Przepis na sernik amerykański krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
piekarnik, mikser, duża miska, tortownica 23 cm, naczynie ceramiczne do zapiekania

Migdały upraż na rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu.

Herbatniki umieść w malakserze i rozdrobnij.

Migdały posiekaj.

Do herbatników dodaj migdały i masło.

Wymieszaj do połączenia składników.

Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia i wsyp ciastka.

Ugnieć delikatnie dłonią.

Do miski wbij jajka, dodaj mleko skondensowane i zmiksuj.

Do miski dodaj mascarpone, mąkę ziemniaczaną oraz twaróg.

Zmiksuj do połączenia składników.

Wlej masę na sernik do blaszki i wyrównaj.

Blaszkę owiń folią aluminiową bardzo szczelnie.

Wstaw do większego naczynia i wlej do niego wodę.

Sernik ma piec się w kąpieli wodnej.

Piecz w nagrzanym do 170 st. C przez 90 minut.

Sernik schłodź w lodówce przez 8 godzin.

Sernik amerykański podany na talerzyku.
Sernik amerykański
Koszt przygotowania dania
36.70 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
542 kcal
Liczba alergenów w daniu
4
62

Sernik amerykański - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o serniku amerykańskim

Sernik amerykański to bardzo dobry pomysł na pyszny deser dla całej rodziny. Smaczny placek z twarogu świetnie sprawdzi się jako dodatek do kawy lub herbaty podczas spotkania ze znajomymi. Ciasto jest bardzo kremowe i ma zwartą konsystencję. Przepis na sernik amerykański jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go upiec. Do zrobienia ciasta potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: twaróg sernikowy, mascarpone, mleko skondensowane, mąka ziemniaczana, jajka, herbatniki, masło, migdały.

Jak zrobić sernik amerykański? Migdały upraż na rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu. Herbatniki umieść w malakserze i rozdrobnij. Migdały posiekaj. Do herbatników dodaj migdały i masło. Wymieszaj do połączenia składników. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia i wsyp ciastka. Ugnieć delikatnie dłonią. Do miski wbij jajka, dodaj mleko skondensowane i zmiksuj. Do miski dodaj mascarpone, mąkę ziemniaczaną oraz twaróg. Zmiksuj do połączenia składników. Wlej masę na sernik do blaszki i wyrównaj. Blaszkę owiń folią aluminiową bardzo szczelnie. Wstaw do większego naczynia i wlej do niego wodę. Sernik ma piec się w kąpieli wodnej. Piecz w nagrzanym do 170 stopni przez 90 minut. Sernik schłodź w lodówce przez 8 godzin.

Migdały nie są tak naprawdę orzechami, jak są popularnie nazywane, są to nasiona drzewa zwanego migdałowcem. Migdały są bogatym źródłem witaminy B2, witaminy K oraz błonnika. Zawierają też spore ilości potasu, który odpowiada za prawidłową pracę serca i ma działanie obniżające ciśnienie krwi. Witamina B2 inaczej zwana ryboflawiną jest bardzo ważnym składnikiem wielu reakcji zachodzących w naszym organizmie.

Podsumowując najlepszy sernik będzie doskonałym dodatkiem do kawy lub herbaty. Pyszny sernik podać można z dodatkiem owoców. Prosty przepis przygotujesz bez większego problemu. Sernik jest dobry do spożycia po schłodzeniu. Można go przechowywać w lodówce przez 3-4 dni. Ciasto można przygotować w wersji czekoladowej, wystarczy dodać do masy czekoladę gorzką.

Wartości odżywcze sernika amerykańskiego

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(185g)
Energia (kalorie)
293.37 kcal
542.74 kcal
Białko
8.21 g
15.18 g

Węglowodany w serniku amerykańskim

Na 100g
Na porcję
(185g)
Węglowodany
19.74 g
36.53 g
Węglowodany przyswajalne
19.06 g
35.26 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.69 g
1.27 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(185g)
Tłuszcz
19.95 g
36.91 g
Tłuszcze nasycone
15.45 g
28.59 g
Tłuszcze nienasycone
4.50 g
8.32 g
Tłuszcze jednonasycone
3.54 g
6.55 g
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.95 g
1.76 g
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Cholesterol
92.16 mg
170.50 mg

Witaminy w przepisie na sernik amerykański

Na 100g
Na porcję
(185g)
Witamina A
62.75 µg (mcg)
116.09 µg (mcg)
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Witamina B6
0.07 mg
0.13 mg
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Witamina B12
0.34 µg (mcg)
0.62 µg (mcg)
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Witamina C
0.53 mg
0.98 mg
Witamina D
0.29 µg (mcg)
0.54 µg (mcg)
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Witamina E
0.93 mg
1.73 mg
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Retinol
61.90 µg (mcg)
114.52 µg (mcg)
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Tiamina
0.10 mg
0.18 mg
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.24 mg
0.45 mg
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Niacyna
0.73 mg
1.35 mg
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Foliany
25.68 µg (mcg)
47.51 µg (mcg)
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Beta karoten
10.55 µg (mcg)
19.52 µg (mcg)
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na sernik amerykański

Na 100g
Na porcję
(185g)
Sód
268.58 mg
496.88 mg
Potas
162.75 mg
301.09 mg
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Wapń
138.40 mg
256.04 mg
Fosfor
186.19 mg
344.45 mg
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Magnez
19.07 mg
35.28 mg
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Żelazo
0.68 mg
1.26 mg
Cynk
0.57 mg
1.06 mg
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Miedź
0.07 mg
0.13 mg
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sernika amerykańskiego 62
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w serniku amerykańskim

Lista alergenów dla sernika amerykańskiego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • twaróg sernikowy
    • mascarpone
    • mleko skondensowane (zagęszczone)
    • Herbatniki
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Herbatniki
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Migdały

Cena przygotowania sernika amerykańskiego

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Twaróg sernikowy
500 g
14.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
7.00
Za 500 g
Mascarpone
500 g
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
13.00
Za 500 g
Mleko skondensowane (zagęszczone)
300 g
7.50
Za 530,0 g
Liczba opakowań 1
4.25
Za 300 g
Mąka ziemniaczana
40 g
4 płaskie łyżki stołowe
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 40 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Herbatniki
200 g
1.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
3.00
Za 200 g
Masło
60 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 60 g
Migdały
50 g
15.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.75
Za 50 g
Koszt składników
68.50
Jak oceniasz przepis na sernik amerykański
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób