Sernik amerykański
- Twaróg sernikowy (500 g)
- Mascarpone (500 g)
- Mleko skondensowane (zagęszczone) (300 g)
- Mąka ziemniaczana - 4 płaskie łyżki stołowe (40 g)
- Jajko (4 szt.)
- Herbatniki (200 g)
- Masło (60 g)
- Migdały (50 g)
Przepis na sernik amerykański krok po kroku
Migdały upraż na rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu.
Herbatniki umieść w malakserze i rozdrobnij.
Migdały posiekaj.
Do herbatników dodaj migdały i masło.
Wymieszaj do połączenia składników.
Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia i wsyp ciastka.
Ugnieć delikatnie dłonią.
Do miski wbij jajka, dodaj mleko skondensowane i zmiksuj.
Do miski dodaj mascarpone, mąkę ziemniaczaną oraz twaróg.
Zmiksuj do połączenia składników.
Wlej masę na sernik do blaszki i wyrównaj.
Blaszkę owiń folią aluminiową bardzo szczelnie.
Wstaw do większego naczynia i wlej do niego wodę.
Sernik ma piec się w kąpieli wodnej.
Piecz w nagrzanym do 170 st. C przez 90 minut.
Sernik schłodź w lodówce przez 8 godzin.
-
Serniczki na zimno
-
Sernik
-
Sernik królewski
-
Sernik złota rosa
-
Sernik z brzoskwiniami
-
Sernik z rosą
-
Sernik wiedeński
-
Sernik z wiaderka
-
Sernik gotowany
-
Sernik z mleka w proszku
-
Serniczki oreo
-
Sernik na zimno z mascarpone mango
-
Sernik izaura
-
Sernik bez spodu
-
Sernik japoński
-
Sernik puszysty
-
Sernik krakowski
-
Sernik z mlekiem skondensowanym
-
Serniki
Więcej informacji na temat sernika amerykańskiego
Sernik amerykański to bardzo dobry pomysł na pyszny deser dla całej rodziny. Smaczny placek z twarogu świetnie sprawdzi się jako dodatek do kawy lub herbaty podczas spotkania ze znajomymi. Ciasto jest bardzo kremowe i ma zwartą konsystencję. Przepis na sernik amerykański jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go upiec. Do zrobienia ciasta potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: twaróg sernikowy, mascarpone, mleko skondensowane, mąka ziemniaczana, jajka, herbatniki, masło, migdały.
Jak zrobić sernik amerykański? Migdały upraż na rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu. Herbatniki umieść w malakserze i rozdrobnij. Migdały posiekaj. Do herbatników dodaj migdały i masło. Wymieszaj do połączenia składników. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia i wsyp ciastka. Ugnieć delikatnie dłonią. Do miski wbij jajka, dodaj mleko skondensowane i zmiksuj. Do miski dodaj mascarpone, mąkę ziemniaczaną oraz twaróg. Zmiksuj do połączenia składników. Wlej masę na sernik do blaszki i wyrównaj. Blaszkę owiń folią aluminiową bardzo szczelnie. Wstaw do większego naczynia i wlej do niego wodę. Sernik ma piec się w kąpieli wodnej. Piecz w nagrzanym do 170 stopni przez 90 minut. Sernik schłodź w lodówce przez 8 godzin.
Migdały nie są tak naprawdę orzechami, jak są popularnie nazywane, są to nasiona drzewa zwanego migdałowcem. Migdały są bogatym źródłem witaminy B2, witaminy K oraz błonnika. Zawierają też spore ilości potasu, który odpowiada za prawidłową pracę serca i ma działanie obniżające ciśnienie krwi. Witamina B2 inaczej zwana ryboflawiną jest bardzo ważnym składnikiem wielu reakcji zachodzących w naszym organizmie.
Podsumowując najlepszy sernik będzie doskonałym dodatkiem do kawy lub herbaty. Pyszny sernik podać można z dodatkiem owoców. Prosty przepis przygotujesz bez większego problemu. Sernik jest dobry do spożycia po schłodzeniu. Można go przechowywać w lodówce przez 3-4 dni. Ciasto można przygotować w wersji czekoladowej, wystarczy dodać do masy czekoladę gorzką.
Alergeny w serniku amerykańskim
Lista alergenów dla sernika amerykańskiego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- twaróg sernikowy
- mascarpone
- mleko skondensowane (zagęszczone)
- Herbatniki
- Masło
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Herbatniki
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Migdały
Wartości odżywcze sernika amerykańskiego
Sernik amerykański to bardzo dobre źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Sernik zawiera sporą ilość cukru, który szybko podnosi poziom glukozy we krwi. Nie powinny go spożywać osoby chorujące na cukrzycę.
Energia i białka
(185g)
Węglowodany
(185g)
Tłuszcze
(185g)
Witaminy
(185g)
Składniki mineralne
(185g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.