Sernik z mlekiem w proszku na kruchym spodzie
- Mąka pszenna typ 500 - 1 szklanka (200 g)
- Żółtko jajka (1 szt.)
- Masło (125 g)
- Proszek do pieczenia - 1 płaska łyżeczka (5 g)
- Cukier puder - 2 płaskie łyżki (20 g)
- Twaróg sernikowy (1000 g)
- Jajko (6 szt.)
- Cukier drobny (150 g)
- Mąka ziemniaczana - 7 płaskich łyżek stołowych (70 g)
- Olej rzepakowy (160 ml)
- Mleko 3,2% - 1 szklanka (250 ml)
- Mleko w proszku (100 g)
Przepis na sernik z mlekiem w proszku na kruchym spodzie krok po kroku
Na stół wysyp mąkę i zrób w niej wgłębienie. Do wgłębienia wlej żółtko, dodaj posiekane masło, proszek do pieczenia oraz cukier puder.
Składniki wyrób na gładkie ciasto, uformuj z niego kulę, owiń folią spożywcza i wstaw do lodówki na 15 minut.
Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.
Ciasto rozwałkuj na prostokąt o wymiarach blaszki i ułóż je w blaszce.
Ciasto nakłuj widelcem i piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 20 minut.
Białka oddziel od żółtek.
Żółtka ubij z dodatkiem cukru na jasną, puszystą masę.
Następnie do masy z żółtek dodawaj po łyżce twarogu, ciągle miksując masę.
Do uzyskanej masę twarogowej dodaj mąkę ziemniaczaną i miksuje do połączenia się składników.
Delikatną stróżką dolej do masy olej, cały czas miksując masę.
Następnie dodaj mleko i wymieszaj masę.
Na koniec dodaj mleko w proszku i masę miksuj do całkowitego połączenia się składników.
W drugiej misce miksuj białka z odrobiną soli do uzyskania puszystej masy.
Ubite białka dodaj do masy serowej i delikatnie ją wymieszaj, aby piana nie opadła.
Masę serową przelej na podpieczony spód ciasta i wyrównaj powierzchnię masy.
Sernik piecz w piekarniku nagrzanym do 170 st. C przez około godzinę (w piekarniku możesz umieścić naczynie z wodą, aby parowała).
Po upieczeniu sernika uchyl drzwiczki piekarnika i sernik pozostaw do wystudzenia (pojemnik z wodą możesz wyciągnąć od razu po upieczeniu ciasta).
Gotowy sernik podawaj po przestygnięciu posypany cukrem pudrem lub udekorowany polewą czekoladową.
-
Serniczki na zimno
-
Sernik
-
Sernik królewski
-
Sernik złota rosa
-
Sernik z brzoskwiniami
-
Sernik z rosą
-
Sernik wiedeński
-
Sernik z wiaderka
-
Sernik gotowany
-
Sernik z mleka w proszku
-
Serniczki oreo
-
Sernik na zimno z mascarpone mango
-
Sernik izaura
-
Sernik bez spodu
-
Sernik japoński
-
Sernik puszysty
-
Sernik krakowski
-
Sernik z mlekiem skondensowanym
-
Serniki
Więcej informacji na temat sernika z mlekiem w proszku na kruchym spodzie
Sernik z mlekiem w proszku na kruchym spodzie to doskonała propozycja na smaczny deser. Sprawdzony przepis na sernik z mlekiem w proszku na kruchym spodzie jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania ciasta potrzebne będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, żółtko jaja, masło, proszek do pieczenia, cukier puder, twaróg sernikowy, jajka, cukier drobny, mąka ziemniaczana, olej rzepakowy, mleko oraz mleko w proszku. Produkty te dostępne są w większości sklepów spożywczych.
Jak zrobić pyszny sernik z mlekiem w proszku na kruchym spodzie? Na stół wysyp mąkę i zrób w niej wgłębienie. Do wgłębienia wlej żółtko, dodaj posiekane masło, proszek do pieczenia oraz cukier puder. Składniki wyrób na gładkie ciasto, uformuj z niego kulę, owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na 15 minut. Ciasto rozwałkuj na prostokąt o wymiarach blaszki i ułóż je w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto nakłuj widelcem i piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 20 minut. Białka oddziel od żółtek. Żółtka ubij z dodatkiem cukru na jasną, puszystą masę. Następnie do masy z żółtek dodawaj po łyżce twarogu, ciągle miksując masę. Do uzyskanej masę twarogowej dodaj mąkę ziemniaczaną i miksuje do połączenia się składników. Delikatną stróżką dolej do masy olej, cały czas miksując masę. Następnie dodaj mleko i wymieszaj masę. Na koniec dodaj mleko w proszku i masę miksuj do całkowitego połączenia się składników. W drugiej misce miksuj białka z odrobiną soli do uzyskania puszystej masy. Ubite białka dodaj do masy serowej i delikatnie ją wymieszaj, aby piana nie opadła. Masę serową przelej na pieczony spód ciasta i wyrównaj powierzchnię masy. Sernik piecz w piekarniku nagrzanym do 170 st. C przez około godzinę. Po upieczeniu sernika uchyl drzwiczki piekarnika i sernik pozostaw do wystudzenia. Gotowy sernik podawaj po przestygnięciu posypany cukrem pudrem lub udekorowany polewą czekoladową.
Podsumowując dobry sernik na kruchym spodzie to doskonała propozycja na deser. Ciasto doskonale smakuje z dodatkiem kawy, herbaty lub kakao.
Alergeny w serniku z mlekiem w proszku na kruchym spodzie
Lista alergenów dla sernika z mlekiem w proszku na kruchym spodzie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Żółtko jajka
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- twaróg sernikowy
- Mleko 3,2%
- Mleko w proszku
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze sernika z mlekiem w proszku na kruchym spodzie
Sernik z mlekiem w proszku na kruchym spodzie to doskonała propozycja na pyszny deser. Sernik jest dobrym źródłem białka, jednak jest wysokokaloryczny.
Energia i białka
(250g)
Węglowodany
(250g)
Tłuszcze
(250g)
Witaminy
(250g)
Składniki mineralne
(250g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.