Sernik z mlekiem w proszku na kruchym spodzie

Opublikowano: 02.10.2022 r., 17:34 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Sernik na kruchym spodzie
Sernik z mlekiem w proszku na kruchym spodzie
Sernik z mlekiem w proszku na kruchym spodzie to doskonały pomysł na dodatek do kawy lub herbaty. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis na ciasto.
Przygotowanie 60 min
Pieczenie i Mieszanie i łączenie 80 min
618 kcal
Kcal w porcji
250 g
Wielkość porcji
64
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 - 1 szklanka (200 g)
  • Żółtko jajka (1 szt.)
  • Masło (125 g)
  • Proszek do pieczenia - 1 płaska łyżeczka (5 g)
  • Cukier puder - 2 płaskie łyżki (20 g)
  • Twaróg sernikowy (1000 g)
  • Jajko (6 szt.)
  • Cukier drobny (150 g)
  • Mąka ziemniaczana - 7 płaskich łyżek stołowych (70 g)
  • Olej rzepakowy (160 ml)
  • Mleko 3,2% - 1 szklanka (250 ml)
  • Mleko w proszku (100 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, duża miska, blaszka do pieczenia 25x35 cm, papier do pieczenia, wałek, folia spożywcza

Przepis na sernik z mlekiem w proszku na kruchym spodzie krok po kroku

Na stół wysyp mąkę i zrób w niej wgłębienie. Do wgłębienia wlej żółtko, dodaj posiekane masło, proszek do pieczenia oraz cukier puder.

Składniki wyrób na gładkie ciasto, uformuj z niego kulę, owiń folią spożywcza i wstaw do lodówki na 15 minut.

Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.

Ciasto rozwałkuj na prostokąt o wymiarach blaszki i ułóż je w blaszce.

Ciasto nakłuj widelcem i piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 20 minut.

Białka oddziel od żółtek.

Żółtka ubij z dodatkiem cukru na jasną, puszystą masę.

Następnie do masy z żółtek dodawaj po łyżce twarogu, ciągle miksując masę.

Do uzyskanej masę twarogowej dodaj mąkę ziemniaczaną i miksuje do połączenia się składników.

Delikatną stróżką dolej do masy olej, cały czas miksując masę.

Następnie dodaj mleko i wymieszaj masę.

Na koniec dodaj mleko w proszku i masę miksuj do całkowitego połączenia się składników.

W drugiej misce miksuj białka z odrobiną soli do uzyskania puszystej masy.

Ubite białka dodaj do masy serowej i delikatnie ją wymieszaj, aby piana nie opadła.

Masę serową przelej na podpieczony spód ciasta i wyrównaj powierzchnię masy.

Sernik piecz w piekarniku nagrzanym do 170 st. C przez około godzinę (w piekarniku możesz umieścić naczynie z wodą, aby parowała).

Po upieczeniu sernika uchyl drzwiczki piekarnika i sernik pozostaw do wystudzenia (pojemnik z wodą możesz wyciągnąć od razu po upieczeniu ciasta).

Gotowy sernik podawaj po przestygnięciu posypany cukrem pudrem lub udekorowany polewą czekoladową.

Jak oceniasz przepis na sernik z mlekiem w proszku na kruchym spodzie
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,6% osób

Więcej informacji na temat sernika z mlekiem w proszku na kruchym spodzie

Sernik z mlekiem w proszku na kruchym spodzie to doskonała propozycja na smaczny deser. Sprawdzony przepis na sernik z mlekiem w proszku na kruchym spodzie jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania ciasta potrzebne będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, żółtko jaja, masło, proszek do pieczenia, cukier puder, twaróg sernikowy, jajka, cukier drobny, mąka ziemniaczana, olej rzepakowy, mleko oraz mleko w proszku. Produkty te dostępne są w większości sklepów spożywczych.

