Sernik amerykański

Opublikowano: 05.10.2022 r., 8:46 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Sernik amerykański podany na talerzyku.
Sernik amerykański
Sernik amerykański to wspaniała propozycja na pyszny deser dla całej rodziny. Kremowy sernik będzie idealnym dodatkiem do kawy lub herbaty podczas spotkania z rodziną i znajomymi.
Przygotowanie 10 min
Pieczenie i Mieszanie i łączenie 90 min
542 kcal
Kcal w porcji
185 g
Wielkość porcji
62
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Twaróg sernikowy (500 g)
  • Mascarpone (500 g)
  • Mleko skondensowane (zagęszczone) (300 g)
  • Mąka ziemniaczana 4 płaskie łyżki stołowe (40 g)
  • Jajko (4 szt.)
  • Herbatniki (200 g)
  • Masło (60 g)
  • Migdały (50 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, duża miska, tortownica 23 cm, naczynie ceramiczne do zapiekania

Przepis na sernik amerykański krok po kroku

Migdały upraż na rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu.

Herbatniki umieść w malakserze i rozdrobnij.

Migdały posiekaj.

Do herbatników dodaj migdały i masło.

Wymieszaj do połączenia składników.

Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia i wsyp ciastka.

Ugnieć delikatnie dłonią.

Do miski wbij jajka, dodaj mleko skondensowane i zmiksuj.

Do miski dodaj mascarpone, mąkę ziemniaczaną oraz twaróg.

Zmiksuj do połączenia składników.

Wlej masę na sernik do blaszki i wyrównaj.

Blaszkę owiń folią aluminiową bardzo szczelnie.

Wstaw do większego naczynia i wlej do niego wodę.

Sernik ma piec się w kąpieli wodnej.

Piecz w nagrzanym do 170 st. C przez 90 minut.

Sernik schłodź w lodówce przez 8 godzin.

Jak oceniasz przepis na sernik amerykański
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 83,4% osób

Więcej informacji na temat sernika amerykańskiego

Sernik amerykański to bardzo dobry pomysł na pyszny deser dla całej rodziny. Smaczny placek z twarogu świetnie sprawdzi się jako dodatek do kawy lub herbaty podczas spotkania ze znajomymi. Ciasto jest bardzo kremowe i ma zwartą konsystencję. Przepis na sernik amerykański jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go upiec. Do zrobienia ciasta potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: twaróg sernikowy, mascarpone, mleko skondensowane, mąka ziemniaczana, jajka, herbatniki, masło, migdały.

Jak zrobić sernik amerykański? Migdały upraż na rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu. Herbatniki umieść w malakserze i rozdrobnij. Migdały posiekaj. Do herbatników dodaj migdały i masło. Wymieszaj do połączenia składników. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia i wsyp ciastka. Ugnieć delikatnie dłonią. Do miski wbij jajka, dodaj mleko skondensowane i zmiksuj. Do miski dodaj mascarpone, mąkę ziemniaczaną oraz twaróg. Zmiksuj do połączenia składników. Wlej masę na sernik do blaszki i wyrównaj. Blaszkę owiń folią aluminiową bardzo szczelnie. Wstaw do większego naczynia i wlej do niego wodę. Sernik ma piec się w kąpieli wodnej. Piecz w nagrzanym do 170 stopni przez 90 minut. Sernik schłodź w lodówce przez 8 godzin.

Migdały nie są tak naprawdę orzechami, jak są popularnie nazywane, są to nasiona drzewa zwanego migdałowcem. Migdały są bogatym źródłem witaminy B2, witaminy K oraz błonnika. Zawierają też spore ilości potasu, który odpowiada za prawidłową pracę serca i ma działanie obniżające ciśnienie krwi. Witamina B2 inaczej zwana ryboflawiną jest bardzo ważnym składnikiem wielu reakcji zachodzących w naszym organizmie.

Podsumowując najlepszy sernik będzie doskonałym dodatkiem do kawy lub herbaty. Pyszny sernik podać można z dodatkiem owoców. Prosty przepis przygotujesz bez większego problemu. Sernik jest dobry do spożycia po schłodzeniu. Można go przechowywać w lodówce przez 3-4 dni. Ciasto można przygotować w wersji czekoladowej, wystarczy dodać do masy czekoladę gorzką.

Alergeny w serniku amerykańskim

Lista alergenów dla sernika amerykańskiego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • twaróg sernikowy
    • mascarpone
    • mleko skondensowane (zagęszczone)
    • Herbatniki
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Herbatniki
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Migdały

Wartości odżywcze sernika amerykańskiego

na 100g gotowej potrawy

Sernik amerykański to bardzo dobre źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Sernik zawiera sporą ilość cukru, który szybko podnosi poziom glukozy we krwi. Nie powinny go spożywać osoby chorujące na cukrzycę.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(185g)
Energia (kcal)
293.37
542.74
Białko (g)
8.21
15.18

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(185g)
Węglowodany (g)
19.74
36.53
Węglowodany przyswajalne (g)
19.06
35.26
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.69
1.27

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(185g)
Tłuszcz (g)
19.95
36.91
Tłuszcze nasycone (g)
15.45
28.59
Tłuszcze nienasycone (g)
4.50
8.32
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.54
6.55
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.95
1.76
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
92.16
170.50

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(185g)
Witamina A (µg (mcg))
62.75
116.09
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.07
0.13
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.34
0.62
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.53
0.98
Witamina D (µg (mcg))
0.29
0.54
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.93
1.73
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
61.90
114.52
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.10
0.18
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.24
0.45
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.73
1.35
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
25.68
47.51
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
10.55
19.52
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(185g)
Sód (mg)
268.58
496.88
Potas (mg)
162.75
301.09
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Wapń (mg)
138.40
256.04
Fosfor (mg)
186.19
344.45
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Magnez (mg)
19.07
35.28
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.68
1.26
Cynk (mg)
0.57
1.06
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.07
0.13
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sernika amerykańskiego 62
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sernika amerykańskiego

Koszt składników
68.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Twaróg sernikowy
500 g
14.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
7.00
Za 500 g
Mascarpone
500 g
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
13.00
Za 500 g
Mleko skondensowane (zagęszczone)
300 g
7.50
Za 530,0 g
Liczba opakowań 1
4.25
Za 300 g
Mąka ziemniaczana
40 g
4 płaskie łyżki stołowe
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 40 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Herbatniki
200 g
1.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
3.00
Za 200 g
Masło
60 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 60 g
Migdały
50 g
15.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.75
Za 50 g
Koszt składników
68.50