Sałatka z łososiem wędzonym i jajkiem

Opublikowano: 21.01.2022 r., 15:08 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
sałatka z łososiem wędzonym i jajkiem
Sałatka z łososiem wędzonym i jajkiem
Sałatka z dodatkiem jajka i łososia doda Ci energii do końca dnia i zapewni sytość na długi czas. Poznaj mój przepis i przygotuj pyszną przekąskę.
Przygotowanie 15 min
Gotowanie i Mieszanie i łączenie 10 min
256 kcal
Kcal w porcji
250 g
Wielkość porcji
30
Indeks glikemiczny
Składniki dla 2 porcji
  • Jajko (4 szt.)
  • Łosoś wędzony 2 filety (100 g)
  • Szczypiorek 2 łyżki (20 g)
  • Ogórek 1 sztuka (100 g)
  • Pomidor 2 sztuki (120 g)
  • Rukola 1 garść (60 g)
  • Oliwa z oliwek 2 łyżki (20 ml)
  • Musztarda 1 łyżka (10 g)
  • Sok cytrynowy 1 łyżeczka (5 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, miska

Przepis na sałatkę łososiem wędzonym i jajkiem krok po kroku

Jajka ugotuj na twardo w lekko osolonej wodzie.

Obierz jajka ze skorupy i ostudź.

Pokrój jajka na ćwiartki połóż na rukoli, dodaj kawałki łososia.

Dodaj pozostałe warzywa i delikatnie wymieszaj.

Dopraw do smaku i polej dressingiem, wystarczy, że wymieszasz oliwę z oliwek, musztardę i sok z cytryny.

Jak oceniasz przepis na sałatkę łososiem wędzonym i jajkiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,9% osób

Więcej informacji na temat sałatki łososiem wędzonym i jajkiem

Sałatki to szybka i prosta propozycja na lunch lub drugie śniadanie, które doda Ci energii i sytości do końca dnia.

Sałatka z łososiem wędzonym i jajkiem idealnie sprawdzi się na lunch lub obiad w ciągu dnia, który z łatwością przeniesiesz w dowolne miejsce.

Jajka to doskonały pomysł na posiłek lub dodatek do niego, ponieważ są źródłem pełnowartościowego białka, które jest łatwo przyswajalne i zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne, czyli takie, których nasz organizm nie umie syntetyzować, sami musimy dostarczać je z pożywienia. Dodatkowo dadzą Ci one poczucie sytości, dostarczając wielu witamin i składników mineralnych.

Dlatego warto je dodawać do swoich posiłków.

Oprócz jajek w moim przepisie znajduje się łosoś, świeże warzywa, rukola, oliwa z oliwek, musztarda i sok cytrynowy, z trzech ostatnich składników powstanie pyszny dressing. Nie zapominaj o szczypiorku, który nada delikatnej ostrości.

Wystarczy, że ugotujesz jajka na twardo w lekko osolonej wodzie, następnie ostudzisz je i obierzesz ze skorupy.

Sałatkę możesz przygotować z łososiem z puszki, o rodzaju sałaty zadecyduj sam, ja przygotowałam przekąskę z rukolą, nadaje ona delikatnego ostrego posmaku.

Zdecydowałam się na sałatkę z sałatą, ponieważ będzie to propozycja na drugie śniadania lub lunch, jeśli chcesz, aby Twoja sałatka była bardziej treściwa, przygotuj ją z makaronem lub z majonezem. Wersja fit może być z jajkiem na twardo, pomidorami i jogurtem naturalnym.

Pamiętaj, aby przygotować domowy sos do sałatki. Może być to sos na bazie jogurtu lub oliwy z oliwek.

Dokładnie wymieszaj całość tak, aby sos pokrył wszystkie warzywa. Nie zapomnij o przyprawach. Tutaj najlepszym rozwiązaniem będzie po prostu sól i pierz.

Sałatkę robi się ekspresowo, nie zajmie Ci ona więcej czasu niż ten, który poświęcisz na gotowanie jajka. Sałatka jest szybka w przygotowaniu i tania. Na składniki nie wydasz więcej niż 20 złotych.

Skoro już znasz przepis na sałatkę z rzodkiewką, przygotuj ją dla swojej rodziny.

Sprawdzi się ona jako przekąska w ciągu dnia w pracy, szkole czy na uczelni, a także jako dobra przystawka na imprezę.

Alergeny w sałatce łososiem wędzonym i jajkiem

Lista alergenów dla sałatki łososiem wędzonym i jajkiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
    • Łosoś wędzony
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Musztarda

Wartości odżywcze sałatki łososiem wędzonym i jajkiem

na 100g gotowej potrawy

Zamiast dressingu możesz przygotować sos na bazie jogurtu naturalnego.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kcal)
102.78
256.95
Białko (g)
7.68
19.19

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany (g)
2.11
5.27
Brak danych dla: łosoś wędzony.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne (g)
1.52
3.81
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.59
1.47
Brak danych dla: łosoś wędzony.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz (g)
7.10
17.74
Tłuszcze nasycone (g)
2.14
5.36
Tłuszcze nienasycone (g)
4.95
12.38
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.78
9.45
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.17
2.93
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
128.46
321.15

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina A (µg (mcg))
83.79
209.47
Witamina B6 (mg)
0.22
0.56
Witamina B12 (µg (mcg))
0.80
1.99
Witamina C (mg)
6.39
15.97
Witamina D (µg (mcg))
3.28
8.21
Witamina E (mg)
1.15
2.87
Retinol (µg (mcg))
57.71
144.27
Tiamina (mg)
0.04
0.09
Ryboflawina (mg)
0.19
0.48
Niacyna (mg)
0.93
2.33
Foliany (µg (mcg))
32.26
80.65
Beta karoten (µg (mcg))
301.43
753.57

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód (mg)
170.94
427.35
Potas (mg)
184.88
462.19
Wapń (mg)
43.27
108.17
Fosfor (mg)
107.85
269.62
Magnez (mg)
17.15
42.86
Żelazo (mg)
1.03
2.59
Cynk (mg)
0.61
1.53
Miedź (mg)
0.09
0.22
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki łososiem wędzonym i jajkiem 30
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sałatki łososiem wędzonym i jajkiem

Koszt składników
53.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Łosoś wędzony
100 g
2 filety
12.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
12.00
Za 100 g
Szczypiorek
20 g
2 łyżki
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 20 g
Ogórek
100 g
1 sztuka
3.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 100 g
Pomidor
120 g
2 sztuki
2.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
1.60
Za 120 g
Rukola
60 g
1 garść
5.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
3.75
Za 60 g
Oliwa z oliwek
20 ml
2 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.80
Za 20 ml
Musztarda
10 g
1 łyżka
2.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.11
Za 10 g
Sok cytrynowy
5 ml
1 łyżeczka
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 1
0.25
Za 5 ml
Koszt składników
53.00