Sernik z wiórkami kokosowymi
- Mąka pszenna typ 500 - 2 szklanki (500 g)
- Cukier puder - 4 łyżki (40 g)
- Masło - 1 kostka (200 g)
- Żółtko jajka (2 szt.)
- Śmietana 18% - 3 łyżki (30 g)
- Twaróg sernikowy - 1 opakowanie (500 g)
- Budyń (proszek) - 1 opakowanie (80 g)
- Jajko (3 szt.)
- Wiórki kokosowe - 1/2 szklanki (125 g)
- Cukier - 1/4 szklanki (60 g)
Przepis na sernik z wiórkami kokosowymi krok po kroku
Mąkę przesiej przez sitko do miski, dodaj masło, cukier puder i żółtka.
Zagnieć ciasto, dodaj kieliszek zimnej wody i uformuj kulę.
Podziel na dwie części i odłóż do lodówki na 30 minut.
Twaróg przełóż do miski, dodaj cukier, śmietanę i miksuj.
Wbij jajka i dodaj budyń, miksuj na gładką masę.
Dodaj wiórki koksowe.
Jedną kulę ciasta rozwałkuj i wyłóż nią blachę do pieczenia, dodaj masę sernikową i kolejną porcję ciasta. Możesz ją rozrywać na kawałki, aby powstała kruszonka.
Upiecz ciasto w piekarniku przez 50 minut w 180 stopniach C.
-
Serniczki na zimno
-
Sernik
-
Sernik królewski
-
Sernik złota rosa
-
Sernik z brzoskwiniami
-
Sernik z rosą
-
Sernik wiedeński
-
Sernik z wiaderka
-
Sernik gotowany
-
Sernik z mleka w proszku
-
Serniczki oreo
-
Sernik na zimno z mascarpone mango
-
Sernik izaura
-
Sernik bez spodu
-
Sernik japoński
-
Sernik puszysty
-
Sernik krakowski
-
Sernik z mlekiem skondensowanym
-
Serniki
Więcej informacji na temat sernika z wiórkami kokosowymi
Masz ochotę na słodki deser, który szybko przygotujesz w swoim domu? Mam dla Ciebie przepis na sernik z wiórkami kokosowymi. To klasyczny, puszysty sernik, który kocha chyba każdy, a w połączeniu z wiórkami jest jeszcze lepszy.
Do jego przygotowania będziesz potrzebować podstawowych składników, które dostaniesz w każdym sklepie, dokładnie wypisuję je nieco niżej.
Sernik z wiórkami kokosowymi jest pyszny, a wbrew pozorom bardzo prosty w przygotowaniu, efekt końcowy jest niesamowity. Ciasto zrobi wrażenie pod każdym względem, na wszystkich przybyłych gościach. Może ta nowa wersja sernika będzie gościła w Twoim domu nie tylko jako słodki deser, ale jako tradycyjne świąteczne ciasto?
Ciasto będzie szybkie w przygotowaniu, ponieważ nie ma konieczności wyrabiania ciasta drożdżowego. Zamiast niego skorzystamy z kruchego spodu, który musisz odstawić do lodówki na 30 minut, ale w tym czasie zaczniemy przygotowywać masę sernikową.
W moim przepisie użyłam cukier biały, zamiast niego możesz użyć cukier brązowy, nie robi to jednak wielkiej różnicy. Każdy rodzaj będzie dobry.
Nasz organizm tak samo metabolizuje cukier biały, jak i brązowy, różnią się praktycznie tylko źródłem pochodzenia. Cukier biały pozyskiwany jest z buraków, a brązowy z trzciny cukrowej. W przepisie występuje mąka pszenna, naturalnie zawierająca gluten, czyli białka zbóż występujące w większości ich odmian. Jeśli chcesz przygotować bezglutenowy, kruchy, spód wystarczy zamienić mąkę na wersję bezglutenową lub wybrać taki rodzaj mąki, która naturalnie nie zawiera glutenu. Do masy twarogowej dodałam budyń, dzięki czemu masa będzie gęsta i puszysta. Najlepiej sprawdzi się tutaj budyń o smaku waniliowym lub śmietankowym.
Przepis jest prosty, a smak z pewnością nie odbiega od tego, który znasz.
Dokładnie krok po kroku jak zrobić sernik z wiórkami kokosowymi opowiadam nieco niżej. Koniecznie poznaj mój przepis i przygotuj wilgotny sernik, dobry na każdą okazję.
To kruche ciasto z puszystym środkiem i warstwą wiórek kokosowych pokochają nie tylko dorośli, ale też najmłodsi członkowie Twojej rodziny. Będzie to świetny pomysł na pyszny, domowy, słodki deser.
Alergeny w serniku z wiórkami kokosowymi
Lista alergenów dla sernika z wiórkami kokosowymi przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Śmietana 18%
- twaróg sernikowy
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Żółtko jajka
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze sernika z wiórkami kokosowymi
Możesz użyć gotowej masy sernikowej lub samodzielnie mielić twaróg.
Energia i białka
(100g)
Węglowodany
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Witaminy
(100g)
Składniki mineralne
(100g)
-
mąka pszenna,
cukier,
masło,
jajka,
śmietana,
twaróg,
budyń,
jajka,
wiórki kokosowe,
cukier,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.