Przepis na sałatkę z łososia i awokado krok po kroku
- Mix sałat 100 g
- Łosoś wędzony 150 g
- Awokado 150 g 1 mała sztuka
- Granat 100 g
- Oliwa z oliwek 20 ml
- Miód 15 g 1 łyżeczka
- Musztarda 15 g 1 łyżeczka
Łososia wędzonego pokrój na mniejsze kawałki.
Z granatu wyciągnij nasionka i odważ ich 100g.
Awokado obierz i pokrój w kostkę.
Sałatę umyj i osusz (jeśli jest taka potrzeba), porwij ją na mniejsze kawałki.
Do miski wrzuć sałatę i dodaj do niej awokado, łososia i posyp ziarenkami granatu.
Przygotuj sos: wymieszaj oliwę z oliwek, sok z cytryny, musztardę, miód i wszystko dokładnie wymieszaj. Przypraw solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj.
Sałatkę polej gotowym sosem.
Często zadawane pytania
-
Sałatka z wędzonego łososia
-
Sałatka z łososiem wędzonym na zimno
-
Sałatka z łososia i jajek
-
Carpaccio z łososia
-
Prosta sałatka z łososiem
-
Sałatka z łososiem wędzonym i jajkiem
-
Sałatka z łososiem i makaronem
-
Sałatka z łososiem wędzonym i sosem musztardowo miodowym
-
Surówka do łososia
-
Sałatka z łososia pieczonego
-
Sałatka z łososia i rukoli
-
Sałatka z łososiem wędzonym i ogórkiem
-
Sałatka nicejska z łososiem
-
Sałatka z łososiem i jajkiem warstwowa
-
Sałatka z rukolą, wędzonym łososiem, serem feta i czerwoną cebulą z sosem vinegret
-
Sałatka z łososiem

(liczba kalorii)
Sałatka z łososia i awokado - cechy przepisu
Więcej o sałatce z łososia i awokado
Sałatka z łososia i awokado to idealna propozycja na szybką przekąskę, lunch do pracy lub sałatkę na imprezy z rodziną czy znajomymi. Jest to doskonały wybór w diecie bezglutenowe, z niskim indeksem glikemicznym, pescowegetariańskiej, niskowęglowodanowej, niskokalorycznej oraz bezmlecznej. Przepis na sałatkę z łososia i awokado jest bardzo prosty, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Produkty spożywcze, które są niezbędne do zrobienia sałatki to mit sałat z rukolą, łosoś wędzony, awokado, granat, oliwa z oliwek, miód pszczeli, musztarda oraz przyprawy (sól, pieprz i sok z cytryny).
Użycie awokado do przygotowania tej sałatki znacząco podniesie jej wartość odżywczą. Awokado jest bowiem owocem, które dostarczy do naszego organizmu dużych ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3. Znajdziemy w nim również kwas foliowy (niezbędny i zalecany dla kobiet w ciąży w celu zapobiegania rozwojowi wad cewy nerwowej płodu), kwas pantotenowy, magnez, cynk, miedź, mangan, potas, fosfor, wapń, beta-karoten, antyoksydanty, błonnik pokarmowy, fitosterole, witaminy A, C, E, K oraz niektóre witaminy z grupy B. Awokado jest owocem dość kalorycznym, ale kalorie w nim zawarte są „bardzo wartościowe”, ponieważ dostarczają dużą ilość składników odżywczych. Liczne tłuszcze zawarte w awokado pozytywnie wpływają na proces odchudzania, ponieważ pobudzają metabolizm do szybszego trawienia. Dodatkowo owoc ten ma właściwości przeciwzapalne, obniża cholesterol LDL we krwi, zmniejsza ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego, wspomaga układ immunologiczny, pozytywnie wpływa na stan naszej skóry, poprawia pracę mózgu czy zmniejsza produkcję wolnych rodników i przyczynia się tym do opóźnienia procesu starzenia się oraz zmniejszenia ryzyka rozwoju choroby nowotworowej.
Podsumowując sałatka z wędzonym łososiem i awokado z rukolą to dobry pomysł na szybką przekąskę czy danie na imprezy rodzinne. Świetnie sprawdzi się w wielu różnych dietach oraz dostarczy do naszego organizmu sporo cennych składników odżywczych, które korzystanie wpłyną na nasze zdrowie.
Wartości odżywcze sałatki z łososia i awokado
Energia i białka
(275g)
Węglowodany w sałatce z łososia i awokado
(275g)
Tłuszcze
(275g)
Witaminy w przepisie na sałatkę z łososia i awokado
(275g)
Składniki mineralne w przepisie na sałatkę z łososia i awokado
(275g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w sałatce z łososia i awokado
Lista alergenów dla sałatki z łososia i awokado przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Łosoś wędzony
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Musztarda