Sernik z nutellą
- Herbatniki (300 g)
- Masło (120 g)
- Twaróg sernikowy - 1 wiaderko (1000 g)
- Mascarpone - 1 małe opakowanie (250 g)
- Jajko (6 szt.)
- Cukier - 1 szklanka (200 g)
- Krem czekoladowy typu nutella (150 g)
- Budyń (proszek) - czekoladowy (30 g)
- Orzechy włoskie (120 g)
Przepis na sernik z nutellą krok po kroku
Herbatniki i orzechy włoskie umieść w malakserze i rozdrobnij.
Dodaj do nich ciepłe masło i połącz oba składniki.
Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia i wyłóż masę z herbatników na spód.
Wyrównaj i dociśnij lekko dłonią.
Do miski wbij jajka, dodaj cukier i zmiksuj do powstania puszystej masy.
Do masy jajecznej dodaj twaróg i serek mascarpone oraz budyń czekoladowy i nutellę, zmiksuj do połączenia składników.
Piecz w nagrzanym do 170 st. C piekarniku przez 70 minut.
Ciasto wystudź i schłodź w lodówce przez około 12 godzin.
-
Serniczki na zimno
-
Sernik
-
Sernik królewski
-
Sernik złota rosa
-
Sernik z brzoskwiniami
-
Sernik z rosą
-
Sernik wiedeński
-
Sernik z wiaderka
-
Sernik gotowany
-
Sernik z mleka w proszku
-
Serniczki oreo
-
Sernik na zimno z mascarpone mango
-
Sernik izaura
-
Sernik bez spodu
-
Sernik japoński
-
Sernik puszysty
-
Sernik krakowski
-
Sernik z mlekiem skondensowanym
-
Serniki
Więcej informacji na temat sernika z nutellą
Sernik z nutellą to świetny pomysł na czekoladowo orzechowe ciasto. Sernik z dodatkiem nutelli jest kremowy i bardzo aromatyczny. Przepis na sernik z nutellą jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia ciasta potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: herbatniki, masło, cukier, nutella, twaróg, serek mascarpone, budyń czekoladowy, orzechy włoskie.
Jak zrobić sernik z nutellą? Herbatniki i orzechy włoskie umieść w malakserze i rozdrobnij. Dodaj do nich ciepłe masło i połącz oba składniki. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia i wyłóż masę z herbatników na spód. Wyrównaj i dociśnij lekko dłonią. Do miski wbij jajka, dodaj cukier i zmiksuj do powstania puszystej masy. Do masy jajecznej dodaj twaróg i serek mascarpone oraz budyń czekoladowy i nutellę, zmiksuj do połączenia składników. Piecz w nagrzanym do 170 stopni piekarniku przez 70 minut. Ciasto wystudź i schłodź w lodówce przez około 12 godzin.
Orzechy włoskie są bogate w wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Kwasy tłuszczowe omega 3 zawarte w orzechach mają dobry wpływ na obniżenie stężenia cholesterolu we krwi. Pomagają też zapobiegać chorobom układu sercowo-naczyniowego. Orzechy włoskie zawierają spore ilości wapnia, potasu i magnezu. Magnez bierze udział w procesie skurczu mięśni, jest substratem dla wielu enzymów, dzięki czemu wpływa na nasz metabolizm, reguluje poziom cukru we krwi oraz zapobiega osteoporozie u dorosłych. Mascarpone to włoskiego pochodzenia ser o wysokiej zawartości tłuszczu około 40% produktu to tłuszcz, dzięki temu jest bardzo kremowy i ma wszechstronne zastosowanie. Można go używać do słodkich wypieków jako bazę kremu lub przygotowywać z jego pomocą słone dania jak spaghetti czy zapiekanki.
Podsumowując pyszny sernik to sprawdzony przepis na wspaniały czekoladowy sernik. Najlepszy kremowy sernik o zwartej konsystencji podbije podniebienia wszystkich gości. Wypieki domowe przygotowywane są bez dodatku konserwantów. Sernik jest dobry do spożycia dopiero po schłodzeniu. Można go przechowywać w lodówce przez 3-4 dni. Zamiast budyniu czekoladowego możesz dodać do sernika kakao i mąkę ziemniaczaną.
Alergeny w serniku z nutellą
Lista alergenów dla sernika z nutellą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Herbatniki
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Herbatniki
- Masło
- twaróg sernikowy
- mascarpone
- krem czekoladowy typu nutella
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- krem czekoladowy typu nutella
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- krem czekoladowy typu nutella
- Orzechy włoskie
Wartości odżywcze sernika z nutellą
Sernik z nutellą to słodki domowy wypiek, który zawiera bardzo dużą ilość cukru. Sernik nie jest dobrym pomysłem dla diabetyków. Słodkie wypieki powinny występować w naszej diecie maksymalnie dwa razy w tygodniu.
Energia i białka
(245g)
Węglowodany
(245g)
Tłuszcze
(245g)
Witaminy
(245g)
Składniki mineralne
(245g)
-
herbatniki,
masło,
twaróg,
mascarpone,
jajka,
cukier,
nutella,
budyń,
orzechy włoskie,
orzechy,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.