Sałatka z łososiem i jajkiem warstwowa

Opublikowano: 27.05.2022 r., 15:20 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Sałatka z łososiem i jajkiem warstwowa podana na białym talerzu.
Sałatka z łososiem i jajkiem warstwowa
Sałatka z łososiem i jajkiem warstwowa to świetna propozycja na pyszny posiłek dla całej rodziny. Sałatka jest bardzo smaczna i syta. Sałatka sprawdzi się także jako danie na święta Wielkanocne.
Przygotowanie 15 min
Gotowanie i Mieszanie i łączenie 10 min
555 kcal
Kcal w porcji
400 g
Wielkość porcji
26
Indeks glikemiczny
Składniki dla 5 porcji
  • Łosoś wędzony (300 g)
  • Roszponka (200 g)
  • Jajko (6 szt.)
  • Cebula 1 duża sztuka (200 g)
  • Pomidor 2 średnie sztuki (400 g)
  • Ogórek (300 g)
  • Oliwki zielone marynowane konserwowe (200 g)
  • Musztarda (100 g)
  • Koperek ogrodowy świeży 1 pęczek (30 g)
  • Oliwa z oliwek niepełna szklanka (200 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, miód
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, duża miska

Przepis na sałatka z łososiem i jajkiem warstwowa krok po kroku

Jajka umieść w garnku, wlej wodę.

Gotuj przez 10 minut.

Wystudź i obierz z łupiny.

Pokrój jajka w ćwiartki.

W misce umieść sałatę.

Na nią wyłóż podzielonego na porcje łososia.

Pokrój pomidory w kostkę.

Ogórka posiekaj w półksiężyce.

Warzywa umieść na łososiu.

Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w pióra.

Cebulę ułóż na warzywach, na nią wyłóż oliwki.

Na wierzch wyłóż jajka.

Wymieszaj w misce musztardę, miód, posiekany koper.

Dopraw sos solą i pieprzem.

Do miski z sosem wlej oliwę z oliwek i wymieszaj dokładnie.

Sałatkę polej sosem.

Podawaj z dodatkiem pieczywa żytniego.

Jak oceniasz przepis na sałatka z łososiem i jajkiem warstwowa
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,6% osób

Więcej informacji na temat sałatki z łososiem i jajkiem warstwowa

Sałatka z łososiem i jajkiem warstwowa to bardzo dobry pomysł na pyszną przekąskę podczas spotkania ze znajomymi. Sałatkę podać można także na lekki obiad dla Twojej rodziny. Sałatka warstwowa jest bardzo atrakcyjna i świetnie prezentuje się na stole. Przepis na warstwową sałatkę z łososiem i jajkiem jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia sałatki potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: łosoś wędzony, roszponka, jajka, cebula, pomidor, ogórek, oliwki zielone, musztarda, miód, koper, sól, pieprz, oliwa z oliwek.

Jak zrobić warstwową sałatkę z łososiem i jajkiem? Jajka umieść w garnku, wlej wodę. Gotuj przez 10 minut. Wystudź i obierz z łupiny. Pokrój jajka w ćwiartki. W misce umieść sałatę. Na nią wyłóż podzielonego na porcje łososia. Pokrój pomidory w kostkę. Ogórka posiekaj w półksiężyce. Warzywa umieść na łososiu. Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w pióra. Cebulę ułóż na warzywach na nią wyłóż oliwki. Na wierzch wyłóż jajka. Wymieszaj w misce musztardę, miód, posiekany koper. Dopraw sos solą i pieprzem. Wlej oliwę z oliwek i wymieszaj dokładnie. Sałatkę polej sosem. Podawaj z dodatkiem pieczywa żytniego.

Oliwki zielone to owoce, które są źródłem dobrej jakości tłuszczów, korzystnie wpływających na nasz układ krwionośny. Zawierają także sporo witaminy E mającej, działanie chroniące nas przed wolnymi rodnikami. Pomidory są źródłem likopenu, naturalnego przeciwutleniacza, którego działanie nie zanika po obróbce termicznej warzywa. Kwasy zawarte w pomidorach nasilają rozkład tłuszczów w wątrobie. Błonnik oraz pektyny pomidorowe dają uczucie sytości i pomagają obniżać poziom cholesterolu we krwi. Pomidory są dobrym źródłem potasu, który obniża ciśnienie krwi i reguluje pracę serca.

