Przepis na sernik z nutellą krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
piekarnik, mikser, duża miska, papier do pieczenia, tortownica 26 cm, malakser

Herbatniki i orzechy włoskie umieść w malakserze i rozdrobnij.

Dodaj do nich ciepłe masło i połącz oba składniki.

Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia i wyłóż masę z herbatników na spód.

Wyrównaj i dociśnij lekko dłonią.

Do miski wbij jajka, dodaj cukier i zmiksuj do powstania puszystej masy.

Do masy jajecznej dodaj twaróg i serek mascarpone oraz budyń czekoladowy i nutellę, zmiksuj do połączenia składników.

Piecz w nagrzanym do 170 st. C piekarniku przez 70 minut.

Ciasto wystudź i schłodź w lodówce przez około 12 godzin.

Sernik z nutellą podany na białym talerzyku.
Sernik z nutellą
Koszt przygotowania dania
47.96 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
693 kcal
Liczba alergenów w daniu
5
62

Sernik z nutellą - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o serniku z nutellą

Sernik z nutellą to świetny pomysł na czekoladowo orzechowe ciasto. Sernik z dodatkiem nutelli jest kremowy i bardzo aromatyczny. Przepis na sernik z nutellą jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia ciasta potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: herbatniki, masło, cukier, nutella, twaróg, serek mascarpone, budyń czekoladowy, orzechy włoskie.

Jak zrobić sernik z nutellą? Herbatniki i orzechy włoskie umieść w malakserze i rozdrobnij. Dodaj do nich ciepłe masło i połącz oba składniki. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia i wyłóż masę z herbatników na spód. Wyrównaj i dociśnij lekko dłonią. Do miski wbij jajka, dodaj cukier i zmiksuj do powstania puszystej masy. Do masy jajecznej dodaj twaróg i serek mascarpone oraz budyń czekoladowy i nutellę, zmiksuj do połączenia składników. Piecz w nagrzanym do 170 stopni piekarniku przez 70 minut. Ciasto wystudź i schłodź w lodówce przez około 12 godzin.

Orzechy włoskie są bogate w wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Kwasy tłuszczowe omega 3 zawarte w orzechach mają dobry wpływ na obniżenie stężenia cholesterolu we krwi. Pomagają też zapobiegać chorobom układu sercowo-naczyniowego. Orzechy włoskie zawierają spore ilości wapnia, potasu i magnezu. Magnez bierze udział w procesie skurczu mięśni, jest substratem dla wielu enzymów, dzięki czemu wpływa na nasz metabolizm, reguluje poziom cukru we krwi oraz zapobiega osteoporozie u dorosłych. Mascarpone to włoskiego pochodzenia ser o wysokiej zawartości tłuszczu około 40% produktu to tłuszcz, dzięki temu jest bardzo kremowy i ma wszechstronne zastosowanie. Można go używać do słodkich wypieków jako bazę kremu lub przygotowywać z jego pomocą słone dania jak spaghetti czy zapiekanki.

Podsumowując pyszny sernik to sprawdzony przepis na wspaniały czekoladowy sernik. Najlepszy kremowy sernik o zwartej konsystencji podbije podniebienia wszystkich gości. Wypieki domowe przygotowywane są bez dodatku konserwantów. Sernik jest dobry do spożycia dopiero po schłodzeniu. Można go przechowywać w lodówce przez 3-4 dni. Zamiast budyniu czekoladowego możesz dodać do sernika kakao i mąkę ziemniaczaną.

Wartości odżywcze sernika z nutellą

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(245g)
Energia (kalorie)
282.93 kcal
693.18 kcal
Białko
8.50 g
20.82 g

Węglowodany w serniku z nutellą

Na 100g
Na porcję
(245g)
Węglowodany
22.88 g
56.06 g
Węglowodany przyswajalne
21.98 g
53.84 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.90 g
2.22 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(245g)
Tłuszcz
17.66 g
43.27 g
Tłuszcze nasycone
10.18 g
24.95 g
Tłuszcze nienasycone
7.48 g
18.32 g
Cholesterol
78.16 mg
191.50 mg
Brak danych dla: krem czekoladowy typu nutella.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na sernik z nutellą

Na 100g
Na porcję
(245g)
Witamina A
69.10 µg (mcg)
169.30 µg (mcg)
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Witamina B6
0.08 mg
0.20 mg
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Witamina B12
0.36 µg (mcg)
0.88 µg (mcg)
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Witamina C
0.10 mg
0.24 mg
Witamina D
0.30 µg (mcg)
0.74 µg (mcg)
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Witamina E
0.61 mg
1.50 mg
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Retinol
67.97 µg (mcg)
166.52 µg (mcg)
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Tiamina
0.11 mg
0.26 mg
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.20 mg
0.49 mg
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Niacyna
0.68 mg
1.66 mg
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Foliany
31.69 µg (mcg)
77.65 µg (mcg)
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Beta karoten
13.02 µg (mcg)
31.90 µg (mcg)
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na sernik z nutellą

Na 100g
Na porcję
(245g)
Sód
312.16 mg
764.80 mg
Potas
126.52 mg
309.96 mg
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Wapń
87.85 mg
215.23 mg
Fosfor
186.84 mg
457.76 mg
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Magnez
19.30 mg
47.29 mg
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Żelazo
1.00 mg
2.45 mg
Cynk
0.62 mg
1.52 mg
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Miedź
0.15 mg
0.36 mg
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sernika z nutellą 62
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w serniku z nutellą

Lista alergenów dla sernika z nutellą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Herbatniki
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Herbatniki
    • Masło
    • twaróg sernikowy
    • mascarpone
    • krem czekoladowy typu nutella
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • krem czekoladowy typu nutella
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • krem czekoladowy typu nutella
    • Orzechy włoskie

Cena przygotowania sernika z nutellą

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Herbatniki
300 g
1.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 3
4.50
Za 300 g
Masło
120 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 120 g
Twaróg sernikowy
1000 g
1 wiaderko
14.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
14.00
Za 1000 g
Mascarpone
250 g
1 małe opakowanie
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
6.50
Za 250 g
Jajko
6 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Cukier
200 g
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Krem czekoladowy typu nutella
150 g
11.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
4.71
Za 150 g
Budyń (proszek)
30 g
czekoladowy
1.00
Za 40,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 30 g
Orzechy włoskie
120 g
10.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
8.00
Za 120 g
Koszt składników
60.50
Jak oceniasz przepis na sernik z nutellą
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób