Sałatka z zieloną soczewicą
- Soczewica zielona (300 g)
- Jajko (4 szt.)
- Ogórek kiszony (200 g)
- Papryka czerwona - 1 średnia sztuka (200 g)
- Suszone pomidory w oleju (200 g)
- Natka pietruszki - 1 pęczek (30 g)
- Jogurt naturalny 2% (200 g)
- Majonez (50 g)
- Ser Feta (100 g)
- Chleb żytni razowy (400 g)
Przepis na sałatka z zieloną soczewicą krok po kroku
Soczewicę umieść w garnku, dodaj do niej wodę i sól, ugotuj do miękkości.
Ugotuj jajka na twardo.
Obierz ze skorupki i pokrój w kostkę.
Pokrój ogórka kiszonego.
Oczyść paprykę z gniazd nasiennych i pokrój w paski.
Pokrój w kostkę pomidory suszone.
Posiekaj natkę pietruszki.
W misce umieść soczewicę, dodaj warzywa, jajka, pokrusz ser feta, dodaj jogurt naturalny, majonez i przeciśnięty przez praskę czosnek.
Wymieszaj całość, dopraw solą i pieprzem.
Podawaj na płaskim talerzu z dodatkiem kromki świeżego żytniego pieczywa.
Więcej informacji na temat sałatki z zieloną soczewicą
Sałatka z zieloną soczewicą to prosty przepis na zdrowy obiad. Łatwa do przygotowania sałatka świetnie sprawdza się jako obiad na dwa dni. Można ją spożywać na ciepło i na zimno. Przepis na sałatkę z zieloną soczewicą jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ja przygotować. Do zrobienia zdrowej sałatki potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: zielona soczewica, szczypior, ogórek kiszony, jajko, pomidory suszone, papryka czerwona, ser feta, natka pietruszki, sól, pieprz, jogurt naturalny, czosnek, majonez, chleb żytni razowy.
Jak zrobić sałatkę z zieloną soczewicą? Soczewicę umieść w garnku, dodaj do niej wodę i sól, ugotuj do miękkości. Ugotuj jajka na twardo. Obierz ze skorupki i pokrój w kostkę. Pokrój ogórka kiszonego. Oczyść paprykę z gniazd nasiennych i pokrój w paski. Pokrój w kostkę pomidory suszone. Posiekaj natkę pietruszki. W misce umieść soczewicę, dodaj warzywa, jajka, pokrusz ser feta, dodaj jogurt naturalny, majonez i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszaj całość, dopraw solą i pieprzem. Podawaj na płaskim talerzu z dodatkiem kromki świeżego żytniego pieczywa.
Papryka czerwona zawiera duże ilości witaminy C, biorącej udział w syntezie kolagenu oraz wzmacniającej naszą odporność. Papryka jest również bogatym źródłem beta-karotenu i likopenu. Likopen jest naturalnym przeciwutleniaczem, który zawierają także pomidory. Papryka jest warzywem z niską zawartością kalorii i dużą ilością błonnika, dlatego idealnie sprawdza się na dietach redukcyjnych, daje uczucie sytości na długo oraz reguluje pracę jelit. Ogórki kiszone to poddane procesowi fermentacji mlekowej ogórki gruntowe. Ogórki są warzywem niskokalorycznym, a te poddane kiszeniu posiadają ich jeszcze mniej, gdyż cukier w nich zawarty ulega rozkładowi podczas kiszenia. Ogórki są dobrym źródłem fosforu, sodu i potasu, zawierają także sporo magnezu. Sód jest bardzo istotnym pierwiastkiem w prawidłowym funkcjonowaniu naszego organizmu, dzięki niemu utrzymujemy prawidłowe napięcie nerwowe, chroni on przed utratą wody z komórek.
Podsumowując pyszna wegetariańska sałatka jest dobra do spożycia od razu po przygotowaniu. Można ją przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. Łatwa sałatka może służyć jako lunch lub obiad od pracy.
Alergeny w sałatce z zieloną soczewicą
Lista alergenów dla sałatki z zieloną soczewicą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Jogurt naturalny 2%
- Ser Feta
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Majonez
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Majonez
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Chleb żytni razowy
Wartości odżywcze sałatki z zieloną soczewicą
Sałatka z zieloną soczewicą to doskonałe źródło białka roślinnego. Sałatka zawiera wiele cennych składników mineralnych i witamin. Jest także dobrym źródłem zdrowych kwasów tłuszczowych jedno i wielonienasyconych.
Energia i białka
(470g)
Węglowodany
(470g)
Tłuszcze
(470g)
Witaminy
(470g)
Składniki mineralne
(470g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.