Przepis na sałatkę z łososia i awokado krok po kroku

Składniki
  • mix sałat 100 g
  • Łosoś wędzony 150 g
  • Awokado 150 g 1 mała sztuka
  • Granat 100 g
  • Oliwa z oliwek 20 ml
  • Miód 15 g 1 łyżeczka
  • Musztarda 15 g 1 łyżeczka
Przyprawy
sól, pieprz, sok z cytryny
To będzie niezbędne
miska

Łososia wędzonego pokrój na mniejsze kawałki.

Z granatu wyciągnij nasionka i odważ ich 100g.

Awokado obierz i pokrój w kostkę.

Sałatę umyj i osusz (jeśli jest taka potrzeba), porwij ją na mniejsze kawałki.

Do miski wrzuć sałatę i dodaj do niej awokado, łososia i posyp ziarenkami granatu.

Przygotuj sos: wymieszaj oliwę z oliwek, sok z cytryny, musztardę, miód i wszystko dokładnie wymieszaj. Przypraw solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj.

Sałatkę polej gotowym sosem.

W białej salaterce znajduje się sałatka z łososia i awokado. Całość znajduje się na białym tle.
Sałatka z łososia i awokado
Koszt przygotowania dania
29.01 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
372 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
45

Sałatka z łososia i awokado - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o sałatce z łososia i awokado

Sałatka z łososia i awokado to idealna propozycja na szybką przekąskę, lunch do pracy lub sałatkę na imprezy z rodziną czy znajomymi. Jest to doskonały wybór w diecie bezglutenowe, z niskim indeksem glikemicznym, pescowegetariańskiej, niskowęglowodanowej, niskokalorycznej oraz bezmlecznej. Przepis na sałatkę z łososia i awokado jest bardzo prosty, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Produkty spożywcze, które są niezbędne do zrobienia sałatki to mit sałat z rukolą, łosoś wędzony, awokado, granat, oliwa z oliwek, miód pszczeli, musztarda oraz przyprawy (sól, pieprz i sok z cytryny).

Użycie awokado do przygotowania tej sałatki znacząco podniesie jej wartość odżywczą. Awokado jest bowiem owocem, które dostarczy do naszego organizmu dużych ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3. Znajdziemy w nim również kwas foliowy (niezbędny i zalecany dla kobiet w ciąży w celu zapobiegania rozwojowi wad cewy nerwowej płodu), kwas pantotenowy, magnez, cynk, miedź, mangan, potas, fosfor, wapń, beta-karoten, antyoksydanty, błonnik pokarmowy, fitosterole, witaminy A, C, E, K oraz niektóre witaminy z grupy B. Awokado jest owocem dość kalorycznym, ale kalorie w nim zawarte są „bardzo wartościowe”, ponieważ dostarczają dużą ilość składników odżywczych. Liczne tłuszcze zawarte w awokado pozytywnie wpływają na proces odchudzania, ponieważ pobudzają metabolizm do szybszego trawienia. Dodatkowo owoc ten ma właściwości przeciwzapalne, obniża cholesterol LDL we krwi, zmniejsza ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego, wspomaga układ immunologiczny, pozytywnie wpływa na stan naszej skóry, poprawia pracę mózgu czy zmniejsza produkcję wolnych rodników i przyczynia się tym do opóźnienia procesu starzenia się oraz zmniejszenia ryzyka rozwoju choroby nowotworowej.

Podsumowując sałatka z wędzonym łososiem i awokado z rukolą to dobry pomysł na szybką przekąskę czy danie na imprezy rodzinne. Świetnie sprawdzi się w wielu różnych dietach oraz dostarczy do naszego organizmu sporo cennych składników odżywczych, które korzystanie wpłyną na nasze zdrowie.

Wartości odżywcze sałatki z łososia i awokado

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (275g)
Energia (kalorie)
135.28 kcal
372.02 kcal
Białko
6.13 g
16.85 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (275g)
Tłuszcz
9.15 g
25.17 g
Brak danych dla: miód.
czytaj dalej
Tłuszcze nasycone
1.99 g
5.46 g
Brak danych dla: miód, musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze nienasycone
7.07 g
19.45 g
Brak danych dla: miód, musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
5.90 g
16.21 g
Brak danych dla: miód, musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
1.18 g
3.24 g
Brak danych dla: miód, musztarda.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na sałatkę z łososia i awokado

Na 100g
Na porcję (275g)
Witamina B6
0.17 mg
0.47 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Tiamina
0.05 mg
0.14 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek, miód.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.08 mg
0.22 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Niacyna
1.85 mg
5.10 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Foliany
35.06 µg (mcg)
96.42 µg (mcg)
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na sałatkę z łososia i awokado

Na 100g
Na porcję (275g)
Sód
217.73 mg
598.75 mg
Potas
254.09 mg
698.75 mg
Wapń
13.28 mg
36.53 mg
Fosfor
72.15 mg
198.40 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Magnez
17.82 mg
49.00 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Żelazo
0.59 mg
1.61 mg
Cynk
0.37 mg
1.03 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Miedź
0.15 mg
0.42 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki z łososia i awokado 45
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w sałatce z łososia i awokado

Lista alergenów dla sałatki z łososia i awokado przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. sól, pieprz, sok z cytryny.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Łosoś wędzony
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Musztarda

Cena przygotowania sałatki z łososia i awokado

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
mix sałat
100 g
4.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Łosoś wędzony
150 g
12.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
18.00
Za 150 g
Awokado
150 g
1 mała sztuka
6.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
4.50
Za 150 g
Granat
100 g
6.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
2.40
Za 100 g
Oliwa z oliwek
20 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.80
Za 20 ml
Miód
15 g
1 łyżeczka
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
0.64
Za 15 g
Musztarda
15 g
1 łyżeczka
2.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.17
Za 15 g
Liczba porcji:
Razem
77.50
Łączny koszt
29.01
Jak oceniasz przepis na sałatkę z łososia i awokado
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób