Sałatka z łososia i rukoli

Opublikowano: 15.04.2021 r., 12:40 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Na drewnianym blacie w czarnej miseczce znajduje się sałatka z łososia i rukoli. Na jej wierzchu leżą małe kulki mozzarelli.
Sałatka z łososia i rukoli
Sałatka z łososia i rukoli to idealna propozycja na danie do pracy, na kolację lub spotkania ze znajomymi. Dressing miodowo-musztardowy doskonale podkreśla smak warzyw i ryby.
Przygotowanie 15 min
194 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
43
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Mix sałat Użyj mix sałat z rukolą (100 g)
  • Łosoś wędzony (150 g)
  • Ser Mozzarella (100 g)
  • Pomidor 2 małe sztuki (200 g)
  • Papryka czerwona 1 duża sztuka (200 g)
  • Oliwa z oliwek (15 ml)
  • Musztarda (15 g)
  • Miód (20 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, sok z cytryny
Sprzęt kuchenny
miska

Przepis na sałatkę z łososia i rukoli krok po kroku

Mix sałat wypłucz pod bieżącą wodą i osusz.

Pomidora umyj i pokrój w kostkę.

Paprykę umyj, usuń z niej gniazda nasienne i również pokrój w kostkę.

Łososia podziel na mniejsze kawałki (nie muszą być regularne).

Mozzarellę pokrój w kostkę.

Wszystkie składniki włóż do jednej miski.

W kubku przygotuj dressing: wlej do niego oliwę, następnie dodaj musztardę, miód i przyprawy. Całość dokładnie wymieszaj. Na koniec dodaj sok z cytryny i wymieszaj.

Gotowym dressingiem polej sałatkę. Podawaj schłodzoną lub od razu po przygotowaniu.

Jak oceniasz przepis na sałatkę z łososia i rukoli
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 83,6% osób

Więcej informacji na temat sałatki z łososia i rukoli

Sałatka z łososia i rukoli zaliczana jest do dań kuchni śródziemnomorskiej, w której królują świeże warzywa oraz tłuste ryby morskie. Jest to idealny wybór na pożywne danie w diecie osób zabieganych, ponieważ sałatkę tą przygotowuje się bardzo szybko. Przepis na nią jest bardzo prosty, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją wykonać. Sos do sałatki z łososiem jest unikalny, swój słodko-słony smak zawdzięcza obecności musztardy, soli oraz miodu. Głównymi składnikami tej sałatki są następujące produkty spożywcze: mix sałat z rukolą, łosoś wędzony, ser mozzarella, pomidor oraz papryka. Dressing do sałatki z łososiem przygotujesz z oliwy z oliwek, musztardy, miodu pszczelego oraz przypraw (soli, pieprzu i soku ze świeżej cytryny). Sałatka będzie doskonałym wyborem w diecie śródziemnomorskiej, pescowegetariańskiej, niskowęglowodanowej oraz niskokalorycznej.

Rukola, jako jedna z sałat użyta do przygotowania naszej sałatki, dostarczy do naszego organizmu wiele składników mineralnych i witamin. Możemy do nich zaliczyć np. witaminę K, witaminę A, witaminę C, kwas foliowy, wapń, magnez, potas, żelazo czy mangan. Warzywo to w większości składa się z wody, dlatego jest niskokaloryczne - 100 gram tego produkty zawiera jedynie 25 kcal. Obecność wielu antyoksydantów przyczynia się do zmniejszenia wytwarzania wolnych rodników, a co za tym idzie zmniejsza ryzyko rozwoju chorób nowotworowych oraz przyczynia się do opóźnienia procesów starzenia się organizmu. Obecność żelaza i witaminy C, która poprawia jego przyswajalność, pomaga w przeciwdziałaniu rozwoju anemii. Natomiast obecność potasu poprawia pracę układu krwionośnego.

Podsumowując sałatka z łososiem wędzonym i rukolą to danie kuchni śródziemnomorskiej. Świetnie sprawdzi się jako szybka przekąska w diecie osób zabieganych. Jej przygotowanie jest bardzo szybkie i proste. Idealnie sprawdzi się w wielu rodzajach diet. Dodatkowo dostarczy do naszego organizmu wielu cennych składników odżywczych, znajdujących się w produktach niezbędnych do jej przygotowania.

Alergeny w sałatce z łososia i rukoli

Lista alergenów dla sałatki z łososia i rukoli przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Łosoś wędzony
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser Mozzarella
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Musztarda

Wartości odżywcze sałatki z łososia i rukoli

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
97.38
194.76
Białko (g)
6.87
13.74

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
5.31
10.62
Węglowodany przyswajalne (g)
4.25
8.50
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.06
2.12

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
5.66
11.32
Tłuszcze nasycone (g)
2.53
5.06
Tłuszcze nienasycone (g)
3.13
6.26
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.58
5.16
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.55
1.10
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
14.19
28.38

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A (µg (mcg))
80.20
160.40
Witamina B6 (mg)
0.16
0.31
Witamina B12 (µg (mcg))
0.90
1.79
Witamina C (mg)
35.72
71.44
Witamina D (µg (mcg))
3.26
6.51
Witamina E (mg)
0.85
1.71
Retinol (µg (mcg))
26.62
53.25
Tiamina (mg)
0.04
0.08
Ryboflawina (mg)
0.09
0.17
Niacyna (mg)
1.32
2.64
Foliany (µg (mcg))
20.31
40.61
Beta karoten (µg (mcg))
563.33
1126.66

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
211.01
422.02
Potas (mg)
176.07
352.14
Wapń (mg)
73.04
146.08
Fosfor (mg)
92.12
184.25
Magnez (mg)
13.45
26.90
Żelazo (mg)
0.49
0.98
Cynk (mg)
0.56
1.13
Miedź (mg)
0.07
0.14
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki z łososia i rukoli 43
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sałatki z łososia i rukoli

Koszt składników
78.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mix sałat
100 g
Użyj mix sałat z rukolą
4.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Łosoś wędzony
150 g
12.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
18.00
Za 150 g
Ser Mozzarella
100 g
4.50
Za 125,0 g
Liczba opakowań 1
3.60
Za 100 g
Pomidor
200 g
2 małe sztuki
2.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
2.67
Za 200 g
Papryka czerwona
200 g
1 duża sztuka
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
3.60
Za 200 g
Oliwa z oliwek
15 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.60
Za 15 ml
Musztarda
15 g
2.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.17
Za 15 g
Miód
20 g
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
0.86
Za 20 g
Koszt składników
78.50