Sałatka z łososia i awokado

Opublikowano: 13.04.2021 r., 17:54 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
W białej salaterce znajduje się sałatka z łososia i awokado. Całość znajduje się na białym tle.
Sałatka z łososia i awokado
Sałatka z łososia i awokado to doskonały wybór na fit przekąskę do pracy oraz pyszną przystawkę na imprezy rodzinne i ze znajomymi. Koniecznie wypróbuj naszego przepisu.
Przygotowanie 15 min
372 kcal
Kcal w porcji
275 g
Wielkość porcji
45
Indeks glikemiczny
Składniki dla 2 porcji
  • Mix sałat (100 g)
  • Łosoś wędzony (150 g)
  • Awokado 1 mała sztuka (150 g)
  • Granat (100 g)
  • Oliwa z oliwek (20 ml)
  • Miód 1 łyżeczka (15 g)
  • Musztarda 1 łyżeczka (15 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, sok z cytryny
Sprzęt kuchenny
miska

Przepis na sałatkę z łososia i awokado krok po kroku

Łososia wędzonego pokrój na mniejsze kawałki.

Z granatu wyciągnij nasionka i odważ ich 100g.

Awokado obierz i pokrój w kostkę.

Sałatę umyj i osusz (jeśli jest taka potrzeba), porwij ją na mniejsze kawałki.

Do miski wrzuć sałatę i dodaj do niej awokado, łososia i posyp ziarenkami granatu.

Przygotuj sos: wymieszaj oliwę z oliwek, sok z cytryny, musztardę, miód i wszystko dokładnie wymieszaj. Przypraw solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj.

Sałatkę polej gotowym sosem.

Jak oceniasz przepis na sałatkę z łososia i awokado
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,0% osób

Więcej informacji na temat sałatki z łososia i awokado

Sałatka z łososia i awokado to idealna propozycja na szybką przekąskę, lunch do pracy lub sałatkę na imprezy z rodziną czy znajomymi. Jest to doskonały wybór w diecie bezglutenowe, z niskim indeksem glikemicznym, pescowegetariańskiej, niskowęglowodanowej, niskokalorycznej oraz bezmlecznej. Przepis na sałatkę z łososia i awokado jest bardzo prosty, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Produkty spożywcze, które są niezbędne do zrobienia sałatki to mit sałat z rukolą, łosoś wędzony, awokado, granat, oliwa z oliwek, miód pszczeli, musztarda oraz przyprawy (sól, pieprz i sok z cytryny).

Użycie awokado do przygotowania tej sałatki znacząco podniesie jej wartość odżywczą. Awokado jest bowiem owocem, które dostarczy do naszego organizmu dużych ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3. Znajdziemy w nim również kwas foliowy (niezbędny i zalecany dla kobiet w ciąży w celu zapobiegania rozwojowi wad cewy nerwowej płodu), kwas pantotenowy, magnez, cynk, miedź, mangan, potas, fosfor, wapń, beta-karoten, antyoksydanty, błonnik pokarmowy, fitosterole, witaminy A, C, E, K oraz niektóre witaminy z grupy B. Awokado jest owocem dość kalorycznym, ale kalorie w nim zawarte są „bardzo wartościowe”, ponieważ dostarczają dużą ilość składników odżywczych. Liczne tłuszcze zawarte w awokado pozytywnie wpływają na proces odchudzania, ponieważ pobudzają metabolizm do szybszego trawienia. Dodatkowo owoc ten ma właściwości przeciwzapalne, obniża cholesterol LDL we krwi, zmniejsza ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego, wspomaga układ immunologiczny, pozytywnie wpływa na stan naszej skóry, poprawia pracę mózgu czy zmniejsza produkcję wolnych rodników i przyczynia się tym do opóźnienia procesu starzenia się oraz zmniejszenia ryzyka rozwoju choroby nowotworowej.

Podsumowując sałatka z wędzonym łososiem i awokado z rukolą to dobry pomysł na szybką przekąskę czy danie na imprezy rodzinne. Świetnie sprawdzi się w wielu różnych dietach oraz dostarczy do naszego organizmu sporo cennych składników odżywczych, które korzystanie wpłyną na nasze zdrowie.

Alergeny w sałatce z łososia i awokado

Lista alergenów dla sałatki z łososia i awokado przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Łosoś wędzony
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Musztarda

Wartości odżywcze sałatki z łososia i awokado

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(275g)
Energia (kcal)
135.28
372.02
Białko (g)
6.13
16.85

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(275g)
Węglowodany (g)
8.66
23.81
Węglowodany przyswajalne (g)
5.76
15.85
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.90
7.96

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(275g)
Tłuszcz (g)
9.15
25.17
Tłuszcze nasycone (g)
2.08
5.72
Tłuszcze nienasycone (g)
7.07
19.45
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
5.90
16.21
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.18
3.24
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
6.27
17.25

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(275g)
Witamina A (µg (mcg))
13.65
37.55
Witamina B6 (mg)
0.17
0.47
Witamina B12 (µg (mcg))
0.89
2.44
Witamina C (mg)
5.12
14.07
Witamina D (µg (mcg))
4.66
12.82
Witamina E (mg)
0.57
1.56
Retinol (µg (mcg))
7.09
19.50
Tiamina (mg)
0.05
0.14
Ryboflawina (mg)
0.08
0.22
Niacyna (mg)
1.85
5.10
Foliany (µg (mcg))
35.06
96.42
Beta karoten (µg (mcg))
72.12
198.32

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(275g)
Sód (mg)
217.73
598.75
Potas (mg)
254.09
698.75
Wapń (mg)
13.28
36.53
Fosfor (mg)
72.15
198.40
Magnez (mg)
17.82
49.00
Żelazo (mg)
0.59
1.61
Cynk (mg)
0.37
1.03
Miedź (mg)
0.15
0.42
Mangan (mg)
0.09
0.24
Brak danych dla: miód, musztarda.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki z łososia i awokado 45
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sałatki z łososia i awokado

Koszt składników
77.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mix sałat
100 g
4.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Łosoś wędzony
150 g
12.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
18.00
Za 150 g
Awokado
150 g
1 mała sztuka
6.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
4.50
Za 150 g
Granat
100 g
6.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
2.40
Za 100 g
Oliwa z oliwek
20 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.80
Za 20 ml
Miód
15 g
1 łyżeczka
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
0.64
Za 15 g
Musztarda
15 g
1 łyżeczka
2.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.17
Za 15 g
Koszt składników
77.50