Podsumowując pyszna sałatka w wersji fit jest idealna na obiad dla osób na diecie redukcyjnej. Sałatkę można podać także z dodatkiem sosu koperkowo majonezowego. Sałatka z jajkiem gotowanym jest doskonałym źródłem białka. Sałatka jest dobra do spożycia od razu po przygotowaniu. Można ją przechowywać w lodówce jedynie kilka godzin.

Alergeny w sałatce z łososiem i jajkiem warstwowa

Lista alergenów dla sałatki z łososiem i jajkiem warstwowa przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Łosoś wędzony
    • Jajko
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Musztarda

W przepisie na sałatka z łososiem i jajkiem warstwowa nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • miód
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze sałatki z łososiem i jajkiem warstwowa

na 100g gotowej potrawy

Sałatka z łososiem i jajkiem warstwowa to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego, który wspomaga pracę naszych jelit. Sałatka zawiera dużą ilość składników mineralnych oraz witamin. Jest także świetnym źródłem kwasów omega 3.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(400g)
Energia (kcal)
138.75
555.01
Białko (g)
5.09
20.35

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(400g)
Węglowodany (g)
3.28
13.13
Węglowodany przyswajalne (g)
2.49
9.98
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.79
3.16
Brak danych dla: roszponka.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(400g)
Tłuszcz (g)
12.03
48.14
Tłuszcze nasycone (g)
2.66
10.64
Tłuszcze nienasycone (g)
9.38
37.50
Brak danych dla: roszponka, musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
7.96
31.83
Brak danych dla: roszponka, musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.42
5.67
Brak danych dla: roszponka, musztarda.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
57.37
229.49

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(400g)
Witamina A (µg (mcg))
73.13
292.53
Witamina B6 (mg)
0.12
0.49
Witamina B12 (µg (mcg))
0.56
2.25
Witamina C (mg)
7.99
31.94
Witamina D (µg (mcg))
2.56
10.25
Witamina E (mg)
1.69
6.76
Brak danych dla: roszponka, koperek ogrodowy świeży.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
26.81
107.26
Tiamina (mg)
0.04
0.16
Ryboflawina (mg)
0.11
0.42
Niacyna (mg)
0.85
3.42
Foliany (µg (mcg))
15.93
63.73
Beta karoten (µg (mcg))
733.32
2933.27
Brak danych dla: koperek ogrodowy świeży.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(400g)
Sód (mg)
226.50
906.00
Potas (mg)
175.61
702.44
Wapń (mg)
32.35
129.42
Fosfor (mg)
71.29
285.17
Magnez (mg)
13.06
52.23
Żelazo (mg)
1.43
5.71
Cynk (mg)
0.41
1.65
Miedź (mg)
0.10
0.40
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki z łososiem i jajkiem warstwowa 26
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sałatki z łososiem i jajkiem warstwowa

Koszt składników
97.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Łosoś wędzony
300 g
12.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 3
36.00
Za 300 g
Roszponka
200 g
3.50
Za 75,0 g
Liczba opakowań 3
9.33
Za 200 g
Jajko
6 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Cebula
200 g
1 duża sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Pomidor
400 g
2 średnie sztuki
2.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 3
5.33
Za 400 g
Ogórek
300 g
3.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 300 g
Oliwki zielone marynowane konserwowe
200 g
6.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
3.43
Za 200 g
Musztarda
100 g
2.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
1.11
Za 100 g
Koperek ogrodowy świeży
30 g
1 pęczek
2.50
Za 25,0 g
Liczba opakowań 2
3.00
Za 30 g
Oliwa z oliwek
200 ml
niepełna szklanka
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
8.00
Za 200 ml
Koszt składników
97.50