Przepis na sałatkę z łososia i rukoli krok po kroku
- Mix sałat 100 g Użyj mix sałat z rukolą
- Łosoś wędzony 150 g
- Ser Mozzarella 100 g
- Pomidor 200 g 2 małe sztuki
- Papryka czerwona 200 g 1 duża sztuka
- Oliwa z oliwek 15 ml
- Musztarda 15 g
- Miód 20 g
Mix sałat wypłucz pod bieżącą wodą i osusz.
Pomidora umyj i pokrój w kostkę.
Paprykę umyj, usuń z niej gniazda nasienne i również pokrój w kostkę.
Łososia podziel na mniejsze kawałki (nie muszą być regularne).
Mozzarellę pokrój w kostkę.
Wszystkie składniki włóż do jednej miski.
W kubku przygotuj dressing: wlej do niego oliwę, następnie dodaj musztardę, miód i przyprawy. Całość dokładnie wymieszaj. Na koniec dodaj sok z cytryny i wymieszaj.
Gotowym dressingiem polej sałatkę. Podawaj schłodzoną lub od razu po przygotowaniu.
Często zadawane pytania
-
Sałatka z wędzonego łososia
-
Sałatka z łososiem wędzonym na zimno
-
Sałatka z łososia i jajek
-
Carpaccio z łososia
-
Prosta sałatka z łososiem
-
Sałatka z łososiem wędzonym i jajkiem
-
Sałatka z łososiem i makaronem
-
Sałatka z łososiem wędzonym i sosem musztardowo miodowym
-
Surówka do łososia
-
Sałatka z łososia pieczonego
-
Sałatka z łososia i awokado
-
Sałatka z łososiem wędzonym i ogórkiem
-
Sałatka nicejska z łososiem
-
Sałatka z łososiem i jajkiem warstwowa
-
Sałatka z rukolą, wędzonym łososiem, serem feta i czerwoną cebulą z sosem vinegret
-
Sałatka z łososiem

(liczba kalorii)
Sałatka z łososia i rukoli - cechy przepisu
Więcej o sałatce z łososia i rukoli
Sałatka z łososia i rukoli zaliczana jest do dań kuchni śródziemnomorskiej, w której królują świeże warzywa oraz tłuste ryby morskie. Jest to idealny wybór na pożywne danie w diecie osób zabieganych, ponieważ sałatkę tą przygotowuje się bardzo szybko. Przepis na nią jest bardzo prosty, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją wykonać. Sos do sałatki z łososiem jest unikalny, swój słodko-słony smak zawdzięcza obecności musztardy, soli oraz miodu. Głównymi składnikami tej sałatki są następujące produkty spożywcze: mix sałat z rukolą, łosoś wędzony, ser mozzarella, pomidor oraz papryka. Dressing do sałatki z łososiem przygotujesz z oliwy z oliwek, musztardy, miodu pszczelego oraz przypraw (soli, pieprzu i soku ze świeżej cytryny). Sałatka będzie doskonałym wyborem w diecie śródziemnomorskiej, pescowegetariańskiej, niskowęglowodanowej oraz niskokalorycznej.
Rukola, jako jedna z sałat użyta do przygotowania naszej sałatki, dostarczy do naszego organizmu wiele składników mineralnych i witamin. Możemy do nich zaliczyć np. witaminę K, witaminę A, witaminę C, kwas foliowy, wapń, magnez, potas, żelazo czy mangan. Warzywo to w większości składa się z wody, dlatego jest niskokaloryczne - 100 gram tego produkty zawiera jedynie 25 kcal. Obecność wielu antyoksydantów przyczynia się do zmniejszenia wytwarzania wolnych rodników, a co za tym idzie zmniejsza ryzyko rozwoju chorób nowotworowych oraz przyczynia się do opóźnienia procesów starzenia się organizmu. Obecność żelaza i witaminy C, która poprawia jego przyswajalność, pomaga w przeciwdziałaniu rozwoju anemii. Natomiast obecność potasu poprawia pracę układu krwionośnego.
Podsumowując sałatka z łososiem wędzonym i rukolą to danie kuchni śródziemnomorskiej. Świetnie sprawdzi się jako szybka przekąska w diecie osób zabieganych. Jej przygotowanie jest bardzo szybkie i proste. Idealnie sprawdzi się w wielu rodzajach diet. Dodatkowo dostarczy do naszego organizmu wielu cennych składników odżywczych, znajdujących się w produktach niezbędnych do jej przygotowania.
Wartości odżywcze sałatki z łososia i rukoli
Energia i białka
(200g)
Węglowodany w sałatce z łososia i rukoli
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy w przepisie na sałatkę z łososia i rukoli
(200g)
Składniki mineralne w przepisie na sałatkę z łososia i rukoli
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w sałatce z łososia i rukoli
Lista alergenów dla sałatki z łososia i rukoli przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Łosoś wędzony
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser Mozzarella
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Musztarda