Sałatka z łososiem i makaronem

Opublikowano: 22.05.2022 r., 14:00 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Zdrowa sałatka z łososiem
Sałatka z łososiem i makaronem
Połączenie łososia z makaronem w sałatce to świetny pomysł na stworzenie pełnowartościowego posiłku, który doda Ci energię na cały dzień.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie 10 min
239 kcal
Kcal w porcji
180 g
Wielkość porcji
60
Indeks glikemiczny
Składniki dla 3 porcji
  • Łosoś wędzony - 1 kawałek (200 g)
  • Makaron świderki - 1/2 szklanki (125 g)
  • Pomidory koktajlowe - 6 sztuk (120 g)
  • Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu - 1 opakowanie (180 g)
  • Koperek - 1/2 pęczka (20 g)
  • Jajko (3 szt.)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, miska

Przepis na sałatkę z łososiem i makaronem krok po kroku

Jajka i makaron ugotuj w lekko osolonej wodzie.

Jogurt wymieszaj z drobno posiekanym koperkiem.

Ugotowany makaron przełóż do miski, dodaj przekrojone na ćwiartki jajka i kawałki łososia.

Wrzuć pomidorki przekrojone na pół, całość polej dipem na bazie jogurtu.

Jak oceniasz przepis na sałatkę z łososiem i makaronem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,3% osób

Więcej informacji na temat sałatki z łososiem i makaronem

Sałatka z łososiem i makaronem to pomysł na szybki i pożywny lunch w ciągu dnia, a nawet na kolację czy imprezę rodzinną. Dlatego koniecznie poznaj przepis na sałatkę z łososiem i makaronem, moją propozycję wzbogaciłam o jajka, dzięki którym nasza sałatka będzie bardziej syta i zapewni nam energię na dłuższy czas.

Do jej przygotowania będą potrzebne Ci podstawowe i łatwo dostępne składniki takie jak:

jajka ugotowane na twardo, najlepiej kilka sztuk, łosoś wędzony, pomidorki koktajlowe, makaron, jogurt naturalny i koperek.

Jajka, które są głównym składnikiem tej potrawy, są bogatym źródłem witaminy D, B12, B6, witamin rozpuszczalnych w tłuszczach A, D, E, K oraz składników mineralnych takich jak żelazo, cynk. Ponadto jajka są źródłem pełnowartościowego białka, które jest łatwo przyswajalne i dostarcza do naszego organizmu wszystkie aminokwasy egzogenne, czyli takie, których nasz organizm nie potrafi sam syntetyzować i musimy czerpać je z pożywienia. Dlatego jajka to świetny wybór dla naszego zdrowia.

Łosoś, który jest drugim głównym składnikiem naszej sałatki, jest dodatkową porcją białka, które jest odpowiedzialne za naszą sytość.

Według WHO, czyli Światowej Organizacji Zdrowia, każdy z nas powinien spożywać 250 g ryb dwa razy w tygodniu lub suplementować kwasy omega 3, szczególnie chodzi tutaj o kwasy, które należą do tzw. niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych – EPA, DHA. Nasz organizm nie jest w stanie ich syntetyzować samodzielnie, dlatego tak ważna jest podaż w żywności. Kwasy te działają przeciwzapalnie, zmniejszają ryzyko chorób sercowo- naczyniowych, które są główną przyczyną śmierci na Świecie.

Dlatego szczególnie zachęcam do włączenia ryb do swojego codziennego jadłospisu, wyjdzie to nam tylko na dobre.

Dokładnie jak zrobić sałatkę z makaronem i łososiem opisuję nieco niżej, spójrz i przekonaj się, jaka jest szybka i łatwa w przygotowaniu, a do tego pyszna w smaku.

Wykorzystaj mój prosty przepis i przekonaj się, jaka jest dobra.

Nie pozostało mi nic innego jak życzyć Ci smacznego!

Alergeny w sałatce z łososiem i makaronem

Lista alergenów dla sałatki z łososiem i makaronem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Łosoś wędzony
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Makaron świderki
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu

Wartości odżywcze sałatki z łososiem i makaronem

na 100g gotowej potrawy

Zamiast łososia możesz postawić na chude gatunki mięsa np. kurczak, indyk.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(180g)
Energia (kcal)
133.00
239.40
Białko (g)
10.47
18.84
Fenyloalanina (mg)
0.34
0.62
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(180g)
Węglowodany (g)
13.99
25.18
Węglowodany przyswajalne (g)
13.27
23.88
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.72
1.30

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(180g)
Tłuszcz (g)
3.64
6.55
Tłuszcze nasycone (g)
1.50
2.70
Tłuszcze nienasycone (g)
2.14
3.84
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.39
2.50
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.75
1.34
Cholesterol (mg)
82.79
149.02

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(180g)
Witamina A (µg (mcg))
57.88
104.18
Witamina B6 (mg)
0.15
0.28
Witamina B12 (µg (mcg))
0.99
1.78
Witamina C (mg)
4.31
7.75
Witamina D (µg (mcg))
4.63
8.33
Witamina E (mg)
0.24
0.43
Brak danych dla: koperek.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
42.12
75.82
Tiamina (mg)
0.04
0.08
Ryboflawina (mg)
0.18
0.33
Niacyna (mg)
1.59
2.87
Foliany (µg (mcg))
21.22
38.19
Beta karoten (µg (mcg))
66.96
120.53
Brak danych dla: koperek.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(180g)
Sód (mg)
213.58
384.44
Potas (mg)
211.07
379.92
Wapń (mg)
64.65
116.37
Fosfor (mg)
147.18
264.92
Magnez (mg)
21.83
39.30
Żelazo (mg)
0.99
1.78
Cynk (mg)
0.80
1.44
Miedź (mg)
0.13
0.24
Mangan (mg)
0.19
0.35
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki z łososiem i makaronem 60
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sałatki z łososiem i makaronem

Koszt składników
42.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Łosoś wędzony
200 g
1 kawałek
12.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
24.00
Za 200 g
Makaron świderki
125 g
1/2 szklanki
4.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 125 g
Pomidory koktajlowe
120 g
6 sztuk
5.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
2.40
Za 120 g
Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu
180 g
1 opakowanie
1.30
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
1.30
Za 180 g
Koperek
20 g
1/2 pęczka
2.00
Za 60,0 g
Liczba opakowań 1
0.67
Za 20 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Koszt składników
42.30