Sernik królewski z bezą
- Mąka pszenna typ 500 - 2 szklanki (400 g)
- Masło - 1,5 kostki (300 g)
- Cukier (350 g)
- Jajko (7 szt.)
- Białko jajka (5 szt.)
- Mąka ziemniaczana - 4 płaskie łyżki stołowe (40 g)
- Kakao 16% (proszek) - 5 płaskich łyżek stołowych (50 g)
- Twaróg sernikowy (1000 g)
- Śmietanka kremowa 30% (400 g)
Przepis na sernik królewski z bezą krok po kroku
Do malaksera włóż 300 g zimnego masła, dodaj 100 g cukru, 2 jajka, mąkę pszenną, kakao i rozdrobnij do powstania kruszonki.
Przełóż ją na blat i zagnieć gładkie ciasto.
Owiń je folią spożywczą i umieść w zamrażarce na 30 minut.
Do miski wbij 5 jajek, dodaj 150 g cukru, ubij do powstania puszystej piany.
Dodaj twaróg, śmietanę kremówkę, mąkę ziemniaczaną i zmiksuj do połączenia składników, aby nie napowietrzać masy.
W misce umieść białka jaj i ubij na sztywną pianę, dodaj 100 g cukru i zmiksuj, aż będzie szklista.
Ciasto kakaowe podziel na dwie części.
Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia i wyklej spód pierwszą częścią ciasta.
Wylej masę twarogową, na nią wyłóż bezę i zetrzyj drugą część ciasta.
Piecz w nagrzanym do 180 stopni C przez 60 minut.
Sernik wystudź i schodź w lodówce przez 12 godzin.
-
Sernik królewski
-
Sernik wiedeński
-
Sernik z masą kajmakową
-
Sernik królewski puszysty
-
Sernik snickers
-
Sernik królewski Thermomix
-
Sernik królewski z brzoskwiniami
-
Sernik z mascarpone na herbatnikach
-
Sernik śmietankowy
-
Sernik marmurkowy
-
Sernik z kratką
-
Sernik królewski z wiórkami kokosowymi
-
Sernik królewski bezglutenowy
-
Sernik królewski z malinami
-
Sernik królewski z wiśniami z wiaderka
-
Sernik królewski z wiaderka
-
Sernik królewski stracciatella z wiaderka fit
-
Sernik królewski
Więcej informacji na temat sernika królewskiego z bezą
Sernik królewski z bezą to bardzo dobry pomysł na pyszny dodatek do kawy i herbaty podczas spotkania z rodziną i znajomymi. Świąteczny sernik możesz podać także na co dzień. Przepis na sernik królewski z bezą jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia sernika potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, cukier, jajka, białka jaj, masło, twaróg tłusty, śmietana kremówka, mąka ziemniaczana, kakao.
Jak zrobić sernik królewski z bezą? Do malaksera włóż zimne masło, dodaj cukier, jajka, mąkę pszenną, kakao i rozdrobnij do powstania kruszonki. Przełóż ją na blat i zagnieć gładkie ciasto. Owiń je folią spożywczą i umieść w zamrażarce na 30 minut. Do miski wbij jajka, dodaj cukier, ubij do powstania puszystej piany. Dodaj twaróg, śmietanę kremówkę, mąkę ziemniaczaną i zmiksuj do połączenia składników, aby nie napowietrzać masy. W misce umieść białka jaj i ubij na sztywną pianę, dodaj cukier i zmiksuj, aż będzie szklista. Ciasto kakaowe podziel na dwie części. Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia i wyklej spód pierwszą częścią ciasta. Wylej masę twarogową, na nią wyłóż bezę i zetrzyj drugą część ciasta. Piecz w nagrzanym do 180 stopni przez 60 minut. Sernik wystudź i schodź w lodówce przez 12 godzin.
Kakao to produkt pochodzenia roślinnego, pozyskiwane z kakaowca, który rośnie w lasach tropikalnych klimatu równikowego. Kakao jest cennym źródłem magnezu, związki zawarte w ziarnach kakaowca mają działanie odprężające. Kakao zawiera kwasy tłuszczowe jednonienasycone, witaminy z grupy B oraz fosfor, cynk i żelazo. Kakao można wykorzystać w kuchni na wiele sposobów, najbardziej popularne jest jako dodatek do słodkich wypieków. Jajka są źródłem łatwo przyswajalnego, pełnowartościowego białka pochodzenia zwierzęcego. Jajka są skarbnicą witamin rozpuszczalnych w tłuszczach takich jak A, D czy K. Są także bogate w potas, fosfor, wapń i żelazo.
Podsumowując smaczny wilgotny sernik świetnie sprawdzi się deser. Beza dodana do sernika nadaje mu lekko chrupiącej konsystencji. Możesz także przygotować sernik z samą bezą na wierzchu, całe ciasto wyłóż na spód sernika. Sernik należy przygotować dzień przed podaniem. Można go przechowywać w lodówce przez 3-4 dni.
Alergeny w serniku królewskim z bezą
Lista alergenów dla sernika królewskiego z bezą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- twaróg sernikowy
- Śmietanka kremowa 30%
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Białko jajka
Wartości odżywcze sernika królewskiego z bezą
Sernik królewski z bezą to bardzo kaloryczny wypiek domowy. Sernik jest źródłem dużej ilości cukru i tłuszczów nasyconych. To połączenie nie powinno być spożywane przez osoby mające podwyższony poziom trójglicerydów we krwi.
Energia i białka
(255g)
Węglowodany
(255g)
Tłuszcze
(255g)
Witaminy
(255g)
Składniki mineralne
(255g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.