z wiórkami kokosowymi

Opublikowano: 25.01.2022 r., 15:23 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Sernik z kokosem na talerzu
Sernik z wiórkami kokosowymi
Sernik z dodatkiem kokosa jest jeszcze bardziej wilgotny i pyszny w smaku. Poznaj mój szybki sposób na pyszny sernik i przekonaj się sam.
Przygotowanie 60 min
Pieczenie i Miksowanie 45 min
326 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
95
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 15 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 - 2 szklanki (500 g)
  • Cukier puder - 4 łyżki (40 g)
  • Masło - 1 kostka (200 g)
  • Żółtko jajka (2 szt.)
  • Śmietana 18% - 3 łyżki (30 g)
  • Twaróg sernikowy - 1 opakowanie (500 g)
  • Budyń (proszek) - 1 opakowanie (80 g)
  • Jajko (3 szt.)
  • Wiórki kokosowe - 1/2 szklanki (125 g)
  • Cukier - 1/4 szklanki (60 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, blacha do pieczenia 20x25 cm, miska

Przepis na sernik z wiórkami kokosowymi krok po kroku

Mąkę przesiej przez sitko do miski, dodaj masło, cukier puder i żółtka.

Zagnieć ciasto, dodaj kieliszek zimnej wody i uformuj kulę.

Podziel na dwie części i odłóż do lodówki na 30 minut.

Twaróg przełóż do miski, dodaj cukier, śmietanę i miksuj.

Wbij jajka i dodaj budyń, miksuj na gładką masę.

Dodaj wiórki koksowe.

Jedną kulę ciasta rozwałkuj i wyłóż nią blachę do pieczenia, dodaj masę sernikową i kolejną porcję ciasta. Możesz ją rozrywać na kawałki, aby powstała kruszonka.

Upiecz ciasto w piekarniku przez 50 minut w 180 stopniach C.

Jak oceniasz przepis na sernik z wiórkami kokosowymi
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,5% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat sernika z wiórkami kokosowymi

Masz ochotę na słodki deser, który szybko przygotujesz w swoim domu? Mam dla Ciebie przepis na sernik z wiórkami kokosowymi. To klasyczny, puszysty sernik, który kocha chyba każdy, a w połączeniu z wiórkami jest jeszcze lepszy.

Do jego przygotowania będziesz potrzebować podstawowych składników, które dostaniesz w każdym sklepie, dokładnie wypisuję je nieco niżej.

Sernik z wiórkami kokosowymi jest pyszny, a wbrew pozorom bardzo prosty w przygotowaniu, efekt końcowy jest niesamowity. Ciasto zrobi wrażenie pod każdym względem, na wszystkich przybyłych gościach. Może ta nowa wersja sernika będzie gościła w Twoim domu nie tylko jako słodki deser, ale jako tradycyjne świąteczne ciasto?

Ciasto będzie szybkie w przygotowaniu, ponieważ nie ma konieczności wyrabiania ciasta drożdżowego. Zamiast niego skorzystamy z kruchego spodu, który musisz odstawić do lodówki na 30 minut, ale w tym czasie zaczniemy przygotowywać masę sernikową.

W moim przepisie użyłam cukier biały, zamiast niego możesz użyć cukier brązowy, nie robi to jednak wielkiej różnicy. Każdy rodzaj będzie dobry.

Nasz organizm tak samo metabolizuje cukier biały, jak i brązowy, różnią się praktycznie tylko źródłem pochodzenia. Cukier biały pozyskiwany jest z buraków, a brązowy z trzciny cukrowej. W przepisie występuje mąka pszenna, naturalnie zawierająca gluten, czyli białka zbóż występujące w większości ich odmian. Jeśli chcesz przygotować bezglutenowy, kruchy, spód wystarczy zamienić mąkę na wersję bezglutenową lub wybrać taki rodzaj mąki, która naturalnie nie zawiera glutenu. Do masy twarogowej dodałam budyń, dzięki czemu masa będzie gęsta i puszysta. Najlepiej sprawdzi się tutaj budyń o smaku waniliowym lub śmietankowym.

Przepis jest prosty, a smak z pewnością nie odbiega od tego, który znasz.

Dokładnie krok po kroku jak zrobić sernik z wiórkami kokosowymi opowiadam nieco niżej. Koniecznie poznaj mój przepis i przygotuj wilgotny sernik, dobry na każdą okazję.

To kruche ciasto z puszystym środkiem i warstwą wiórek kokosowych pokochają nie tylko dorośli, ale też najmłodsi członkowie Twojej rodziny. Będzie to świetny pomysł na pyszny, domowy, słodki deser.

Alergeny w serniku z wiórkami kokosowymi

Lista alergenów dla sernika z wiórkami kokosowymi przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Śmietana 18%
    • twaróg sernikowy
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze sernika z wiórkami kokosowymi

na 100g gotowej potrawy

Możesz użyć gotowej masy sernikowej lub samodzielnie mielić twaróg.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
326.32
326.32
Białko (g)
9.51
9.51

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
33.85
33.85
Węglowodany przyswajalne (g)
32.65
32.65
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.20
1.20
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
17.54
17.54
Tłuszcze nasycone (g)
13.00
13.00
Tłuszcze nienasycone (g)
4.54
4.54
Cholesterol (mg)
90.83
90.83
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A (µg (mcg))
115.32
115.32
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.08
0.08
Witamina B12 (µg (mcg))
0.28
0.28
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.12
0.12
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.34
0.34
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.49
0.49
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
113.26
113.26
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.30
0.30
Ryboflawina (mg)
0.24
0.24
Niacyna (mg)
1.97
1.97
Foliany (µg (mcg))
54.02
54.02
Beta karoten (µg (mcg))
24.06
24.06
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
138.67
138.67
Potas (mg)
126.93
126.93
Wapń (mg)
44.24
44.24
Fosfor (mg)
128.02
128.02
Magnez (mg)
20.74
20.74
Żelazo (mg)
2.09
2.09
Cynk (mg)
0.76
0.76
Miedź (mg)
0.13
0.13
Szacunkowy indeks glikemiczny sernika z wiórkami kokosowymi 95
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sernika z wiórkami kokosowymi

Koszt składników
46.70
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
500 g
2 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 500 g
Cukier puder
40 g
4 łyżki
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 40 g
Masło
200 g
1 kostka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Żółtko jajka
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Śmietana 18%
30 g
3 łyżki
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.33
Za 30 g
Twaróg sernikowy
500 g
1 opakowanie
14.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
7.00
Za 500 g
Budyń (proszek)
80 g
1 opakowanie
1.00
Za 40,0 g
Liczba opakowań 2
2.00
Za 80 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Wiórki kokosowe
125 g
1/2 szklanki
4.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 125 g
Cukier
60 g
1/4 szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 60 g
Koszt składników
46.70