Sałatka z zieloną soczewicą

Opublikowano: 18.01.2022 r., 8:44 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Soczewica na talerzu.
Sałatka z zieloną soczewicą
Sałatka z zieloną soczewicą to doskonała propozycja na przygotowanie pysznego dania obiadowego bez dodatku mięsa. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na to sycące danie.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie i Mieszanie i łączenie 30 min
908 kcal
Kcal w porcji
470 g
Wielkość porcji
37
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Soczewica zielona (300 g)
  • Jajko (4 szt.)
  • Ogórek kiszony (200 g)
  • Papryka czerwona - 1 średnia sztuka (200 g)
  • Suszone pomidory w oleju (200 g)
  • Natka pietruszki - 1 pęczek (30 g)
  • Jogurt naturalny 2% (200 g)
  • Majonez (50 g)
  • Ser Feta (100 g)
  • Chleb żytni razowy (400 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, czosnek
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, duża miska

Przepis na sałatka z zieloną soczewicą krok po kroku

Soczewicę umieść w garnku, dodaj do niej wodę i sól, ugotuj do miękkości.

Ugotuj jajka na twardo.

Obierz ze skorupki i pokrój w kostkę.

Pokrój ogórka kiszonego.

Oczyść paprykę z gniazd nasiennych i pokrój w paski.

Pokrój w kostkę pomidory suszone.

Posiekaj natkę pietruszki.

W misce umieść soczewicę, dodaj warzywa, jajka, pokrusz ser feta, dodaj jogurt naturalny, majonez i przeciśnięty przez praskę czosnek.

Wymieszaj całość, dopraw solą i pieprzem.

Podawaj na płaskim talerzu z dodatkiem kromki świeżego żytniego pieczywa.

Jak oceniasz przepis na sałatka z zieloną soczewicą
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,2% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat sałatki z zieloną soczewicą

Sałatka z zieloną soczewicą to prosty przepis na zdrowy obiad. Łatwa do przygotowania sałatka świetnie sprawdza się jako obiad na dwa dni. Można ją spożywać na ciepło i na zimno. Przepis na sałatkę z zieloną soczewicą jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ja przygotować. Do zrobienia zdrowej sałatki potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: zielona soczewica, szczypior, ogórek kiszony, jajko, pomidory suszone, papryka czerwona, ser feta, natka pietruszki, sól, pieprz, jogurt naturalny, czosnek, majonez, chleb żytni razowy.

Jak zrobić sałatkę z zieloną soczewicą? Soczewicę umieść w garnku, dodaj do niej wodę i sól, ugotuj do miękkości. Ugotuj jajka na twardo. Obierz ze skorupki i pokrój w kostkę. Pokrój ogórka kiszonego. Oczyść paprykę z gniazd nasiennych i pokrój w paski. Pokrój w kostkę pomidory suszone. Posiekaj natkę pietruszki. W misce umieść soczewicę, dodaj warzywa, jajka, pokrusz ser feta, dodaj jogurt naturalny, majonez i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszaj całość, dopraw solą i pieprzem. Podawaj na płaskim talerzu z dodatkiem kromki świeżego żytniego pieczywa.

Papryka czerwona zawiera duże ilości witaminy C, biorącej udział w syntezie kolagenu oraz wzmacniającej naszą odporność. Papryka jest również bogatym źródłem beta-karotenu i likopenu. Likopen jest naturalnym przeciwutleniaczem, który zawierają także pomidory. Papryka jest warzywem z niską zawartością kalorii i dużą ilością błonnika, dlatego idealnie sprawdza się na dietach redukcyjnych, daje uczucie sytości na długo oraz reguluje pracę jelit. Ogórki kiszone to poddane procesowi fermentacji mlekowej ogórki gruntowe. Ogórki są warzywem niskokalorycznym, a te poddane kiszeniu posiadają ich jeszcze mniej, gdyż cukier w nich zawarty ulega rozkładowi podczas kiszenia. Ogórki są dobrym źródłem fosforu, sodu i potasu, zawierają także sporo magnezu. Sód jest bardzo istotnym pierwiastkiem w prawidłowym funkcjonowaniu naszego organizmu, dzięki niemu utrzymujemy prawidłowe napięcie nerwowe, chroni on przed utratą wody z komórek.

Podsumowując pyszna wegetariańska sałatka jest dobra do spożycia od razu po przygotowaniu. Można ją przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. Łatwa sałatka może służyć jako lunch lub obiad od pracy.

Alergeny w sałatce z zieloną soczewicą

Lista alergenów dla sałatki z zieloną soczewicą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt naturalny 2%
    • Ser Feta
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Chleb żytni razowy

Wartości odżywcze sałatki z zieloną soczewicą

na 100g gotowej potrawy

Sałatka z zieloną soczewicą to doskonałe źródło białka roślinnego. Sałatka zawiera wiele cennych składników mineralnych i witamin. Jest także dobrym źródłem zdrowych kwasów tłuszczowych jedno i wielonienasyconych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(470g)
Energia (kcal)
193.28
908.44
Białko (g)
9.02
42.39

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(470g)
Węglowodany (g)
24.56
115.42
Węglowodany przyswajalne (g)
20.62
96.92
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
3.94
18.50

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(470g)
Tłuszcz (g)
7.02
32.99
Tłuszcze nasycone (g)
2.62
12.29
Tłuszcze nienasycone (g)
4.40
20.69
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.38
11.20
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.02
9.50
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
50.02
235.10

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(470g)
Witamina A (µg (mcg))
56.96
267.73
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.19
0.89
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.11
0.50
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
26.72
125.56
Witamina D (µg (mcg))
0.25
1.16
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
25.50
119.85
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.21
0.99
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.24
1.12
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.60
7.54
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
72.39
340.26
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
272.63
1281.37
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(470g)
Sód (mg)
391.35
1839.36
Potas (mg)
358.31
1684.03
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
81.98
385.30
Fosfor (mg)
133.71
628.44
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
31.15
146.42
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
2.47
11.62
Cynk (mg)
1.24
5.83
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.32
1.50
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki z zieloną soczewicą 37
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sałatki z zieloną soczewicą

Koszt składników
50.60
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Soczewica zielona
300 g
3.50
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.62
Za 300 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Ogórek kiszony
200 g
6.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.40
Za 200 g
Papryka czerwona
200 g
1 średnia sztuka
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
3.60
Za 200 g
Suszone pomidory w oleju
200 g
6.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
4.44
Za 200 g
Natka pietruszki
30 g
1 pęczek
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 30 g
Jogurt naturalny 2%
200 g
1.30
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
1.73
Za 200 g
Majonez
50 g
4.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
0.74
Za 50 g
Ser Feta
100 g
12.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 100 g
Chleb żytni razowy
400 g
4.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 400 g
Koszt składników
50.60