Sałatki z pieczarkami i jajkiem

Opublikowano: 01.05.2022 r., 20:17 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pieczarki i jajka w sałatce
Sałatki z pieczarkami i jajkiem
Sałatki z pieczarkami i jajkiem to świetna opcja dla wszystkich miłośników prostych dań. Jest również bardzo zdrowa, ze względu na duży udział warzyw i grzybów.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie 10 min
218 kcal
Kcal w porcji
231 g
Wielkość porcji
65
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Pomidory koktajlowe (280 g)
  • Jajko (4 szt.)
  • Rzodkiewka (60 g)
  • Kukurydza konserwowa (80 g)
  • Fasolka szparagowa konserwowa (90 g)
  • Pieczarki (150 g)
  • Oliwa z oliwek (45 ml)
  • Musztarda (15 g)
  • Sok z cytryny (7 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, chilli, tymianek, zioła prowansalskie
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, miska, miseczka, łyżka cedzakowa

Przepis na sałatki z pieczarkami i jajkiem krok po kroku

Jajka ugotuj na twardo. Następnie ostudź i obierz. Jajka pokrój w małe cząstki.

W garnku zagotuj wodę i wrzuć do niej obrane i pokrojone w plasterki pieczarki na 7 minut, następnie odcedź i ostudź.

Rzodkiewkę i pomidorki umyj i pokrój w cząstki.

Kukurydzę i fasolkę odcedź.

Wszystkie warzywa i grzyby wsadź do miski i wymieszaj.

W miseczce zmieszaj oliwę, przyprawy, zioła, sok z cytryny i musztardę.

Gotowym sosem polej sałatkę.

Jak oceniasz przepis na sałatki z pieczarkami i jajkiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,1% osób

Więcej informacji na temat sałatek z pieczarkami i jajkiem

Sałatki z pieczarkami i jajkiem to świetna opcja dla wszystkich miłośników prostych dań. Jest również bardzo zdrowa, ze względu na duży udział warzyw i grzybów. Całość jest wartościowa, smaczna i pełna pysznych składników. By ją przygotować wystarczy tylko krótka obróbka termiczna. Ta sałatka to doskonały pomysł na lunch, ale również na kolację. Jest pyszna, prosta a przy tym niezwykle sycąca. Będzie świetną opcją na każdy dzień.

Przepis na sałatkę z pieczarkami i jajkiem to wspaniały pomysł na ciekawe danie, które sprawdzi się zarówno na lunch, jak i kolację. Elementem dekoracyjnym są cząstki jaj ułożone na wierzchu sałatki, dzięki czemu prezentuje się ona naprawdę apetycznie, a przy tym jest smaczna i bardzo zdrowa. Ta sałatka jest po prostu pyszna, zaświadczy o tym każdy, kto choć raz jej spróbował. Gdy pojawia się na stole, robi wspaniałe wrażenie i w kilka minut z niego znika, gdyż ciężko jest się powstrzymać od nałożenia dokładki. Sprawdzi się nie tylko na przyjęciach, czy rodzinnych spotkaniach, będzie też świetną propozycją na wspaniałą kolację, czy posiłek do pracy.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić sałatkę z pieczarek i jajka, by była pyszna, szybka i łatwa, to ten przepis sprawdzi się idealnie. To dobra opcja nawet dla początkujących osób. Sałatka ze względu na duże ilości białka i błonnika świetnie zaspokaja głód, dlatego będzie idealnym pomysłem na posiłek do pracy, czy szkoły. Przepis na sałatkę jest nieskomplikowany, dzięki czemu danie można przygotować błyskawicznie i da sobie z nim radę nawet początkujący kucharz. Jednak świetnie nada się również jako imprezowa przekąska, czy sycąca kolacja. Jej ogromnym plusem jest to, że nie zawiera glutenu, sprawdzi się, więc gdy ktoś z naszej rodziny musi unikać tego składnika, a my zastanawialiśmy się, co możemy w takim razie tej osobie zaserwować. Zamiast przygotowywać niesmaczne bezglutenowe przekąski, możemy podać przepyszną sałatkę, która jest pełnowartościowym daniem. Jest ona bardzo łatwa w przygotowaniu, dlatego nie będzie stanowiła większego problemu nawet dla początkujących.

Alergeny w sałatkach z pieczarkami i jajkiem

Lista alergenów dla sałatek z pieczarkami i jajkiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Musztarda

Wartości odżywcze sałatek z pieczarkami i jajkiem

na 100g gotowej potrawy

To zdrowa opcja, która zawiera sporo białka i witamin.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(231g)
Energia (kcal)
94.71
218.78
Białko (g)
4.03
9.30

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(231g)
Węglowodany (g)
4.15
9.58
Węglowodany przyswajalne (g)
2.97
6.86
Brak danych dla: fasolka szparagowa konserwowa.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.79
1.82
Brak danych dla: fasolka szparagowa konserwowa.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(231g)
Tłuszcz (g)
7.21
16.65
Tłuszcze nasycone (g)
1.86
4.29
Tłuszcze nienasycone (g)
5.35
12.36
Brak danych dla: fasolka szparagowa konserwowa, musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.34
10.02
Brak danych dla: fasolka szparagowa konserwowa, musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.01
2.34
Brak danych dla: fasolka szparagowa konserwowa, musztarda.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
86.42
199.63
Brak danych dla: fasolka szparagowa konserwowa.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(231g)
Witamina A (µg (mcg))
49.65
114.70
Brak danych dla: fasolka szparagowa konserwowa.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.09
0.21
Brak danych dla: fasolka szparagowa konserwowa.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.21
0.49
Brak danych dla: fasolka szparagowa konserwowa.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
6.00
13.86
Brak danych dla: fasolka szparagowa konserwowa.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.47
1.08
Brak danych dla: fasolka szparagowa konserwowa.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.94
2.16
Brak danych dla: fasolka szparagowa konserwowa.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
37.17
85.86
Brak danych dla: fasolka szparagowa konserwowa.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.04
0.09
Brak danych dla: fasolka szparagowa konserwowa.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.18
0.43
Brak danych dla: fasolka szparagowa konserwowa.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.87
2.01
Brak danych dla: fasolka szparagowa konserwowa.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
23.69
54.73
Brak danych dla: fasolka szparagowa konserwowa.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
133.59
308.60
Brak danych dla: fasolka szparagowa konserwowa.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(231g)
Sód (mg)
104.10
240.48
Potas (mg)
189.72
438.26
Wapń (mg)
22.71
52.47
Fosfor (mg)
75.32
173.98
Magnez (mg)
11.38
26.28
Żelazo (mg)
0.74
1.71
Cynk (mg)
0.53
1.21
Miedź (mg)
0.09
0.22
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatek z pieczarkami i jajkiem 65
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sałatek z pieczarkami i jajkiem

Koszt składników
55.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Pomidory koktajlowe
280 g
5.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
5.60
Za 280 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Rzodkiewka
60 g
3.00
Za 120,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 60 g
Kukurydza konserwowa
80 g
3.50
Za 340,0 g
Liczba opakowań 1
0.82
Za 80 g
Fasolka szparagowa konserwowa
90 g
4.50
Za 450,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 90 g
Pieczarki
150 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 150 g
Oliwa z oliwek
45 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.80
Za 45 ml
Musztarda
15 g
2.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.17
Za 15 g
Sok z cytryny
7 ml
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 1
0.35
Za 7 ml
Koszt składników
55.00