Sernik z nutellą

Opublikowano: 08.03.2022 r., 8:19 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Sernik z nutellą podany na białym talerzyku.
Sernik z nutellą
Sernik z nutellą to bardzo dobra propozycja na słodkie ciasto na niedzielę. Sernik z dodatkiem kremu czekoladowego jest wilgotny i bardzo kremowy. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na ciasto.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie i Czas ubijania 70 min
693 kcal
Kcal w porcji
245 g
Wielkość porcji
62
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Herbatniki (300 g)
  • Masło (120 g)
  • Twaróg sernikowy 1 wiaderko (1000 g)
  • Mascarpone 1 małe opakowanie (250 g)
  • Jajko (6 szt.)
  • Cukier 1 szklanka (200 g)
  • Krem czekoladowy typu nutella (150 g)
  • Budyń (proszek) czekoladowy (30 g)
  • Orzechy włoskie (120 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, duża miska, papier do pieczenia, tortownica 26 cm, malakser

Przepis na sernik z nutellą krok po kroku

Herbatniki i orzechy włoskie umieść w malakserze i rozdrobnij.

Dodaj do nich ciepłe masło i połącz oba składniki.

Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia i wyłóż masę z herbatników na spód.

Wyrównaj i dociśnij lekko dłonią.

Do miski wbij jajka, dodaj cukier i zmiksuj do powstania puszystej masy.

Do masy jajecznej dodaj twaróg i serek mascarpone oraz budyń czekoladowy i nutellę, zmiksuj do połączenia składników.

Piecz w nagrzanym do 170 st. C piekarniku przez 70 minut.

Ciasto wystudź i schłodź w lodówce przez około 12 godzin.

Jak oceniasz przepis na sernik z nutellą
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 82,1% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat sernika z nutellą

Sernik z nutellą to świetny pomysł na czekoladowo orzechowe ciasto. Sernik z dodatkiem nutelli jest kremowy i bardzo aromatyczny. Przepis na sernik z nutellą jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia ciasta potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: herbatniki, masło, cukier, nutella, twaróg, serek mascarpone, budyń czekoladowy, orzechy włoskie.

Jak zrobić sernik z nutellą? Herbatniki i orzechy włoskie umieść w malakserze i rozdrobnij. Dodaj do nich ciepłe masło i połącz oba składniki. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia i wyłóż masę z herbatników na spód. Wyrównaj i dociśnij lekko dłonią. Do miski wbij jajka, dodaj cukier i zmiksuj do powstania puszystej masy. Do masy jajecznej dodaj twaróg i serek mascarpone oraz budyń czekoladowy i nutellę, zmiksuj do połączenia składników. Piecz w nagrzanym do 170 stopni piekarniku przez 70 minut. Ciasto wystudź i schłodź w lodówce przez około 12 godzin.

Orzechy włoskie są bogate w wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Kwasy tłuszczowe omega 3 zawarte w orzechach mają dobry wpływ na obniżenie stężenia cholesterolu we krwi. Pomagają też zapobiegać chorobom układu sercowo-naczyniowego. Orzechy włoskie zawierają spore ilości wapnia, potasu i magnezu. Magnez bierze udział w procesie skurczu mięśni, jest substratem dla wielu enzymów, dzięki czemu wpływa na nasz metabolizm, reguluje poziom cukru we krwi oraz zapobiega osteoporozie u dorosłych. Mascarpone to włoskiego pochodzenia ser o wysokiej zawartości tłuszczu około 40% produktu to tłuszcz, dzięki temu jest bardzo kremowy i ma wszechstronne zastosowanie. Można go używać do słodkich wypieków jako bazę kremu lub przygotowywać z jego pomocą słone dania jak spaghetti czy zapiekanki.

Podsumowując pyszny sernik to sprawdzony przepis na wspaniały czekoladowy sernik. Najlepszy kremowy sernik o zwartej konsystencji podbije podniebienia wszystkich gości. Wypieki domowe przygotowywane są bez dodatku konserwantów. Sernik jest dobry do spożycia dopiero po schłodzeniu. Można go przechowywać w lodówce przez 3-4 dni. Zamiast budyniu czekoladowego możesz dodać do sernika kakao i mąkę ziemniaczaną.

Alergeny w serniku z nutellą

Lista alergenów dla sernika z nutellą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Herbatniki
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Herbatniki
    • Masło
    • twaróg sernikowy
    • mascarpone
    • krem czekoladowy typu nutella
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • krem czekoladowy typu nutella
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • krem czekoladowy typu nutella
    • Orzechy włoskie

Wartości odżywcze sernika z nutellą

na 100g gotowej potrawy

Sernik z nutellą to słodki domowy wypiek, który zawiera bardzo dużą ilość cukru. Sernik nie jest dobrym pomysłem dla diabetyków. Słodkie wypieki powinny występować w naszej diecie maksymalnie dwa razy w tygodniu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(245g)
Energia (kcal)
282.93
693.18
Białko (g)
8.50
20.82

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(245g)
Węglowodany (g)
22.88
56.06
Węglowodany przyswajalne (g)
21.98
53.84
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.90
2.22

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(245g)
Tłuszcz (g)
17.66
43.27
Tłuszcze nasycone (g)
11.33
27.76
Tłuszcze nienasycone (g)
6.33
15.51
Cholesterol (mg)
78.16
191.50
Brak danych dla: krem czekoladowy typu nutella.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(245g)
Witamina A (µg (mcg))
69.10
169.30
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.08
0.20
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.36
0.88
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.10
0.24
Witamina D (µg (mcg))
0.30
0.74
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.61
1.50
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
67.97
166.52
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.11
0.26
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.20
0.49
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.68
1.66
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
31.69
77.65
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
13.02
31.90
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(245g)
Sód (mg)
312.16
764.80
Potas (mg)
126.52
309.96
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Wapń (mg)
87.85
215.23
Fosfor (mg)
186.84
457.76
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Magnez (mg)
19.30
47.29
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.00
2.45
Cynk (mg)
0.62
1.52
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.15
0.36
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sernika z nutellą 62
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sernika z nutellą

Koszt składników
60.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Herbatniki
300 g
1.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 3
4.50
Za 300 g
Masło
120 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 120 g
Twaróg sernikowy
1000 g
1 wiaderko
14.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
14.00
Za 1000 g
Mascarpone
250 g
1 małe opakowanie
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
6.50
Za 250 g
Jajko
6 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Cukier
200 g
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Krem czekoladowy typu nutella
150 g
11.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
4.71
Za 150 g
Budyń (proszek)
30 g
czekoladowy
1.00
Za 40,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 30 g
Orzechy włoskie
120 g
10.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
8.00
Za 120 g
Koszt składników
60.50