Sałatka z łososia pieczonego

Opublikowano: 14.04.2021 r., 17:59 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Sałatka z łososia pieczonego znajduje się w misce stojącej na białym blacie. W oddali widać pojemnik z oliwą z oliwek, ręcznik kuchenny, widelec, oraz pokrojone warzywa.
Sałatka z łososia pieczonego
Sałatka z łososia pieczonego to dobry sposób na włączenie do diety tłustych ryb morskich. Jest to idealna propozycja na pyszną sałatkę do pracy oraz danie kolacyjne.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie i Pieczenie 50 min
434 kcal
Kcal w porcji
225 g
Wielkość porcji
70
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Makaron penne (200 g)
  • Groszek zielony konserwowy (100 g)
  • Cebula 1 mała sztuka (50 g)
  • Ogórek szklarniowy, 1 duża sztuka (150 g)
  • Łosoś filet (200 g)
  • Jajko (3 szt.)
  • Majonez (50 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, natka pietruszki świeża
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, garnek, blaszka do pieczenia, sitko, miska

Przepis na sałatkę z łososia pieczonego krok po kroku

Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu, odcedź i przelej zimną wodą.

Łososia przypraw wedle uznania i upiecz go w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C przez około 15 minut (w zależności od grubości fileta czas może być dłuższy lub krótszy).

Upieczonego łososia przestudź i pokrój w kostkę.

Jajka ugotuj na twardo, obierz i pokrój w grubą kostkę.

Groszek odcedź a cebulę i ogórka obierz i pokrój w drobną kostkę.

Wszystkie składniki wrzuć do jednej miski, dodaj majonez i dokładnie wymieszaj. Przypraw do smaku.

Sałatkę udekoruj listkami pietruszki.

Jak oceniasz przepis na sałatkę z łososia pieczonego
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 79,1% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat sałatki z łososia pieczonego

Sałatka z łososia pieczonego to element kuchni śródziemnomorskiej, w której dominują tłuste ryby morskie. Jest to doskonały wybór na szybką przekąskę, lunch do pracy lub sałatkę na spotkania rodzinne czy ze znajomymi. Sałatka z pieczonym łososiem i makaronem to prosty przepis na zaskakująco pyszne danie, nie potrzebujesz dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Produkty spożywcze, która są Tobie niezbędne do przygotowania tej pysznej sałatki to makaron penne, zielony groszek konserwowy, cebula, świeży ogórek, łosoś, jaja kurze, majonez oraz przyprawy (sól, pieprz i natka pietruszki).

Łosoś jest mięsem tłustym, przez co zyskuje na smaku (tłuszcz jest bowiem nośnikiem smakowitości), zawiera również spore ilości białka, kwasów tłuszczowym omega-3 oraz wielu witamin i składników mineralnych. Łosoś jest świetnym źródłem kwasu dokozaheksaenowgeo - DHA oraz kwasu eikozapantaenowego - EPA (obydwa kwasy należą do grupy kwasów tłuszczowych omega-3). Kwasy EPA i DHA są bardzo ważne dla naszego organizmu, ponieważ przeciwdziałają stanom zapalnym, obniżają ciśnienie krwi, zmniejszają ryzyko rozwoju choroby nowotworowej czy wzmacniają komórki tętnic. Mięso łososia zawiera również sporo witamin z grupy B, które są niezbędne do regulowania procesów metabolicznych. Dodatkowo witaminy te wspomagają wytwarzanie i odbudowywanie DNA oraz przeciwdziałają zapaleniom i zmniejszają ryzyko rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego. Wysoka zawartość białka w łososiu sprzyja dłuższemu uczuciu sytości po spożyciu posiłku, który go zawiera - przyczynia się to do przyspieszenia metabolizmu i lepszej kontroli masy ciała. Łosoś jest również dobrym źródłem potasu, który odpowiada za utrzymanie prawidłowego ciśnienia tętniczego krwi.

Podsumowując sałatka z pieczonym łososiem i jajkiem z dodatkiem makaronu to idealny wybór na szybką przekąskę, danie kolacyjne lub lunch do pracy. Użycie łososia świeżego (przygotowanego z piekarnika) znacząco podnosi wartość odżywczą tego dania, ponieważ dostarczy nam on wielu składników odżywczych (głównie wielonienasyconych kwasów tłuszczowych).

Alergeny w sałatce z łososia pieczonego

Lista alergenów dla sałatki z łososia pieczonego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Makaron penne
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Łosoś filet
    • Jajko
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez

Wartości odżywcze sałatki z łososia pieczonego

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(225g)
Energia (kcal)
193.27
434.86
Białko (g)
10.01
22.53

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(225g)
Węglowodany (g)
18.61
41.86
Węglowodany przyswajalne (g)
17.51
39.40
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.09
2.46

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(225g)
Tłuszcz (g)
8.46
19.04
Tłuszcze nasycone (g)
2.34
5.26
Tłuszcze nienasycone (g)
6.12
13.78
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.58
5.81
Tłuszcze wielonasycone (g)
3.54
7.97
Cholesterol (mg)
80.31
180.69

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(225g)
Witamina A (µg (mcg))
62.68
141.02
Witamina B6 (mg)
0.17
0.39
Witamina B12 (µg (mcg))
0.45
1.02
Witamina C (mg)
2.99
6.74
Witamina D (µg (mcg))
0.37
0.84
Brak danych dla: łosoś filet.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.67
1.50
Brak danych dla: groszek zielony konserwowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
59.40
133.65
Tiamina (mg)
0.06
0.13
Ryboflawina (mg)
0.14
0.30
Niacyna (mg)
2.32
5.23
Foliany (µg (mcg))
24.60
55.34
Beta karoten (µg (mcg))
56.89
127.99

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(225g)
Sód (mg)
100.20
225.44
Potas (mg)
206.25
464.07
Wapń (mg)
26.33
59.24
Fosfor (mg)
152.75
343.70
Magnez (mg)
38.89
87.49
Żelazo (mg)
0.85
1.92
Cynk (mg)
0.76
1.71
Miedź (mg)
0.11
0.24
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki z łososia pieczonego 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sałatki z łososia pieczonego

Koszt składników
35.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Makaron penne
200 g
4.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.60
Za 200 g
Groszek zielony konserwowy
100 g
2.50
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 100 g
Cebula
50 g
1 mała sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Ogórek
150 g
szklarniowy, 1 duża sztuka
3.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 150 g
Łosoś filet
200 g
13.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
13.00
Za 200 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Majonez
50 g
4.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
0.74
Za 50 g
Koszt składników
35.50