Sałatka wiosenna z jajkiem
- Roszponka - garść (20 g)
- Rzodkiewka - 4 sztuki (10 g)
- Szczypiorek - szczypta (10 g)
- Jajko (1 szt.)
- Pomidor - 1 sztuka (120 g)
- Ogórek - 1 sztuka (60 g)
- Cebula czerwona - 1/2 sztuki (50 g)
- Oliwa z oliwek - 1 łyżka (10 ml)
Przepis na sałatkę wiosenną z jajkiem krok po kroku
Jajko ugotuj w lekko osolonej wodzie na półmiękko.
Warzywa pokrój w mniejsze kawałki i wymieszaj z roszponką.
Dodaj jajo pokrojone w "ósemki".
Całość posyp drobno posiekanym szczypiorkiem, skropl oliwą z oliwek i dopraw do smaku świeżo zmielonym pieprzem i solą.
-
Sałatka z porem
-
Sałatka z jajkiem
-
Sałatka z pora i jajka
-
Sałatka z pora i jajek
-
Sałatka z buraków i jajka
-
Sałatka z brokułami i jajkiem
-
Sałatki z tuńczykiem i jajkiem
-
Sałatka z makreli
-
Sałatka z kukurydzą, selerem konserwowym i jajkiem
-
Sałatka z tuńczykiem i jajkiem
-
Sałatka z pieczarek i jajek
-
Sałatka z kiszonych buraków
-
Sałatka jajeczna
-
Sałatka z pieczarkami marynowanymi
-
Sałatka z brokułem i jajkiem
-
Sałatka z awokado i jajka
-
Sałatki z awokado i jajkiem
-
Sałatka brokułowa z jajkiem
-
Sałatka z jajkiem
Więcej informacji na temat sałatki wiosennej z jajkiem
Sałatka wiosenna z jajkiem to idealny pomysł nie tylko w wiosenne słoneczne dni. Sprawdzi się także jako idealny lunch lub propozycja śniadaniowa w ciągu całego roku. Porcja świeżych warzyw w towarzystwie jajek z przepysznym dipem własnej roboty. Jak zrobić sałatkę wiosenną z jajkiem?
Poznaj przepis na wiosenną sałatkę z jajkiem.
Nic trudnego, przygotujesz ja w tyle czasu ile będziesz gotować jajko.
Zacznijmy od tego. W lekko osolonej wodzie ugotuj jajko na półmiękko, czas gotowania powinien wynosić około 6 minut od momentu włożenia jajka do wrzącej wody. W tym czasie przygotuj warzywa. Pokrój pomidor, cebulę w charakterystyczne ósemki czy ćwiartki i wymieszaj z sałatą. Resztę warzyw pokrój w dowolny sposób. Możesz użyć lekko pikantnej rukoli lub bardzo łagodnej i delikatnej roszponki. Jeśli postawisz na gotowy mix salat też to będzie smaczna i pyszna opcja. Gdy jajko się ugotuje nic innego tylko pokrój je w ósemki i dodaj na wierzch sałatki. Całość dopraw świeżo zmielonym pieprzem i odrobiną soli. Możesz dodać swoje ulubione zioła. Niech będą one jednak w wersji świeżej niż w gotowych mieszankach ziół. Zazwyczaj zawierają one zbyt dużo soli. Gdy już mamy praktycznie całą sałatkę z gotowanym jajkiem, warto przygotować dip, który idealnie połączy wszystkie składniki sałatki i nada jej niesamowitego aromatu. Mój ulubiony domowy dip składa się tylko z trzech składników i robi się go ekspresowo. A mianowicie w małej miseczce dokładnie mieszam po jednej łyżce miodu, oliwy z oliwek i musztardy. Dodaje do niego sok z cytryny lub limonki i polewam całą sałatkę. Oprócz tego możesz postawić na dodatki np., pestki dyni. Taka sałatka to pyszny pomysł na śniadanie, lunch w pracy czy kolacje. Dobra okaże się także wersja z pieczywem, które warto podać do przygotowanej sałatki. Wtedy pamiętaj aby postawić na pieczywo z pełnego przemiału, niech będzie ono żytnie lub razowe na zakwasie. Posmaruj je odrobiną masła i podawaj całej rodzinie. Mój przepis uwzględnia jedna porcję, która możesz śmiało przygotować dla tylu osób dla ilu potrzebujesz. Nie pozostaje mi nic innego jak życzyć smacznego.
Alergeny w sałatce wiosennej z jajkiem
Lista alergenów dla sałatki wiosennej z jajkiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze sałatki wiosennej z jajkiem
Zamiast gotowych mieszanek przypraw, skorzystaj ze świeżych ziół.
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.