Jak zrobić pyszny sernik z mlekiem w proszku na kruchym spodzie? Na stół wysyp mąkę i zrób w niej wgłębienie. Do wgłębienia wlej żółtko, dodaj posiekane masło, proszek do pieczenia oraz cukier puder. Składniki wyrób na gładkie ciasto, uformuj z niego kulę, owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na 15 minut. Ciasto rozwałkuj na prostokąt o wymiarach blaszki i ułóż je w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto nakłuj widelcem i piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 20 minut. Białka oddziel od żółtek. Żółtka ubij z dodatkiem cukru na jasną, puszystą masę. Następnie do masy z żółtek dodawaj po łyżce twarogu, ciągle miksując masę. Do uzyskanej masę twarogowej dodaj mąkę ziemniaczaną i miksuje do połączenia się składników. Delikatną stróżką dolej do masy olej, cały czas miksując masę. Następnie dodaj mleko i wymieszaj masę. Na koniec dodaj mleko w proszku i masę miksuj do całkowitego połączenia się składników. W drugiej misce miksuj białka z odrobiną soli do uzyskania puszystej masy. Ubite białka dodaj do masy serowej i delikatnie ją wymieszaj, aby piana nie opadła. Masę serową przelej na pieczony spód ciasta i wyrównaj powierzchnię masy. Sernik piecz w piekarniku nagrzanym do 170 st. C przez około godzinę. Po upieczeniu sernika uchyl drzwiczki piekarnika i sernik pozostaw do wystudzenia. Gotowy sernik podawaj po przestygnięciu posypany cukrem pudrem lub udekorowany polewą czekoladową.

Podsumowując dobry sernik na kruchym spodzie to doskonała propozycja na deser. Ciasto doskonale smakuje z dodatkiem kawy, herbaty lub kakao.

Alergeny w serniku z mlekiem w proszku na kruchym spodzie

Lista alergenów dla sernika z mlekiem w proszku na kruchym spodzie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • twaróg sernikowy
    • Mleko 3,2%
    • Mleko w proszku
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze sernika z mlekiem w proszku na kruchym spodzie

na 100g gotowej potrawy

Sernik z mlekiem w proszku na kruchym spodzie to doskonała propozycja na pyszny deser. Sernik jest dobrym źródłem białka, jednak jest wysokokaloryczny.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kcal)
247.47
618.68
Białko (g)
9.54
23.85

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany (g)
19.68
49.21
Węglowodany przyswajalne (g)
19.34
48.34
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.35
0.87
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz (g)
14.53
36.33
Tłuszcze nasycone (g)
5.70
14.26
Tłuszcze nienasycone (g)
8.83
22.07
Tłuszcze jednonasycone (g)
6.54
16.34
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier drobny.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.29
5.73
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier drobny.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
78.74
196.85
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina A (µg (mcg))
78.57
196.42
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy, mleko w proszku.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.08
0.21
Brak danych dla: olej rzepakowy, mleko w proszku.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.38
0.95
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy, mleko w proszku.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.12
0.31
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy, mleko w proszku.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.47
1.18
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.33
0.82
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy, mleko w proszku.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
77.30
193.26
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy, mleko w proszku.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.11
0.28
Brak danych dla: olej rzepakowy, mleko w proszku.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.19
0.47
Brak danych dla: olej rzepakowy, mleko w proszku.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.71
1.77
Brak danych dla: olej rzepakowy, mleko w proszku.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
25.56
63.91
Brak danych dla: olej rzepakowy, mleko w proszku.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
14.51
36.28
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy, mleko w proszku.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód (mg)
173.04
432.60
Potas (mg)
209.57
523.93
Wapń (mg)
122.30
305.75
Fosfor (mg)
136.34
340.84
Brak danych dla: olej rzepakowy, mleko w proszku.
czytaj dalej
Magnez (mg)
11.19
27.97
Brak danych dla: olej rzepakowy, mleko w proszku.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.81
2.02
Cynk (mg)
0.51
1.28
Brak danych dla: olej rzepakowy, mleko w proszku.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.05
0.11
Brak danych dla: olej rzepakowy, mleko w proszku.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sernika z mlekiem w proszku na kruchym spodzie 64
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sernika z mlekiem w proszku na kruchym spodzie

Koszt składników
66.60
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
200 g
1 szklanka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Żółtko jajka
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Masło
125 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.12
Za 125 g
Proszek do pieczenia
5 g
1 płaska łyżeczka
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 5 g
Cukier puder
20 g
2 płaskie łyżki
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 20 g
Twaróg sernikowy
1000 g
14.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
14.00
Za 1000 g
Jajko
6 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Cukier drobny
150 g
3.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.53
Za 150 g
Mąka ziemniaczana
70 g
7 płaskich łyżek stołowych
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.35
Za 70 g
Olej rzepakowy
160 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.12
Za 160 ml
Mleko 3,2%
250 ml
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 ml
Mleko w proszku
100 g
12.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.40
Za 100 g
Koszt składników
66.60