Schab z pieczarkami i serem
- Schab wieprzowy bez kości (1000 g)
- Mąka pszenna typ 500 - pół szklanki (100 g)
- Bułka tarta - pół szklanki (100 g)
- Jajko (3 szt.)
- Cebula - 2 duże sztuki (200 g)
- Pieczarki - 15 średnich sztuk (400 g)
- Masło klarowane (100 g)
- Olej rzepakowy (200 ml)
- Ser gouda (400 g)
Przepis na schab z pieczarkami i serem krok po kroku
Schab pokrój w plastry grubości 2-3 cm.
Rozbij tłuczkiem do mięsa i dopraw solą i pieprzem.
Obtocz w mące pszennej.
Ubij jajka w misce.
Maczaj kotlety w jajku, a następnie w bułce tartej.
Rozgrzej na patelni olej rzepakowy i usmaż kotlety.
Posiekaj pieczarki.
Obierz cebulę i pokrój w kostkę.
Na patelni rozgrzej masło klarowane, zeszklij cebulę i pieczarki, dopraw solą i pieprzem.
Pieczarki ułóż na kotlecie schabowym i posyp startym serem.
Zapiecz w piekarniku przez 3 minuty.
Podawaj z gotowanymi ziemniakami i surówką z kapusty kiszonej.
-
Schab pieczony
-
Schabowy ze śliwkami
-
Schab ze śliwką pieczony
-
Schab pieczony w rękawie
-
Schab pieczony w piekarniku
-
Schab w sosie pieczarkowym
-
Paprykowa marynata do schabu
-
Schab z pieczarkami
-
Roladki schabowe z pieczarkami
-
Pieczeń ze schabu
-
Schabowe pod pierzynką
-
Schab pieczony ze śliwką
-
Schabowe z pieczarkami i serem
-
Schab w kapuście
-
Schab w sosie pieczeniowym
-
Schab ze śliwką w rękawie
-
Schab w kapuście kiszonej
-
Marynata do schabu pieczonego
-
Schab pieczony
Więcej informacji na temat schabu z pieczarkami i serem
Schab z pieczarkami i serem to świetny pomysł na pyszne danie na obiad dla całej rodziny lub znajomych. Przepis na schab z pieczarkami i serem jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go zrobić. Do przygotowania dobrego schabu potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: schab, jajka, bułka tarta, mąka pszenna, pieczarki, ser gouda, masło klarowane, olej rzepakowy, sól, pieprz, cebula.
Jak zrobić schab z pieczarkami i serem? Schab pokrój w plastry grubości 2-3 cm. Rozbij tłuczkiem do mięsa i dopraw solą i pieprzem. Obtocz w mące pszennej. Ubij jajka w misce. Maczaj kotlety w jajku, a następnie w bułce tartej. Rozgrzej na patelni olej rzepakowy i usmaż kotlety. Posiekaj pieczarki. Obierz cebulę i pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej masło klarowane, zeszklij cebulę i pieczarki, dopraw solą i pieprzem. Pieczarki ułóż na kotlecie schabowym i posyp startym serem. Zapiecz w piekarniku przez 3 minuty. Podawaj z gotowanymi ziemniakami.
Pieczarki są jednymi z najczęściej spożywanych przez nas grzybów. Są tanie i ogólnodostępne. Pieczarki zawierają duże ilości witamin z grupy B. Witaminy z grupy B są odpowiedzialne między innymi za prawidłowy metabolizm oraz liczne przemiany energetyczne. Maja niską zawartość tłuszczu i kalorii ogółem. Dlatego świetnie nadają się dla osób walczących z nadmierną wagą. Ser żółty jest wyrobem z mleka krowiego. Zawiera dużą ilość kalorii, jest doskonałym źródłem wapnia oraz białka. Wapń jest niezbędny do prawidłowej mineralizacji naszych kości. Zapobiega osteoporozie u dorosłych i krzywicy u dzieci. Schab wieprzowy jest mięsem zawierającym dużą ilość białka zwierzęcego. Schab zawiera witaminy z grupy B, żelazo oraz potas. Schab nie zawiera dużej ilości tłuszczu, jest także nisko kaloryczny.
Podsumowując kotlety schabowe z pieczarkami i serem to dobre danie obiadowe dla całej rodziny. Kotlety schabowe możesz przygotować także z serem feta lub mozzarellą. Schabowe można spożywać od razu po przygotowaniu. Nie nadają się do przechowywania w lodówce.
Alergeny w schabie z pieczarkami i serem
Lista alergenów dla schabu z pieczarkami i serem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Bułka tarta
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło klarowane
- Ser gouda
Wartości odżywcze schabu z pieczarkami i serem
Schab z pieczarkami i serem jest daniem zawierającym dużo białka zwierzęcego. Schab z pieczarkami jest wysokokalorycznym daniem. Zawiera dużą ilość tłuszczu nasyconego. Powinny ograniczać jego spożywanie osoby na diecie redukcyjnej.
Energia i białka
(440g)
Węglowodany
(440g)
Tłuszcze
(440g)
Witaminy
(440g)
Składniki mineralne
(440g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.